Kurczak po myśliwsku przepis z Toskanii

Kurczak w kawałkach marynowany w białym winie z rozmarynem, a następnie pieczony w tejże marynacie i w pomidorach po myśliwsku.

Kurczak po myśliwsku to klasyczne włoskie danie. W mojej wersji jest zdecydowanie subtelniejsze i delikatniejsze w smaku. Myślę, że z powodzeniem nadaje się na codzienny obiad, jak i na wystawną kolację, po prostu broni się smakiem. Oczywiście możesz modyfikować to danie pod kątem własnego gustu i smaku. Jeśli zrobisz według mojego przepisu będzie Ci naprawdę smakowało. Podstawą dania jest dobry kurczak, najlepiej zagrodowy lub ze sprawdzonej hodowli. Taki kurczak smakuje zdecydowanie inaczej od tych sklepowych. Nieporównywalnie lepiej. Z takim kurczakiem „kurczak po myśliwsku” smakować będzie idealnie.

Składniki

1 cały kurczak podzielony na kawałki lub jego części w dowolnej konfiguracji;
100 gramów szynki dojrzewającej;
puszka pomidorów bez skóry;
garść zielonych oliwek;
garść czarnych oliwek;
3 liście laurowe;
1 gałązka świeżego rozmarynu;
2 ząbki czosnku;
1 łyżeczka ziarnistego pieprzu;
kieliszek białego wytrawnego wina;
mąka;
oliwa extra vergine;

Kurczak po myśliwsku przepis

Umyj części kurczaka, osusz ręcznikiem papierowym, a następnie posól i popieprz. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i dodaj  2 listki laurowe, igiełki z 1 gałązki świeżego rozmarynu (lub 1 łyżeczkę rozmarynu suszonego), posiekane 2 ząbki czosnku, a także pieprz w ziarnach. Dokładnie wymieszaj, aby przyprawy oblepiły mięso.

Wlej kieliszek białego wina półwytrawnego lub wytrawnego, a następnie przykryj naczynie i wstaw do lodówki na min. 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij kurczaka z naczynia żaroodpornego i osusz ręcznikami papierowymi. Marynatę przelej do garnka.

Do marynaty wlej puszkę pomidorów (a jeszcze lepiej domowy sos pomidorowy), zamieszaj i gotuj około 15 minut, aby całość nieco się zredukowała i nabrała smaków. Uwaga, jeśli sos jest mało słony, to świetnie, nie dosalaj. Oliwki i szynka dojrzewająca wystarczająco słone, nadadzą daniu odpowiedniego smaku i słoności.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Na patelni rozgrzej oliwę, kawałki kurczaka oprósz mąką i smaż je z obu stron na mocnym ogniu krótko, aby ładnie się zrumieniły. Obsmażonego kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego. Pokrój szynkę dojrzewającą w drobną kostkę i wraz z czarnymi i zielonymi oliwkami wrzuć je do naczynia z kurczakiem.

Kurczak po myśliwsku sposób podania

Wlej do kurczaka z oliwkami i szynką przegotowaną marynatę z pomidorami. Teraz przykryj naczynie pokrywką i piecz całość w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 60 do 80 minut. Tak przygotowany kurczak smakuje świetnie podany z różnymi dodatkami. Ty podawaj go tak, jak lubisz, na przykład ze świeżym pieczywem, kuskusem czy ziemniakami.


Wypróbuj również paprykarz z jesiotra.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *