Krupnik na skrzydełkach super pyszny przepis

Krupnik klasyczny czyli zupa przygotowana na kurzych skrzydełkach wzbogacona o starte warzywa i kaszę jęczmienną na koniec przyprawiona kwaśną śmietaną.

Krupnik na skrzydełkach to ulubiona zupa wielu z nas. Trudno o prostszy i bardziej klasyczny przepis od tego, który podaję. Nie sposób eksperymentować w tym przypadku, ponieważ klasyka zawsze się sprawdza. Oczywiście zamiast skrzydełek możesz użyć innych części kurczaka np. żołądków czy też podudzi. Ważne by nie zastępować rosołu gotowym bulionem, czy też takim z kostki. Czy dodasz kaszy jęczmiennej, pęczaku czy też innej kaszy zależy od Ciebie. Jak dla mnie jednak krupnik na skrzydełkach może być tylko z kaszą jęczmienną.

Składniki

6 kurzych skrzydełek;
1 duża pietruszka;
1 marchewka;
2 duże ziemniaki;
kawałek selera;
100 gramów kaszy jęczmiennej;
natka pietruszki;
1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany;
sól, pieprz;

Przepis na krupnik na skrzydełkach

Do przygotowania mojego krupniku potrzebować będziesz oprócz skrzydełek  1 dużą pietruszkę, 1 dużą marchewkę, 2 duże ziemniaki, kawałek selera, 100 gramów kaszy jęczmiennej.

Zacznijmy jednak od skrzydełek z kurczaka. Sześć kurzych skrzydełek dobrze opłucz  pod bieżącą wodą, włóż do garnka i zalej 1,5 litrami zimnej wody. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj około 30 minut. Po tym czasie do gotujących się skrzydełek wsyp przepłukaną pod bieżącą wodą kaszę, zamieszaj i gotuj dalsze 5 minut.

Podczas gdy skrzydełka z kaszą się gotują przygotuj warzywa do krupniku. Marchewkę, selera i pietruszkę umyj, obierz, a następnie zetrzyj na dużych oczkach tarki. Obierz również ziemniaki i pokrój je w dość drobną kostkę. Wszystkie warzywa wrzuć do garnka ze skrzydełkami. Dodaj sól do smaku i sporo świeżo zmielonego pieprzu.

Od momentu wrzucenia warzyw gotuj zupę 8 do 10 minut, aż warzywa będą miękkie (ale nie rozgotowane!). Na koniec krupnik możesz podbić łyżką kwaśnej śmietany rozrobionej z mąką pszenną. W tym celu wsyp do szklanki jedną łyżeczkę mąki pszennej i rozmieszaj ją z odrobiną wody, dodaj łyżkę dobrej kwaśnej śmietany i wymieszaj całość. Zawartość szklanki zahartuj chochelką gorącej zupy, a następnie wlej całość do garnka i zagotuj.

Krupnik podawaj posypany drobno posiekaną natką pietruszki. Wspaniała polska klasyka na Twoim stole.


Wypróbuj również rewelacyjny krupnik na sercach drobiowych. Super klasyka.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *