Kurczak duszony z warzywami w zioła bogaty

Kurczak duszony razem z warzywami z dodatkiem aromatycznych przypraw podany z ziemniakami sałatkowymi.

Kurczak duszony z warzywami nie jest żadną ekstrawagancją, ani też czymś szczególnie wytwornym. To po prostu solidne, dobre danie, które przyrządzisz bardzo łatwo i prosto. Zanim jednak usiądziesz do stołu musisz uzbroić się w cierpliwość. Danie przygotowałem bowiem w glinianym garnku, co z jednej strony wydłuża czas jego przygotowania, z drugiej zaś nadaje mu wyjątkowego smaku. Oczywiście możesz to danie przyrządzić w zwykłym naczyniu, jednak wtedy nie będzie się niczym różniło od dań, które już nieraz jadłaś. Możesz również użyć tzw. garnka rzymskiego albo tażinu.

Składniki

około 1,5 kilograma podudzi z kurczaka;
500 gramów żółtej fasolki szparagowej;
3-4 marchewki;
3-4 ziemniaki;
2 kalarepy;
1-2 duże cebule;
suszone oregano;
suszony tymianek;
ziele angielskie;
oliwa z oliwek;
sól, pieprz;

Przepis na kurczak duszony z warzywami

Spraw fasolkę szparagową i pokrój na mniejsze kawałki. Obierz marchewkę i kalarepę, a następnie pokrój je w grube kawałki. Wszystkie warzywa włóż do naczynia glinianego i wymieszaj. Obierz cebule i ziemniaka, a następnie pokrój je na grube kawałki i również wrzuć do naczynia glinianego. Wrzuć do warzyw kilka kulek ziela angielskiego. Posyp całość dość obficie suszonym tymiankiem i oregano. Polej warzywa oliwą według uznania.

Z podudzi z kurczaka zdejmij skórę, a następnie posól je i posyp świeżo zmielonym pieprzem, włóż je do naczynia z warzywami i na koniec wlej około 100 ml zimnej wody. Dobrze wymieszaj wszystko doprawiając solą i pieprzem. Przykryj naczynie pokrywką i wstaw do zimnego piekarnika. Ustaw temperaturę na 180 stopni i piecz 1 godzinę od momentu osiągnięcia wskazanej temperatury.

Porada-> naczynie gliniane nie powinno dostać tzw. terapii szokowej.

Pamiętaj, że nie można zimnego włożyć do nagrzanego piekarnika, ani też gorącego położyć na zimnym podłożu. Grozi to pęknięciem naczynia.

Po wskazanym czasie wyjmij naczynie, zdejmij pokrywę i delikatnie zamieszaj całość. Sprawdź, czy nie potrzeba jeszcze dania doprawić oraz sprawdź stopień miękkości mięsa. Ponownie przykryj naczynie pokrywką, wstaw do piekarnika i piecz do miękkości mięsa i warzyw. Jeżeli chcesz danie uatrakcyjnić na koniec zdejmij pokrywkę i podkręć piekarnik, aby mięso nieco się przyrumieniło (oczywiście wcześniej wyłóż je na wierzch dania).

Gdy kurczak duszony z warzywami jest gotowy wciśnij do niego  sok z 1-2 cytryn do smaku. Sos powinien mieć genialny smak dzięki przyprawom oraz cytrynie. Podawaj na ciepło z cząstkami cytryny do smaku.


Wypróbuj także udka z kurczaka duszone z warzywami przepis bardzo łatwy i smakowity. Poznaj jak smakuje kura duszona z groszkiem.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *