Królik pieczony w boczku i z warzywami

Królik, a konkretnie jego udka, owinięty plasterkami boczku i pieczony razem z warzywami.

Królik pieczony to bardzo delikatne i smaczne danie. Jego przygotowanie wymaga nieco czasu, jednak czynności przy nim niewiele. Efekt naprawdę znakomity. Użyj cieniutko pokrojonego, niezbyt chudego boczku, dzięki czemu delikatne mięso królika nabierze wybornego smaku. Nie bez znaczenia w tym przypadku jest również doprawienie go suszonym oregano. Warzywa użyj takie, jak lubisz; pamiętaj jednak o różnym czasie ich pieczenia. W moim przypadku ziemniaki pieczone w całości wymagały znacznie więcej tego czasu, aniżeli cukinia jednakże oba te warzywa znakomicie komponowały się z królikiem. Zdecydowanie polecam wszystkim.

Składniki

3 udka z królika;
200 gramów cieniutko pokrojonego surowego, wędzonego boczku;
1-2 cukinie;
10-15 sztuk małych ziemniaków;
suszone oregano;
oliwa z oliwek;
1 cytryna;
sól, pieprz;

Królik pieczony z warzywami przepis

Umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikami papierowymi cukinie i ziemniaki. Cukinie pokrój na nieduże kawałki i włóż do dużej miski. Wrzuć do cukinii ziemniaki. Warzywa posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem, a także dość obficie suszonym oregano. Warzywa polej 2 łyżkami oliwy, wymieszaj delikatnie i odstaw na bok.

Królika delikatnie posól (niedużo, ponieważ boczek jest zapewne wystarczająco słony), popieprz i posyp suszonym oregano. Wmasuj porządnie przyprawy w mięso. Obłóż dookoła każde udko królika paskami boczku. W dużej brytfance rozłóż przygotowane wcześniej warzywa, a pośrodku nich umieść udka z królika, mięsną stroną do dołu. Tak przygotowaną brytfankę ze składnikami wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piecz 10 minut. Następnie odwróć królika na drugą stronę i piecz kolejne 10 minut.

Wyjmij brytfankę, wymieszaj warzywa, wlej szklankę gorącej wody. Przykryj brytfankę folią aluminiową, zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 stopni i piecz wszystko 40 minut. Po tym czasie znów wyjmij brytfankę i obróć królika na drugą stronę, skrop wszystkie składniki sokiem z cytryny, dolej wody, jeżeli potrzeba, wymieszaj warzywa następnie przykryj znowu folią aluminiową i piecz kolejne 40 minut.

Porada-> nie przesadzaj z ilością wody. Dolewaj tylko tyle, ile potrzeba. O ile w ogóle potrzeba

Gdy mięso i warzywa są miękkie zdejmij folię, mięso przełóż na kratkę. Wstaw blachę z warzywami do piekarnika, nad nią wstaw kratkę z mięsem i piecz wszystko 10 minut na termoobiegu. Pozostało teraz jedynie zrumienić mięso, podkręć temperaturę piekarnika do 220 stopni i ustaw grzałkę na grzanie od góry i grilla. Piecz 5 minut, aż wszystko ładnie się zrumieni.

Królik pieczony wygląda i pachnie fachowo. Pozostaw mięso chwilkę na kratce grillowej. Brytfankę z warzywami podnieść wysoko w piekarniku i pozostaw jeszcze na parę minut „pod grillem” na 200 stopniach. Znakomite danie „od święta”, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić je również w środku tygodniu. Potrzeba jednak mieć te dwie godziny wolnego czasu.


Wypróbuj również przepis na królik w sosie śmietanowym czyli klasykę kuchni polskiej.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *