Kurczak w sosie cytrynowym z warzywami smakuje rewelacyjnie. Staje się tak dlatego, że do mięsa dodaję w tym przepisie sporo zielonych warzyw, które budują smak dania. Zaś sam sos cytrynowy czyni je dodatkowo smacznym, ale i lekkim. Kluczem smaku tego dania jest jednak zastosowanie naprawdę dużej ilości dymki. Uwierz mi, będzie smakować bosko. W moim przepisie użyłem udek z kurczaka, ale uprzednio pozbawiłem je skóry, która bardzo obciążyłaby danie tłuszczem. A tak mój kurczak w sosie cytrynowym smakuje lekko i świetnie nadaje się na obiad nawet w upalny dzień.


KURCZAK W SOSIE CYTRYNOWYM

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram udek z kurczaka;
  • 2 duże (a nawet wielkie) pęczki dymki;
  • 250 gramów liści szpinaku (baby);
  • kapusta pekińska;
  • pęczek koperku;
  • 2 cytryny;
  • 2-3 wiejskie jajka;
  • sól, pieprz;

KURCZAK W SOSIE CYTRYNOWYM PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Kurczak w sosie cytrynowym składniki

2. Kurczaka pozbaw skóry, umyj i dobrze osusz. Następnie posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Smaż mięso na patelni na oliwie do momentu, aż lekko się zrumieni. Jeżeli wszystko kawałki nie mieszczą się na patelni smaż kurczaka partiami. Przesmażone mięso przekładaj do garnka.

na dużej patelni smażą się kawałki kurczaka

3. Gdy ostatnie kawałki kurczaka są juz prawie gotowe wrzuć na patelnię posiekaną dymkę. Smaż chwilkę, ale uważaj, aby się nie przypaliła. Cebulka ma się jedynie fajnie zeszklić i lekko podsmażyć.

kurczak i posiekana dymka na patelni

4. Gdy całość jest gotowa wlej na patelnię szklankę gorącej wody. Zeskrob plastikową łyżka tzw. smaczek z patelni, aby połączył się z wodą w przyjemny sos.

UWAGA: Jeżeli używasz patelni z powłokami zapobiegającymi przywieraniu tzw. smaczku zapewne nie uzyskasz. Cóż, kwestia wyboru.

deglasowanie patelni

5. Przelej zawartość patelni do garnka, w którym znajdują się przesmażone kawałki kurczaka. Dolej nieco wody, aby prawie przykryła mięso w garnku. Całość lekko posól, dodaj pieprzu, przykryj garnek pokrywką i duś 30 minut na wolnym ogniu.

duszenie mięsa z warzywami w garnku

6. Podczas, gdy mięso się dusi pokrój kapustę pekińską. Osobno łodygi, osobno liście.

posiekana kapusta pekińska

7. Po upływie wskazanego powyżej czasu wrzuć do garnka łodygi kapusty pekińskiej. Kontynuuj gotowanie kolejne 15 minut.

w garnku dusi się mięso i warzywa

8. W zależności od tego, jak dużo będziesz mieć sosu do przygotowania sosu cytrynowego przygotuj dwa lub trzy jajka.

na stole leżą dwa jajka pęczek koperku i cyrtyna

9. Gdy kurczak jest miękki wrzuć do garnka liście szpinaku. Gotuj 2 minuty, a następnie wyłącz gaz pod garnkiem.

liście szpinaku w garnku

10. Wyciśnij sok z cytryn, a następnie w misce rozbełtaj 2 żółtka i 1 jajko.

rozbełtywanie jajek w misce

11. Wlewaj powoli sok do jajek uważając, aby się nie ścięły. Cały czas mieszaj jajka podczas wlewania soku. Na koniec zahartuj uzyskaną mieszaninę sosem z garnka (podobnie jak śmietanę przed wlaniem do zupy).

wlewanie soku z cytryny do rozbełtanych jajek

12. Wlej otrzymany sos cytrynowy do zupy (pamiętaj, że gaz pod garnkiem musi być wyłączony). Na koniec potrząśnij garnkiem, aby rozprowadzić w każdy zakamarek.

Kurczak w sosie cytrynowym

13. Ponieważ warzyw i ziół nigdy za wiele na koniec dodaj do dania posiekany pęczek koperku. Oczywiście jeżeli potrzeba dopraw jeszcze danie solą i/lub pieprzem.

Kurczak w sosie cytrynowym


KURCZAK W SOSIE CYTRYNOWYM Z WARZYWAMI

Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

Kurczak w sosie cytrynowym

Spróbuj podobnego dania przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *