Kurczak w sosie paprykowym z Austrii Paprikahendl

Kurczak udka duszone w sosie mocno paprykowym na koniec doprawiony kwaśną śmietaną.

Kurczak w sosie paprykowym to ważne danie kuchni austriackiej. Zwie się ono tam Paprikahendl. Rzecz jasna jego korzenie sięgają monarchii austrowęgierskiej. Alians z Węgrami wyraźnie odcisnął swoje piętno na kuchni austriackiej. Wszechobecne są więc w niej gulasze oraz stosowanie papryki w wielu daniach. Oczywiście występują drobne niuanse, które jednak tym razem nas interesować nie będą. Co najważniejsze Austriacy nauczyli się dobrze gotować na węgierską modłę, czego to danie jest dowodem. Jest naprawdę pysznie.

Składniki

4 udka z kurczaka wiejskiego
słodka mielona papryka
2 duże cebule
koncentrat pomidorowy
gęsta kwaśna śmietana
mąka pszenna
sól, pieprz

Kurczak w sosie paprykowym przepis

Kurczaka dobrze umyj pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi, a następnie posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Następnie smaż kurczaka z obu stron na niewielkiej ilości oleju na dość mocnym ogniu. W ciągu kilku minut smażenia kurczak powinien ładnie się zrumienić. Przesmażone kawałki kurczaka przełóż do garnka i podlej gorącą wodą.

Przygotuj bazę do sosu paprykowego

Jeśli na patelni po smażeniu kawałków kurczaka pozostało za mało tłuszczu dodaj nieco najlepiej gęsiego lub wieprzowego smalcu. Postaw patelnię z powrotem na gaz, a następnie wrzuć obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smaż cebulę na średnim ogniu, aż się zeszkli, a gdy tak się stanie zdejmij patelnię z gazu. Wsyp teraz 2 łyżki mielonej słodkiej papryki oraz jedną łyżeczkę papryki ostrej mielonej. Zamieszaj, aby powstała pasta i wstaw patelnię na gaz.

Wlej na patelnię szklankę gorącej wody. Grzej i jednocześnie mieszaj zawartość patelni, aby powstała jednolita pasta z tłuszczu, papryki i cebuli. Zawartość patelni przelej do garnka z przesmażonym wcześniej kurczakiem. Przykryj garnek pokrywką, zmniejsz ogień i duś kurczak w sosie paprykowym na wolnym ogniu do miękkości (około godziny).

Porada-> zostaw lub usuń skórę z mięsa przed obróbką cieplną

Pozostawienie skóry na kurczaku spowoduje że danie będzie pyszne, ale sos stosunkowo tłusty finalnie. Jeśli chcesz tego uniknąć usuń skórę z kurczaka jeszcze przed jego przesmażeniem.

Kurczak w sosie paprykowym sposób wykonania

Gdy mięso jest miękkie wyjmij kawałki kurczaka z garnka i odłóż na talerz. Do miski wsyp 1 łyżeczkę mąki pszennej, dodaj odrobinę zimnej wody i zamieszaj, aby powstała jednolita masa. Wtedy dodaj 1-2 łyżki śmietany i ponownie dobrze wymieszaj. Zahartuj powstałą masę 2 chochelkami sosu z garnka, zamieszaj dokładnie i wlej całość do garnka z sosem. Zagotuj sos. Dopraw do smaku solą, słodką i ostrą mieloną papryką według upodobania.

Kurczak w sosie paprykowym sposób podania

Zdejmij garnek z gazu. Za pomocą blendera zmiksuj sos, aby stał się gładki. Powinien mieć również piękny paprykowy kolor. Teraz zdejmij skórę z uduszonych kawałków kurczaka i przełóż te kawałki do garnka z sosem, aby mięso się zagrzało (jeżeli trzeba chwile podgrzej całość).

W Austrii to danie zaserwują Ci z pewności z kluseczkami, ale w naszej kuchni można podać z ziemniakami gotowanymi, puree z batatów z kolendrą i fetą lub z ulubioną kaszą. Wszelkiego rodzaju kiszonki będą wybornym dodatkiem do tego prostego, ale jakże pysznego dania.


Wypróbuj także super przepis na kurczak w białym winie prosto z Alzacji.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *