Kurczak duszony z warzywami nie jest żadną ekstrawagancją, ani też czymś szczególnie wytwornym. To po prostu solidne, dobre danie, które przyrządzisz bardzo łatwo i prosto. Zanim jednak usiądziesz do stołu musisz uzbroić się w cierpliwość. Danie przygotowałem bowiem w glinianym garnku, co z jednej strony wydłuża czas jego przygotowania, z drugiej zaś nadaje mu wyjątkowego smaku. Oczywiście możesz to danie przyrządzić w zwykłym naczyniu, jednak wtedy nie będzie się niczym różniło od dań, które już nieraz jadłaś. Możesz użyć tzw. garnka rzymskiego albo tażinu.


KURCZAK DUSZONY Z WARZYWAMI

SKŁADNIKI:

  • około 1,5 kilograma podudzi z kurczaka;
  • 500 gramów żółtej fasolki szparagowej;
  • 3-4 marchewki;
  • 3-4 ziemniaki;
  • 2 kalarepy;
  • 1-2 duże cebule;
  • suszone oregano;
  • suszony tymianek;
  • ziele angielskie;
  • oliwa z oliwek;
  • sól, pieprz;

KURCZAK DUSZONY Z WARZYWAMI PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Kurczak duszony z warzywami składniki

2. Z podudzi zdejmij skórę, a następnie posól je i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Spraw fasolkę szparagową i pokrój na mniejsze kawałki. Obierz marchewkę i  kalarepę, a następnie pokrój je w grube kawałki.

pokrojone w grubą kostkę marchewka oraz kalarepa

3. Wszystkie warzywa włóż do naczynia glinianego i wymieszaj.

pokrojone warzywa w naczyniu glinianym

4. Obierz cebule i ziemniaka, a następnie pokrój je na grube kawałki i również wrzuć do naczynia glinianego.

obrane i grubo pokrojone ziemniaki i biała cebula leżą na desce do krojenia

5. Wrzuć do warzyw kilka kulek ziela angielskiego.

kilka kulek ziela angielskiego na dłoni

6. Posyp całość dość obficie suszonym tymiankiem i oregano.

suszony tymianek w opakowaniu

7. Polej warzywa oliwą według uznania.

polewanie oliwą warzyw w naczyniu glinianym

8. Na koniec włóż do naczynia z warzywami podudzia i wlej około 100 ml zimnej wody.

Kurczak duszony z warzywami

9. Dobrze wymieszaj wszystko doprawiając solą i pieprzem.

Kurczak duszony z warzywami

10. Przykryj naczynie pokrywką i wstaw do zimnego piekarnika. Ustaw temperaturę na 180 stopni i piecz 1 godzinę od osiągnięcia wskazanej temperatury.

UWAGA: Naczynie gliniane nie powinno dostać tzw. terapii szokowej. Nie można zimnego włożyć do nagrzanego piekarnika, ani też gorącego położyć na zimnym podłożu. Grozi to pęknięciem naczynia.

naczynie gliniane w piekarniku

11. Po wskazanym czasie wyjmij naczynie, zdejmij pokrywę i delikatnie zamieszaj całość. Sprawdź, czy nie potrzeba jeszcze dania doprawić oraz stopień miękkości mięsa. Ponownie przykryj naczynie pokrywką, wstaw do piekarnika i piecz do miękkości mięsa i warzyw. Jeżeli chcesz danie uatrakcyjnić na koniec zdejmij pokrywkę i podkręć piekarnik, aby mięso nieco się przyrumieniło (oczywiście wcześniej wyłóż je na wierzch dania).

Kurczak duszony z warzywami

12. Gdy danie jest gotowe wciśnij do niego świeżo wyciśnięty sok z 1-2 cytryn do smaku. Sos powinien mieć genialny smak dzięki przyprawom oraz cytrynie.

wyciskanie soku z cytryny do potrawy


KURCZAK DUSZONY Z WARZYWAMI

Podawaj na ciepło z cząstkami cytryny do smaku.

Kurczak duszony z warzywami

Wypróbuj także duszone UDKA z KURCZAKA przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *