Kurczak po myśliwsku to klasyczne włoskie danie. W mojej wersji jest zdecydowanie subtelniejsze i delikatniejsze w smaku. Myślę, że z powodzeniem nadaje się na codzienny obiad, jak i na wystawną kolację; po prostu broni się smakiem. Oczywiście możesz modyfikować to danie pod kątem własnego gustu i smaku. Jeżeli zrobisz według mojego przepisu będzie Ci naprawdę smakowało. Podstawą dania jest dobry kurczak, najlepiej zagrodowy lub ze sprawdzonej hodowli. Taki kurczak smakuje zdecydowanie inaczej od tych sklepowych. Nieporównywalnie lepiej. Z takim kurczakiem „kurczak po myśliwsku” smakować będzie idealnie.
KURCZAK PO MYŚLIWSKU
SKŁADNIKI:
- 1 cały kurczak podzielony na kawałki lub jego części w dowolnej konfiguracji;
- 100 gramów szynki dojrzewającej;
- puszka pomidorów bez skóry;
- garść zielonych oliwek;
- garść czarnych oliwek;
- 2-3 liście laurowe;
- 1 gałązka świeżego rozmarynu;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu;
- kieliszek białego wytrawnego wina;
- mąka;
- oliwa extra vergine;
KURCZAK PO MYŚLIWSKU PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotuj wszystkie składniki.
2. Umyj części kurczaka, osusz ręcznikiem papierowym, a następnie posól i popieprz – przełóż do naczynia żaroodpornego. Wrzuć 2 listki laurowe, igiełki z 1 gałązki świeżego rozmarynu (lub 1 łyżeczkę rozmarynu suszonego), posiekane 2 ząbki czosnku oraz pieprz w ziarnach.
11. Naczynie przykryj pokrywką i piecz całość w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 60-80 minut.
KURCZAK PO MYŚLIWSKU Z TOSKANII
Smakuje dobrze z wieloma dodatkami. Podawaj tak, jak lubisz, na przykład ze świeżym pieczywem, kuskusem czy ziemniakami.