Drób Kuchnia grecka

KRÓLIK w OLIWIE duszony po kreteńsku

królik w oliwie duszony

Królik w oliwie duszony na sposób pochodzący ze Sfakii (górski rejon Krety) to niezwykły pokaz siły prostoty kuchni. Tsigariasto (bo tak nazywa się to danie) to jedynie mięso i sól, czasem do tego nieco lokalnego wina. To danie wybitne i to bez słowa przesady. Oczywiście warunkiem niezbędnym jest idealnie świeże mięso wiadomego pochodzenia. Żadne sklepowe, czy supermarketowe się po prostu do tego nie nadaje. Na moim króliku zaskoczy Was pewnie sporo tłuszczu, jaki posiadał. Otóż królika kupiłem u mojego sąsiada, który takowego hodował w okresie zimowym. A ten lubił sobie zimą dobrze zjeść. Dzięki temu i jak potem ucztę wspaniałą miałem.


KRÓLIK W OLIWIE DUSZONY PRZEPIS

SKŁADNIKI

kilogram świeżego królika pokrojonego na kawałki[FMP]
pół szklanki czerwonego wytrwanego wina
sól, pieprz


KRÓLIK W OLIWIE SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Zdobądź idealnie świeżego królika, najlepiej wiadomego pochodzenia. Tak, pochodzenie ma znaczenie.

królik pokrojony na kawałki

2. Królika posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzej do średniej temperatury oliwę (oliwy musi być tyle, aby pokryła całe dno patelni), a następnie wrzuć królika. Przykryj patelnię pokrywką i smaż mięso na mocnym ogniu około 5 minut, aż bardzo dobrze się zrumieni.

PORADA-> Tsigariasto to metoda przygotowywania mięsa ze Sfakii, górskiego rejonu Krety. Polega na mocnym zrumienieniu mięsa na oliwie, a następnie na jego niezwykle powolnym duszeniu w tej samem oliwie pod przykryciem.

3. Gdy mięso jest już solidnie zrumienione z obu stron wlej do niego około 100 ml czerwonego wytrawnego wina. Następnie odparuj wino, a potem skręć ogień pod patelnią do minimum, przykryj patelnię pokrywką i duś królika na bardzo wolnym ogniu 30 minut.

dolewanie czerwonego wina na patelnię do mięsa

4. Po wskazanym powyżej czasie odwróć królika na drugą stronę i duś kolejne 20 minut pod przykryciem. W tym czasie zaglądaj na patelnię raz na czas i w miarę potrzeby obracaj kawałki królika, aby równomiernie się rumieniły. Staraj się jednak nie przerywać procesu duszenia.

królik w oliwie

5. Królik w oliwie duszony tsigariasto po około 45-50 minutach powinien być idealnie miękki i porządnie rumiany, fragmentami chrupiący.

blank[/FMP]


SPOSÓB PODANIA KRÓLIKA W OLIWIE

Podawaj chwilę po przygotowaniu polany aromatyczną oliwą powstałą podczas duszenia się królika.

królik w oliwie duszony


Poznaj również <<przepis na ragout z królika>> czyli greckie stifado z królika.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.