Kurczak pieczony z warzywami korzeniowymi

Kurczak w postaci udek świetnie przyprawiony i pieczony razem z warzywami korzeniowymi oraz karczochami i papryką.

Kurczak pieczony z warzywami to wspaniałe, proste i niezwykle smaczne danie. Zarówno części kurczaka, jak i warzywa dobierać możesz całkowicie indywidualnie. Tego typu dania uwielbiam szczególnie zimą, ale wtedy dostępność warzyw niestety nie jest zbyt duża. Wystarczą jednak np. marchewki, pietruszka, ziemniaki, papryka itp, by móc cieszyć się wybornym posiłkiem. Umówmy się, latem zamiast piekarnika zdecydowanie lepiej jest używać grilla. W taki sposób można przyrządzić chyba wszystko i smakowało będzie perfekcyjnie. Zimą jednak to właśnie kurczak pieczony z warzywami jest niezastąpiony, będziesz zaskoczony jakością i smakiem tego dania. I pamiętaj, że kolorowe marchewki dodają uroku, ale nie są obowiązkowe. Jeżeli ich nie masz nie rezygnuj z tego dania, a po prostu użyj zwykłej marchewki.

Składniki

5 udek z kurczaka (bez podudzi);
2 marchewki pomarańczowe;
dwie marchewki żółte;
2 marchewki fioletowe;
1 duża zielona papryka;
2 świeże karczochy;
10 małych ziemniaków;
2 główki czosnku;
1 cytryna;
Twoja ulubiona przyprawa do kurczaka;
oliwa extra vergine;
suszone rozmaryn i zioła prowansalskie;
sól, pieprz;

Kurczak pieczony z warzywami przepis

Kurczaka dobrze umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Następnie mięso posól, oprósz świeżo zmielonym pieprzem, a także swoją ulubioną przyprawą (nie żałuj jej). Uważaj, sprawdź, czy Twoja przyprawa nie zawiera już soli. Jeśli tak jest nie sól dodatkowo kurczaka.

Do dużej miski wlej zimną wodę i wyciśnij do niej sok z całej cytryny. Woda z cytryną potrzebna będzie do obranych karczochów, aby nie ciemniały. Karczocha obierz z liści i odetnij ich pozostałości oraz łodygę (łodyga po obraniu również nadaje się do jedzenia). Małym nożykiem obetnij dookoła serca karczocha nadmiar zgrubień. Obranego karczocha wrzuć do wody z cytryną.Podobnym sposobem przygotuj drugiego karczocha. Z serc karczochów usuń dodatkowo ich środki, czyli kłujące, niejadalne igiełki. Pozostałe warzywa umyj i osusz.

Porada-> kurczak pieczony z warzywami wyglądać będzie wspaniale, jeżeli użyjesz różnokolorowych warzyw

Paprykę pozbaw nasion i pokrój na kilka dużych kawałków, ziemniaki przekrój na połowę, jeśli masz większe ziemniaki pokrój je na większą ilość części (zbyt duże kawałki ziemniaków nie upieką się w czasie, jakiego potrzebuje kurczak i będą twarde). Czosnek obierz z łupinek. Marchewki pokrój na słupki. Pamiętaj, że marchewki, aby stały się całkowicie miękkie wymagają dość długiego pieczenia. Zdecydowanie lepiej jest, aby były półtwarde, takie smakują najlepiej. Z tego względu pokrój marchewkę w średniej grubości słupki.

Wszystkie warzywa umieść w brytfance lub naczyniu żaroodpornym i polej je kilkoma łyżkami oliwy extra vergine. Skropione oliwą warzywa posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem oraz suszonym rozmarynem i suszonymi ziołami prowansalskimi. Wymieszaj wszystko, aby każdy składnik pokrył się oliwą i przyprawami. Wolisz inne przyprawy? Nie ma problemu, Twoja kuchnia, Twój wybór. Pomiędzy warzywa ułóż skórą do góry lekko posmarowane oliwą kawałki kurczaka. Wstaw brytfankę do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni dokładnie 30 minut (poznaj także przepis na pierś kurczaka pieczona podana z ciecierzycą na gęsto).

Wyjmij blachę z piekarnika, wyłóż kurczaka i wymieszaj delikatnie warzywa. Następnie połóż kurczaka z powrotem na brytfankę, tym razem drugą stroną, skórą do dołu. Piecz kolejne 30 minut. Po upływie łącznie 1 godziny pieczenia powtórz manewr z wymieszaniem warzyw i odwróceniem kurczaka, ostatnią fazę kurczak „spędzi” zatem ponownie skórą do góry. Piecz 15-20 minut, aż mięso będzie miękkie, a warzywa „al dente”.

Porada-> optymalny czas pieczenia kurczaka z warzywami to około 80 minut

Gdy mięso i warzywa uzyskają miękkość taką, jak tego oczekujesz podkręć temperaturę piekarnika do 250 stopni i ustaw grzanie tylko „grill od góry”. Piecz tak wszystko 2 minuty, aż pięknie się zrumieni. Czyż kurczak pieczony z warzywami nie wygląda pięknie? To danie, które znakomicie nadaje się do wspólnego biesiadowania.


Poznaj super przepis na gołąbki z młodej kapusty w całości i po raz pierwszy w życiu poznaj smak dobrego mięsa.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *