Kurczak w curry na zielono z fasolką

Kurczak w curry na zielono to łatwe curry z kurczaka przyrządzone na zielonej paście curry i mleczku kokosowym z dodatkiem zielonej fasolki szparagowej i świeżej kolendry.

Kurczak w curry to rodzaj dania, które uwielbiam. To prosta i smaczna kuchnia. W dodatku smak i kolor mleczka kokosowego znakomicie komponuje się z kolorem i smakiem składników zielonego curry. Jest pięknie biało zielono, ale przede wszystkim jest bardzo aromatycznie. No i ostro, bo pasta curry jest naprawdę ostra. Znajdź kompromis pomiędzy ostrością, a wyrazistym smakiem dania regulując ilość pasty curry użytej do przygotowania tego dania. W zamian otrzymasz zdanie, które zasmakuje wszystkim. Kurczak w curry na zielono to łatwe curry z kurczaka przyrządzone na zielonej paście curry i mleczku kokosowym z dodatkiem zielonej fasolki szparagowej i świeżej kolendry.

Składniki

500 gramów piersi z kurczaka;
300 gramów zielonej fasolki szparagowej;
30 gramów (1 duża łyżka) zielonej pasty curry;
pęczek świeżej kolendry;
2 limonki;
puszka mleczka kokosowego;
zielona papryczka chilli;
sos rybny;
listki świeżej bazylii;

Przepis na kurczak w curry

Przygotuj około 300 gramów fasolki szparagowej. Umyj ją pod bieżącą wodą, odetnij końcówki i pokrój na mniejsze kawałki, najlepiej pod skosem (ze względów estetycznych). Pokrój w cienkie paseczki papryczkę chilli. Odetnij (jeżeli jest) tłuszcz z piersi z kurczaka, umyj je pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi. Kurczaka pokrój w dość cienkie paseczki.

Na rozgrzaną patelnię wlej około połowę mleczka kokosowego. Dodaj łyżkę zielonej pasty curry (możesz dać więcej, ale pasta curry jest bardzo ostra,  dodając jej więcej uzyskasz bardziej aromatyczne danie, ale również dużo ostrzejsze), a następnie dobrze ja rozmieszaj. Smaż pastę z mleczkiem na średnim ogniu około 2 minut, aby uwolniła swój niezwykły aromat.

Wlej na patelnię pozostałe mleczko kokosowe i dodaj fasolkę szparagową, kurczaka, a także świeżą kolendrę. Dodaj do smaku 1 lub 2 łyżki sosu rybnego (zacznij od jednej, pasta curry jest dość słona, nie przesól). W razie, gdy potrawa jest za gęsta dolej odrobinę wrzątku. Gotuj na małym ogniu około 10 minut, aby wydobyć smak potrawy.

Na koniec dopraw curry sokiem z limonki i ewentualnie cukrem.

Kurczak w curry sposób podania

Podawaj w miseczkach ozdabiając danie listkami świeżej bazylii i kolendry. Do curry najlepiej podać w osobnej miseczce ryż jaśminowy, ale równie dobrze smakować będzie z chlebkiem typu naan, albo nawet pitą.


Wypróbuj genialny przepis na kurczaka curry z warzywami i poznaj jak smakuje prawdziwa wątróbka drobiowa smażona z cebulką. Pycha!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *