Kurczak duszony w sosie cytrynowym to kolejna odsłona smakowitego dania, którego przepis oparłem o sposób gotowania na Krecie. Sam przepis jest mojego autorstwa, a większość zapożyczeń dotyczy raczej „techniki” gotowania tego dania. By poprawić wygląd dania zarówno bób, jak i ziemniaki, które są tutaj dodatkami, można ugotować osobno. Wszystkie składniki połączyć wtedy należy na około 10 minut przed końcem przyrządzania dania. W tym przypadku danie zyska co prawda na wyglądzie, jednak wyraźnie straci na smaku. Zdecyduj, co jest dla Ciebie ważniejsze.


KURCZAK DUSZONY W SOSIE CYTRYNOWYM

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram nóg z kurczaka;
  • 2-3 duże ziemniaki;
  • 400 gramów świeżego bobu;
  • 1 duża cebula;
  • suszone oregano;
  • 2 duże cytryny;
  • oliwa;
  • sól, pieprz;

KURCZAK DUSZONY W SOSIE CYTRYNOWYM PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Idealnie będzie, jeżeli posiadasz szeroki, a niewysoki garnek. To danie najlepiej jest przygotować właśnie w takim naczyniu, aby wszystkie składniki docelowo stanowiły jedynie jedną warstwę w garnku.

Kurczak duszony w sosie cytrynowym

2. Z kurczaka zdejmij skórę i podziel nogi na udziki i nóżki. Posól mięso i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Obierz i pokrój w duże kawałki cebulę.

podzielony na kawałki kurczak

3. Na patelni rozgrzej dość sporo oliwy i smaż na dość mocym ogniu kurczaka. Mięso powinno w stosunkowo krótkim czasie ładnie się zrumienić.

smażenie kurczaka

4. Jeżeli nie dasz rady przesmażyć całego kurczaka w garnku, w którym następnie będziesz dusić mięso smaż go na patelni partiami, a usmażone mięso przekładaj do dużego garnka, o którym wspomniałem na wstępie.

kawałki kurczaka smażone na patelni

5. Do ostatniej partii mięsa wrzuć cebulę tak, aby również lekko się zrumieniła.

kawałki kurczaka smażone z cebulą

6. Wszystkie przesmażone kawałki kurczaka wraz z cebulą finalnie winny znaleźć się w dużym garnku.

Kurczak duszony w sosie cytrynowym

7. Wlej do garnka szklankę gorącej wody.

duszenie kurczaka w garnku

8. Całość posól i posyp sporą ilością suszonego oregano.

doprawianie kurczaka oregano przed duszeniem

9. Wciśnij również świeżo wyciśnięty sok z dużej cytryny. Sok z cytryny ma za zadanie zneutralizować lekką, choć wyraźną goryczkę pochodzącą z bobu.

wciskanie soku z cytryny do mięsa w garnku

10. Przykryj garnek pokrywką i duś mięso 20 minut.

Kurczak duszony w sosie cytrynowym

11. W międzyczasie przygotuj i umyj bób, a ziemniaki obierz i pokrój w łódeczki.

bób i ziemniaki pokrojone w łódeczki

12. Wrzuć ziemniaki i bób do garnka z mięsem. Nie dolewaj wody, choć pokusa będzie wielka. Ponownie przykryj garnek pokrywką i duś wszystko kolejne 20 minut.

Kurczak duszony w sosie cytrynowym

13. Po wskazanym powyżej czasie wszystkie składniki winny być już miękkie, ale nie rozgotowane. Wciśnij sok z drugiej dużej cytryny, dopraw całość solą, pieprzem i dodatkowo suszonym oregano, Potrząśnij garnkiem, aby przyprawy weszły w każdy zakamarek.

Kurczak duszony w sosie cytrynowym

14. Danie jest gotowe. Nawet jeśli nie wygląda olśniewająco to jego smak wynagradza wszystko, prawda?

Kurczak duszony w sosie cytrynowym


KURCZAK DUSZONY W SOSIE CYTRYNOWYM

Podawaj od razu w temperaturze pokojowej. Koniecznie nalej na talerz również nieco pysznego, lekko cytrynowego sosu. To on stanowi o doskonałym smaku tego dania.

Kurczak duszony w sosie cytrynowym

Jest smak na KURCZAKA pieczonego w całości w cytrynie? Przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *