Kurczak duszony w sosie cytrynowym z bobem

Kurczak duszony z cebulą, ziemniakami i świeżym bobem podany w delikatnym sosie z cytrynowym.

Kurczak duszony w sosie to kolejna odsłona smakowitego dania, którego przepis oparłem o sposób gotowania na Krecie. Sam przepis jest mojego autorstwa, a większość zapożyczeń dotyczy raczej „techniki” gotowania tego dania. Aby poprawić wygląd dania zarówno bób, jak i ziemniaki, które są tutaj dodatkami, można ugotować osobno. Wszystkie składniki połączyć wtedy należy na około 10 minut przed końcem przyrządzania dania. W tym przypadku danie zyska co prawda na wyglądzie, jednak wyraźnie straci na smaku. Zdecyduj, co jest dla Ciebie ważniejsze.

Składniki

1 kilogram udek z kurczaka;
2-3 duże ziemniaki;
400 gramów świeżego bobu;
1 duża cebula;
suszone oregano;
2 duże cytryny;
oliwa;
sól, pieprz;

Przepis na kurczak duszony w sosie

Idealnie będzie, jeżeli posiadasz szeroki, a niewysoki garnek. To danie najlepiej jest przygotować właśnie w takim naczyniu, aby wszystkie składniki docelowo stanowiły jedynie jedną warstwę w garnku.

Z kurczaka zdejmij skórę, a następnie podziel nogi na udziki i nóżki. Posól mięso i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Obierz i pokrój w duże kawałki cebulę.

Na patelni rozgrzej dość sporo oliwy i smaż kurczaka na dość mocym ogniu. Mięso powinno w stosunkowo krótkim czasie ładnie się zrumienić. Jeśli nie dasz rady przesmażyć całego kurczaka w garnku, w którym następnie będziesz dusić mięso smaż go na patelni partiami, a usmażone mięso przekładaj do dużego garnka, o którym wspomniałem na wstępie. Do ostatniej partii mięsa wrzuć cebulę tak, aby również lekko się zrumieniła.

Wszystkie przesmażone kawałki kurczaka wraz z cebulą finalnie winny znaleźć się w dużym garnku. Wlej do garnka szklankę gorącej wody. Całość posól i posyp sporą ilością suszonego oregano. Wlej również świeżo wyciśnięty sok z dużej cytryny. Sok z cytryny ma za zadanie zneutralizować lekką, choć wyraźną goryczkę pochodzącą z bobu. Przykryj garnek pokrywką. Teraz kurczak duszony w sosie winien być minut 20.

Podczas gdy kurczak się dusi przygotuj i umyj bób, a ziemniaki obierz i pokrój w łódeczki. Następnie wrzuć ziemniaki i bób do garnka z mięsem. Nie dolewaj wody, choć pokusa będzie wielka. Ponownie przykryj garnek pokrywką i duś wszystko kolejne 20 minut. Po wskazanym powyżej czasie wszystkie składniki winny być już miękkie, ale nie rozgotowane.

Kurczak duszony w sosie cytrynowym sposób podania

Wciśnij sok z drugiej dużej cytryny, dopraw całość solą, pieprzem i dodatkowo suszonym oregano, Potrząśnij garnkiem, aby przyprawy weszły w każdy zakamarek. Kurczak duszony w sosie jest gotowy. Nawet jeśli nie wygląda olśniewająco to jego smak wynagradza wszystko, prawda?

Podawaj od razu w temperaturze pokojowej. Koniecznie nalej na talerz również nieco pysznego, lekko cytrynowego sosu. To on stanowi o doskonałym smaku tego dania.


Poznaj przepis na kurczak pieczony w całości na sposób włoski. Siła smaku.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *