Kukurydza z grilla, którą Wam poniże prezentuję po prostu zachwyca smakiem. Kukurydza, jak kukurydza, powiecie, a ja Wam dopowiadam: masło meksykańskie do niej. Czyli takie z dodatkiem kolendry, zesty z limonki i czegoś jeszcze. Czegoś pysznego i nietuzinkowego. Jeżeli znacie te smaki będziecie zachwyceni. Jeżeli nazwy w/w składników nic Wam nie mówią zapoznajcie się z przepisem poniżej i koniecznie taką kukurydzę zróbcie samodzielnie. Bo jest absolutnie niepowtarzalna.


KUKURYDZA Z GRILLA

SKŁADNIKI

3 świeże kukurydze;[FMP]
pół kostki masła;
1 papryczka chipotle w sosie adobo;
garść liści świeżej kolendry;
1 limonka;
sól;


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Miękkie masło włóż do miski. Dodaj do niego posiekaną kolendrę. W tle na zdjęciu widzisz małą puszkę papryczek chipotle w sosie adobo. To wędzone papryczki jalapeno w sosie pomidorowym. Sa naprawdę wściekle ostre, więc uważaj.

w misce znajduje się kawałek masła z posiekaną kolendrą

2. Do masła zetrzyj skórkę z limonki, dodaj drobno posiekaną małą papryczkę chpotle wraz z odrobiną sosu adobo oraz wsyp trochę soli.

przygotowywanie masła po meksykańsku

3. Całość dobrze wymieszaj i dopraw do smaku; jeżeli trzeba dodaj brakującego składnika do smaku.

masło z kolendrą i chipotle

4. Jeżeli potrzebujesz samego masła przełóż je do małej miseczki i odłóż do lodówki – możesz je użyć na kanapkę lub do steka. Jest wyborne.

połowa bułki posmarowana masłem meksykańskim

5. Przygotuj świeże kukurydze – pozbaw je liści i włókien.

kolby kukurydzy

6. Kukurydze wrzuć do garnka z gotującą się wodą. Przykryj garnek pokrywką i gotuj kukurydze 7-10 minut. Tyle wystarczy, aby kukurydze stały się miękkie. Dłuższe gotowanie to twardsze kukurydze.

w dużym garnku gotują się trzy kolby kukurydzy

7. Ugotowane kukurydze odsącz z wody i wrzuć na ruszt lub na patelnię grillową, jeżeli przygotowujesz zboże w domu.

Kukurydza z grilla

8. Pamiętaj, że kukurydza jest ugotowana i miękka, więc nie wymaga długiego grillowania. Zależy nam jedynie na tym, aby „przeszła” dymem i pięknie się zrumieniła. Kukurydza z grilla musi pięknie wyglądać, to warunek niezbędny. Bo smakować będzie fenomenalnie…

Kukurydza z grilla

9. Gdy kukurydze są już jak należy zdejmij je z rusztu i przełam każdą z nich na połowę, aby lepiej się je jadło. Każdy z kawałków kukurydzy wysmaruj masłem meksykańskim. Zaczekaj, aż masło zacznie się topić i pokrywać swoim smakiem kukurydzę…

Kukurydza z grilla[/FMP]


KUKURYDZA Z GRILLA

Zrobi furorę na każdym grillu wśród większości uczestników zapewniam Cię.

Kukurydza z grilla z masłem meksykańskim


Lubisz kuchnię meksykańską? Spróbuj CHILLI CON CARNE – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *