Kurczak po myśliwsku to klasyczne włoskie danie. W mojej wersji jest zdecydowanie subtelniejsze i delikatniejsze w smaku. Myślę, że z powodzeniem nadaje się na codzienny obiad, jak i na wystawną kolację; po prostu broni się smakiem. Oczywiście możesz modyfikować to danie pod kątem własnego gustu i smaku. Jeżeli zrobisz według mojego przepisu będzie Ci naprawdę smakowało. Podstawą dania jest dobry kurczak, najlepiej zagrodowy lub ze sprawdzonej hodowli. Taki kurczak smakuje zdecydowanie inaczej od tych sklepowych. Nieporównywalnie lepiej. Z takim kurczakiem „kurczak po myśliwsku” smakować będzie idealnie.


KURCZAK PO MYŚLIWSKU

SKŁADNIKI:

  • 1 cały kurczak podzielony na kawałki lub jego części w dowolnej konfiguracji;
  • 100 gramów szynki dojrzewającej;
  • puszka pomidorów bez skóry;
  • garść zielonych oliwek;
  • garść czarnych oliwek;
  • 2-3 liście laurowe;
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu;
  • kieliszek białego wytrawnego wina;
  • mąka;
  • oliwa extra vergine;

KURCZAK PO MYŚLIWSKU PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Kurczak po myśliwsku składniki

2. Umyj części kurczaka, osusz ręcznikiem papierowym, a następnie posól i popieprz – przełóż do naczynia żaroodpornego. Wrzuć 2 listki laurowe, igiełki z 1 gałązki świeżego rozmarynu (lub 1 łyżeczkę rozmarynu suszonego), posiekane 2 ząbki czosnku oraz pieprz w ziarnach.

przyprawianie kurczaka

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu do wszystkich przepisów.

Sprawdź
Kup terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

11. Naczynie przykryj pokrywką i piecz całość w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 60-80 minut.

Kurczak po myśliwsku


KURCZAK PO MYŚLIWSKU Z TOSKANII

Smakuje dobrze z wieloma dodatkami. Podawaj tak, jak lubisz, na przykład ze świeżym pieczywem, kuskusem czy ziemniakami.

Kurczak po myśliwsku


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *