Kurczak w sosie imbirowym o pięknym kolorze i niezwykłym smaku to danie dla dbających o swoją sylwetkę. Piersi z kurczaka. Już widzę ten grymas niezadowolenia u niektórych. Tak, są chude, nie mają wyrazistego smaku i właśnie dlatego doskonale pasują do tego dania z uwagi na sos. Sos, który nadaje temu delikatnemu mięsu wyjątkowego smaku. Smaku pasty sezamowej, kolendry i kwasu cytryny. Oczywiście zamiast chudych piersi z kurczaka możesz użyć innych części drobiu; wbrew pozorom jednak to właśnie piersi kurczaka najlepiej pasują do tego dania, dzięki naprawdę pysznemu sosowi.


KURCZAK W SOSIE IMBIROWYM

SKŁADNIKI:

  • 3 nieduże piersi z kurczaka;
  • 1 litr domowego bulionu drobiowego;
  • pęczek świeżej kolendry;
  • pół pęczka natki pietruszki;
  • pasta sezamowa (tahini);
  • 1 spory kawałek imbiru;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 cytryna;
  • 1 mały brokuł;
  • sól, pieprz;

KURCZAK W SOSIE IMBIROWYM PRZYGOTOWANIE:

1. Składniki: 3 nieduże piersi z kurczaka, pęczek świeżej kolendry, pół pęczka natki pietruszki, pasta sezamowa (tahini), duży kawałek imbiru (wielkości dwóch kciuków), 2 ząbki czosnku, cytryna, nieduży brokuł.

Kurczak w sosie imbirowym składniki

2. Imbir obierz i pokrój w grube plastry, imbiru musi być naprawdę dużo.

pokrojony w plastry imbir

3. Mięso oczyść i opłucz pod bieżącą wodą.

piersi z kurczaka

4. W garnku zagotuj bulion drobiowy i wrzuć do niego pokrojony w plastry imbir i piersi z kurczaka. Gotuj 10 minut.

w garnku w wywarze z dodatkiem świeżego imbiru gotują się pierski z kurczaka

5. W międzyczasie przygotuj sos imbirowy. Do miski malaksera włóż obrane ząbki czosnku i małą garstkę natki pietruszki (natki nie może być zbyt dużo, bo zdominuje smak).

świeża kolendra i czosnek w malakserze

6. Dolej odrobinę wywaru z gotowania kurczaka tak, aby poprawić konsystencję sosu.

sos kolendrowy

7. Dodaj spory pęczek świeżej kolendry, około 5 łyżek pasty sezamowej tahini, wciśnij sok z cytryny, dodaj nieco soli. Zmiksuj na dość gęsty sos. Reguluj gęstość sosu i smak poprzez dodanie dodatkowych ilości użytych składników.

kurczaka w sosie imbirowym z kolendrą

8. Z brokuła odetnij nieduże główki brokuła, umyj i włóż do garnka z kurczakiem. Gotuj około 6 minut, aż brokuł będzie „al dente”.

kurczaka w sosie imbirowym z kolendrą


KURCZAK W SOSIE IMBIROWYM Z KOLENDRĄ

Piersi z kurczaka wyjmij z garnka, pokrój w plastry i wyłóż na talerz, a następnie polej sosem. Podawaj z brokułem.

kurczaka w sosie imbirowym z kolendrą

Spróbuj też KURCZAKA z RYŻEM przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *