]Krupnik z grzybami to moja propozycja dla amatorów zarówno krupniku, jak i zupy grzybowej ze świeżych grzybów. Za takim połączeniem przemawiają oczywiście ogromne walory smakowe obu zup, ale również sezonowość mojego dania. Zarówno krupnik, jak i grzybowa ze świeżych grzybów wspaniale smakują jesienią. To wtedy zimne dni coraz częściej dają nam się we znaki, a nasze organizmy domagają się bardziej kalorycznych dań. Mój krupnik z grzybami ewoluuje w sposób cudowny. Na początku smakuje i pachnie grzybami, by po ostatecznym doprawieniu zupy śmietaną zdecydowanie skierować się w stronę klasycznego krupniku. Nie ma co więcej owijać, tej zupy musicie spróbować.


KRUPNIK Z GRZYBAMI

SKŁADNIKI

kilka kawałków kurczaka na wywar;[FMP]
jarzyna do rosołu;
3-4 duże, świeże prawdziwki;
1 żółta marchewka;
pomarańczowa marchewka;
batat;
2 ziemniaki;
100 gramów kaszy jęczmiennej;
masło;
oliwa z oliwek;
mąka pszenna;
gęsta, kwaśna śmietana;
natka pietruszki;
suszony majeranek;
sól, pieprz;


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki na zupę.

Krupnik z grzybami leśnymi składniki

2. Wywar na zupę bezwględnie musi być domowy – żadnych kostek, bulionetek i innych badziewi.  Przygotowanie wywaru mięsnego lub jarzynowego to bułka z masłem nawet dla laika. W tym przypadku wykorzystałem kości pozostałe po filetowaniu udzików z kurczaka i trochę chrząstek. Do tego oczywiście spora ilość jarzyn, jak do rosołu. Będziesz go potrzebować około 1,5 litra. Nastaw zatem składniki i gotuj wywar.

UWAGA: Możesz użyć innych części kurczaka jednak lepiej, by były one raczej „kościste”, aniżeli mięsne. Wywar ma być lekki, z przewagą smakową jarzyn.

mięso i jarzyna na wywar drobiowy

3. Podczas, gdy wywar z kurczaka się gotuje przygotuj pozostałe składniki. Marchewki obierz i zetrzyj na dużych oczach tarki, obierz batata i ziemniaki.

starta żółta i pomarańczowa marchewka

4. Batata i ziemniaki pokrój w niedużą kostkę. Pozostaw je w wodzie do czasu ich gotowania.

pokrojone drobno ziemniaki i bataty

5. Grzyby pokrój w duże kawałki lub w duże, grube plastry. Grzyby to nie kapusta, nie szatkuj ich, bo po obróbce cieplnej pozostanie z nich masa podobna do… no nie, powstrzymam się 😉

UWAGA: Pozostaw grzyby w takiej formie, aby na talerzu cieszyły oczy.

krojenie w plastry dużego prawdziwka

6. Na dużą patelnię wrzuć 2 łyżki masła i wlej nieco oliwy. Podgrzej tłuszcz.

na patelni topi się masło

7. Wrzuć na patelnię grzyby; posól je, posyp świeżo zmielonym pieprzem i posyp suszonym majerankiem. Tak właśnie – majerankiem, nie tymiankiem. Tym razem niech będzie inaczej.

smażenie grzybów

8. Smaż grzyby kilka minut na mocnym ogniu mieszając je nie za często, aż staną się lekko brązowe, pięknie przysmażone.

zrumienione na patelni grzyby

9. W tym czasie wywar z kurczaka powinien juz być gotowy – odcedź go. Kolor mojego wywary nie był piękny z uwagi na chrząstki, które dodałem (kolagen, kolagen…). Zapewniam Was jednak, że smakowo był, jak należy, a dzięki dodaniu chrząstek miał również nieco zagęszczoną konsystencję.

w garnku znajduje się wywar drobiowy

10. Przełóż przesmażone grzyby do garnka z wywarem – gotuj grzyby 5 minut.

gotowanie grzybów w wywarze

11. Po tym czasie wrzuć do zupy startą marchewkę.

dodawanie startej marchewki do zupy grzybowej

12. Dodaj również przepłukaną kaszę jęczmienną.

dodawanie kaszy jęczmiennej do zupy

13. Zupę posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i gotuj na wolnym ogniu 5 minut.

Krupnik z grzybami leśnymi

14. Wrzuć do zupy ziemniaki i gotuj zupę kolejne 5 minut.

Krupnik z grzybami leśnymi

15. Wrzuć bataty, dolej odrobine wody do uzyskania pożądanej gęstości zupy i gotuj ją następne 5 minut.

Krupnik z grzybami leśnymi

16. Zaraz po wrzuceniu batatów przygotuj „zaklepkę”. W tym celu do miski wsyp 1 łyżkę mąki i rozpuść ją w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodaj 2 łyżki śmietany i dokładnie wymieszaj całość, aby nie było żadnych grudek.

podbijanie zupy mąką i śmietaną

17. Zahartuj „zaklepkę” 2 chochlami zupy, wymieszaj i wlej ją do garnka z zupą.

wlewanie do zupy zahartowanej śmietany

18. Krupnik z grzybami leśnymi doprowadź do wrzenia, pogotuj 1-2 minuty, a następnie wyłącz gaz pod garnkiem. Zupę posól do smaku (jeżeli potrzeba), posyp dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem, dopraw suszonym majerankiem i posyp posiekaną natką pietruszki. Gotowe. Jest przepysznie.

Krupnik z grzybami leśnymi[/FMP]


KRUPNIK Z GRZYBAMI

Podałbym nawet największemu malkontentowi kulinarnemu i wszystkim swoim wrogom…

Krupnik z grzybami leśnymi


Wolisz tradycyjny KRUPNIK na SKRZYDEŁKACH? Po przepis kliknij <<TUTAJ>>.


6 thoughts on “KRUPNIK z GRZYBAMI leśnymi”

  1. @Kasia: przesyłam link, przeczytaj, jak robi się śmietanę przemysłową, którą większość ludzi stosuje w swoich kuchniach https://www.forummleczarskie.pl/RAPORTY/638/3/poznajemy-dobra-smietane/
    A teraz powiem Ci, że ja jak tylko mogę używam naturalnej śmietany z maleńkiej Serowarni Magdalenka (tak było w przypadku tej zupy). Skład ma naturalny, a smakuje jak prawdziwa śmietana kiedyś – miałem okazję za młodych lat zajadać się taką śmietaną na wsi u swojej babci (dawno, dawno temu). A to że czasem w zupie pływają maleńkie białe kropeczki tłuszczu? No cóż, w niczym to nie przeszkadza. Jak przeczytasz podlinkowany artykuł to powinnaś zrozumieć, że lepiej jest używać produktów naturalnych zamiast tych sklepowych. Bo te drugie oprócz tego, że robione są przemysłowo i hurtowo, to jeszcze zawierają dodatki, dzięki którym nawet największemu laikowi kulinarnemu śmietana nie zważy się w zupie. Jeśli będziesz miała kiedyś możliwość to kup taką prawdziwą śmietanę z „Magdalenki”. Spróbujesz, poczujesz różnicę, zrozumiesz. pozdrawiam 😉

  2. @Marek: ja zawsze staram się wykorzystać to, co mam w swojej kuchni. Batat pewnie plątał się pozostawiony samotnie po jakimś obiedzie, więc go wykorzystałem do tej zupy. A że wpasował się tutaj idealnie uważam, że warto o nim pomyśleć przy robieniu grzybowej 🙂 pozdrawiam

  3. Świeżych grzybów o tej porze mnóstwo. Ja robię najczęściej z podgrzybkami i bez batatów tylko trochę więcej zwykłych ziemniaków i jest przepysznie.

  4. krupnik zawsze jest pyszny 😉 jesienią użyj świeżych grzybów – zobaczysz, jaka petarda wyjdzie 😉 pozdrawiam

  5. chciałam wykorzystać pieczarki więc u mnie ten krupniczek ciut inny jest ale i przepyszny 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *