Krupnik na cielęcinie przypomina mi zupę, którą w dzieciństwie gotowała mi moja mama, gdy trzeba było postawić mnie na nogi. Najważniejszy w takim posiłku był zarówno wywar z cielęciny, jak i delikatne mięso pełne białka. Warzyw w nim było jak na lekarstwo. W moim krupniku na cielęcinie warzyw jest bez liku, ponieważ warzywa uwielbiam. Zdecydowanie wzbogacają one smak tej pysznej zupy, a zupa staje się jeszcze bardziej sycąca. Myślę, że amatorów krupniku dłużej zachęcać nie muszę.


KRUPNIK NA CIELĘCINIE

SKŁADNIKI:

  • 700 gramów mostku cielęcego;
  • 1 duża noga cielęca;
  • jarzyna, jak do rosołu;
  • kasza jęczmienna;
  • 1-2 ziemniaki;
  • mała bulwa kopru włoskiego;
  • kawałek pora;
  • kwaśna śmietana;
  • duży pęczek koperku;
  • ziele angielskie, liść laurowy;
  • sól, pieprz;

KRUPNIK NA CIELĘCINIE PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wielką ilość warzyw. Jarzyna na wywar jak do rosołu obowiązkowa, pozostałe warzywa zależą od Ciebie.

jarzyna do rosołu

2. Mostek cielęcy dobrze, aby nie był zbyt tłusty. Cielęca noga przecięta na pół doda fantastycznego smaku zupie, postaraj się ją zdobyć, bo warto.

mostek cielęcy i noga cielęca

3. Nogę umyj, włóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (z termoobiegiem). Piecz 30 minut, aż noga dobrze się zrumieni.

pieczona noga cielęca

4. Przesmażone kości przełóż do garnka i pozostaw na chwilę, aż nieco przestygną. Następnie zalej je 2 litrami zimnej wody i zagotuj.

Krupnik na cielęcinie

5. Do zagotowanej wody z kośćmi włóż mostek i ponownie doprowadź do wrzenia. Delikatnie usuń szumowiny, a następnie gotuj na wolnym ogniu 30 minut.

gotowanie cielęciny na wywar

6. Włóż jarzyny, dodaj ziele, liść, sól i pieprz.

Krupnik na cielęcinie

7. Koniecznie dodaj do zupy opaloną cebulę. Bez niej smak zupy będzie niepełny. Gotuj wszystko około 60 minut.

opalona cebula dodawana do rosołu

8. Podczas, gdy mięso się gotuje przygotuj warzywa, które będą treścią Twojego krupniku. Możesz je pokroić, posiekać, zetrzeć na tarce. Wszystko według Twoich preferencji.

pokrojone warzywa

9. Gdy mięso jest miękkie wyjmij je z garnka i pozostaw do przestygnięcia. Wywar cielęcy przecedź i ponownie zagotuj.

ugotowany rosół

10. Dodaj do zupy pora i koper włoski.

posiekane warzywa

11. Wrzuć ziemniaki.

ziemniaki pokrojone w kostkę

12. Dodaj również marchewkę i pietruszkę.

starta marchewka i pietruszka

13. Wsyp 2-3 garści przepłukanej pod bieżącą wodą kaszy jęczmiennej. Gotuj krupnik na cielęcinie 10-15 minut.

wrzucanie kaszy jęczmiennej do zupy

14. W międzyczasie pokrój ugotowaną cielęcinę w kawałki „na jeden kęs”.

krojenie ugotowanego mięsa

15. W szklance zahartuj 2-3 porządne łyżki gęstej, kwaśnej śmietany, a następnie wlej ją do zupy. Zagotuj, w razie konieczności dopraw solą i pieprzem.

Krupnik na cielęcinie

16. Wyłącz gaz pod garnkiem i wrzuć do zupy posiekany spory pęczek świeżego, pachnącego koperku. Dodaj również pokrojone mięso.

Krupnik na cielęcinie


KRUPNIK NA CIELĘCINIE

Podawaj w temperaturze pokojowej lub gorący z kromką wiejskiego chleba.

Krupnik na cielęcinie

Jeżeli wolisz tradycyjny KRUPNIK na SKRZYDEŁKACH przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *