Obejrzano: 69
0 0
Czas czytania:1 Minuty, 49 Sekundy

Kurczak po indyjsku jest daniem bardzo aromatycznym, jak przystało zresztą na kuchnię tego kraju. Użyte przyprawy są ogólnodostępne, więc z przyrządzeniem dania nie będzie problemów. Również dlatego, że to danie proste i szybkie w przygotowaniu. Przeciwników pikantnego jedzenia od razu uspakajam. Pomimo, iż w kuchni indyjskiej dominują dania ostre to mój kurczak po indyjsku z nerkowcami jest daniem o łagodnym smaku. Myślę, że polubi je każdy, kto lubi dania o wyrazistych smakach. Amatorom jedynie soli w potrawach raczej je odradzam.


KURCZAK PO INDYJSKU

SKŁADNIKI

450 gramów piersi z kurczaka
150 gramów pieczarek[FMP]
2-3 szalotki (w zależności od wielkości)
2 ząbki czosnku
około 50 gramów orzechów nerkowca
jogurt naturalny
przyprawa Garam Masala
mielona kurkuma
mielona ostra papryka
przecier pomidorowy
pęczek świeżej kolendry
2 łyżki rodzynek
cytryna
sól


KURCZAK PO INDYJSKU PRZEPIS

1. Do miski malaksera wrzuć obrane i grubo pokrojone szalotki. Jeżeli nie dysponujesz szalotkami możesz je zastąpić zwykłą cebulą. Nie ma problemu. Szalotki zmiksuj w malakserze.

pokrojona grubo cebula w misce malaksera

2. Do zmiksowanych szalotek dodaj: kopiatą łyżeczkę przyprawy Garam Masala, kopiatą łyżeczkę mielonej kurkumy, orzechy nerkowca, dwa obrane ząbki czosnku, łyżeczkę soli, łyżkę jogurtu naturalnego i wyciśnięty sok z cytryny.

Kurczak po indyjsku z nerkowcami

3. Dodaj również łyżkę przecieru pomidorowego i łyżeczkę zmielonej ostrej papryki. No fakt, ma być łagodnie, ale bez przesady…

Kurczak po indyjsku z nerkowcami

4. Piersi z kurczaka umyj, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój w kostkę według własnego uznania.

mięso kurczaka pokrojone w niedużą kostkę

5. Składniki umieszczone w misce malaksera zmiksuj na jednolitą pastę. Na dużej patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego. Najlepszy będzie olej arachidowy. Następnie wrzuć na patelnię pastę uzyskaną w wyniku miksowania składników w malakserze. Smaż 2 minuty na średnim ogniu, aż wydobędziesz z niej aromat.

smażenie aromatycznej pasty warzywnej do mięsa

6. Wrzuć na patelnię pokrojonego kurczaka, połowę pęczka posiekanej kolendry oraz rodzynki. Zamieszaj i smaż kolejne 2 minuty.

Kurczak po indyjsku z nerkowcami

7. Dodaj pokrojone pieczarki (najlepiej, aby po pokrojeniu miały wielkość zbliżoną do kawałków kurczaka). Całość dobrze zamieszaj, aby wszystko oblepiło się dokładnie sosem. Teraz wlej na patelnię szklankę gorącej wody, dodaj sól, przykryj patelnię i duś kurczak po indyjsku na wolnym ogniu 10 minut.

Kurczak po indyjsku z nerkowcami[/FMP]


KURCZAK PO INDYJSKU PROPOZYCJA PODANIA

Całość posyp posiekaną świeżą kolendrą i ewentualnie skrop dodatkowo świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Podawaj z uprzednio ugotowanym ryżem.

Kurczak po indyjsku z nerkowcami


Przygotuj świetną ZAPIEKANKĄ WARZYWNĄ z kiełbasą przepis <<TUTAJ>>.


Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.