Kurczak po indyjsku Garam Masala z nerkowcami

Kurczak po indyjsku przygotowany został z pokrojonych w kostkę piersi z kurczaka duszonych z aromatyczną pastą z dodatkiem przypraw indyjskich oraz z pieczarkami i orzechami nerkowcami.

Kurczak po indyjsku jest daniem bardzo aromatycznym, jak przystało zresztą na kuchnię tego kraju. Użyte przyprawy są ogólnodostępne, więc z przyrządzeniem dania nie będzie problemów. Również dlatego, że to danie proste i szybkie w przygotowaniu. Przeciwników pikantnego jedzenia od razu uspakajam. Pomimo, iż w kuchni indyjskiej dominują dania ostre to mój kurczak po indyjsku z nerkowcami jest daniem o łagodnym smaku. Myślę, że polubi je każdy, kto lubi dania o wyrazistych smakach. Amatorom jedynie soli w potrawach raczej je odradzam.

Składniki

450 gramów piersi z kurczaka
150 gramów pieczarek
2-3 szalotki (w zależności od wielkości)
2 ząbki czosnku
około 50 gramów orzechów nerkowca
jogurt naturalny
przyprawa Garam Masala
mielona kurkuma
mielona ostra papryka
przecier pomidorowy
pęczek świeżej kolendry
2 łyżki rodzynek
cytryna
sól

Kurczak po indyjsku przepis

Do miski malaksera wrzuć obrane i grubo pokrojone szalotki. Jeżeli nie dysponujesz szalotkami możesz je zastąpić zwykłą cebulą. Nie ma problemu. Szalotki zmiksuj w malakserze. Do zmiksowanych szalotek dodaj: kopiatą łyżeczkę przyprawy Garam Masala, kopiatą łyżeczkę mielonej kurkumy, orzechy nerkowca, dwa obrane ząbki czosnku, łyżeczkę soli, łyżkę jogurtu naturalnego, a także wyciśnięty sok z cytryny. Dodaj również łyżkę przecieru pomidorowego i łyżeczkę zmielonej ostrej papryki. No fakt, ma być łagodnie, ale bez przesady. Składniki umieszczone w misce malaksera zmiksuj na jednolitą pastę.

Na dużej patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego. Najlepszy będzie olej arachidowy. Następnie wrzuć na patelnię pastę uzyskaną w wyniku miksowania składników w malakserze. Smaż 2 minuty na średnim ogniu, aż wydobędziesz z niej aromat.

Podczas gdy pasta się smaży umyj piersi z kurczaka, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój w kostkę według własnego uznania. Pokrojonego kurczaka wrzuć do smażącej się pasty, dodaj połowę pęczka posiekanej kolendry oraz rodzynki. Zamieszaj i smaż kolejne 2 minuty.

Kurczak po indyjsku propozycja podania

Dodaj pokrojone pieczarki (najlepiej, aby po pokrojeniu miały wielkość zbliżoną do kawałków kurczaka). Całość dobrze zamieszaj, aby wszystko oblepiło się dokładnie sosem. Teraz wlej na patelnię szklankę gorącej wody, dodaj sól, przykryj patelnię i duś kurczak po indyjsku na wolnym ogniu 10 minut.

Na koniec całość posyp posiekaną świeżą kolendrą i ewentualnie skrop dodatkowo świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Podawaj z uprzednio ugotowanym ryżem.


Wypróbuj jak świetnie smakują pieczarki zapiekane z serem.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *