Królik w sosie śmietanowym to dość typowe połączenie w polskiej kuchni. Z jednej strony bardzo delikatne, pożywne, bogate w białko mięso, z drugiej zaś aksamitny sos śmietanowy, jakże uwielbiany w polskiej kuchni. Mięso z królika zawsze należy czymś „podkręcić”, a to z uwagi na jego suchość. Podobnie, jak pierś z kurczaka. Można owinąć plasterkiem boczku, ale można też po prostu przesmażyć na smalcu lub/i z dodatkiem słoniny. Nie chodzi tutaj absolutnie o to, aby danie było ciężkie i tłuste. Wprost przeciwnie, dodatki mają jedynie wzbogacić smak królika. Tak też jest w moim daniu, na które przepis Wam poniżej prezentuję.
KRÓLIK W SOSIE ŚMIETANOWYM
SKŁADNIKI
3 udka z królika;
Kuchnia Tomka
Tylko sprawdzone przepisy
⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 9,99 PLN
lub⇒Wykup abonament z dostępem do blisko 1000 sprawdzonych przepisów kulinarnych i całej zawartości strony na 90 dni za 24,99 PLN
KRÓLIK W SOSIE ŚMIETANOWYM SPOSÓB PODANIA
Smakować też będzie „w stylu śląskim”, czyli z kluskami śląskimi (jak zrobić kluski śląskie dowiesz się <<TUTAJ>>) i buraczkami zasmażanymi (jak zrobić buraki zasmażane dowiesz się <<TUTAJ>>).