Obejrzano: 532
8 0
Czas czytania:2 Minuty, 10 Sekundy

Kurczak w sosie śmietanowym duszony z dodatkiem pieczarek nie tylko ma fascynujący kolor, ale i unikalny smak. Bazą dania jest pierś z wiejskiego kurczaka, którą pokroić należy w dosyć cienkie paski. Mięso po podsmażeniu dusi się z pieczarkami. Ot cała filozofia. Przepis klasyczny do bólu. Ale jak to zwykle bywa to detale robią różnicę. Dokładnie tak jest w moim przepisie, w którym detale całkowicie odmieniają to zwykle przeciętne popularne danie. Dlaczego mój kurczak w sosie śmietanowym smakuje znacznie lepiej dowiesz się z poniższego przepisu. Zapraszam.


KURCZAK W SOSIE ŚMIETANOWYM PRZEPIS

SKŁADNIKI

pierś z kurczaka wiejskiego o wadze 500 gramów[FMP]
500 gramów dużych pieczarek
2 cebule
4-5 ząbków czosnku
500 ml bulionu drobiowego
50 ml słodkiej śmietanki
mielona kurkuma
suszone oregano
natka pietruszki
sól, pieprz


KURCZAK W SOSIE ŚMIETANOWYM SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami składniki

2. Pierś z wiejskiego kurczaka umyj i dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Następnie usuń z niej skórę.

pierś z kurczaka ze skórą

3. Pokrój mięso w dość cienkie paski. Dodaj sól, świeżo zmielony pieprz i sporo suszonego oregano. Całość dobrze wymieszaj, aby przyprawy oblepiły każdy kawałek mięsa.

w głębokim talerzu znajduje się pokrojone w paski mięso posypane przyprawą

4. Oczyść pieczarki, a następnie pokrój je na niezbyt duże kawałki.

pokrojone w nieduże kawałki pieczarki

5. Obierz i posiekaj w niewielką kostkę cebule. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Następnie na patelni rozgrzej do średniej temperatury oliwę, a następnie wrzuć posiekaną cebulę. Smaż chwilę, aż się zeszkli. Wtedy dorzuć czosnek i smaż całość jeszcze niecałą minutę.

na patelni smaży się drobno posiekana cebula

6. Wrzuć na przesmażoną cebulę pieczarki. Dodaj sól i świeżo zmielony pieprz.

na patelni smażą się pokrojone pieczarki z cebulą

7. Smaż pieczarki kilka minut, aż ładnie zbrązowieją. Wtedy wsyp do nich 2 łyżeczki mielonej kurkumy i trochę suszonego oregano do smaku.

przyprawianie smażących się pieczarek kurkumą

8. Wymieszaj pieczarki z przyprawami. Następnie zalej je gorącym bulionem, przykryj patelnię pokrywką i duś grzyby na wolnym ogniu 20 minut. Następnie wlej do pieczarek słodką śmietankę. Zamieszaj i gotuj nadal na wolnym ogniu, aby zredukować sos.

Kurczak w sosie śmietanowym

9. W międzyczasie usmaż mięso na niewielkiej ilości oliwy na dość mocnym ogniu. Smażenie winno trwać 2-3 minuty, nie dłużej. Mięso ma się jedynie zrumienić, a w środku może pozostać niedosmażone.

na patelni smażą się małe kawałki kurczaka

10. Przesmażone mięso dodaj do duszących się pieczarek, a następnie duś kurczaka w sosie śmietanowym z pieczarkami kilka minut na średnim ogniu. W tym czasie mięso ugotuje się jak należy, a sos zredukuje i zgęstnieje do idealnego stanu.

Kurczak w sosie śmietanowym

11. Gdy danie jest gotowe wyłącz gaz pod patelnią i wsyp do niego posiekaną natkę pietruszki. Kolor i smak obłędne, prawda? No to jemy.

Kurczak w sosie śmietanowym[/FMP]


KURCZAK W SOSIE ŚMIETANOWYM PROPOZYCJA PODANIA

Podawaj na ciepło np. z ryżem. Starta skórka z limonki będzie na pewno wspaniałym dodatki, który podkreśli świeżość i lekkość tego pysznego dania.

Kurczak w sosie śmietanowym


Przygotuj również pyszne <<kalmary w cieście piwnym>>.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.