Krokiety z mięsem bardzo, ale to bardzo lubię. Oczywiście podane najlepiej z domowym barszczem czerwonym. To wspaniałe, smaczne i sycące danie. Pomimo tego nie jadam go zbyt często pewnie dlatego, że pracy przy nim co niemiara. A być może dlatego, że jadane zbyt często by niebezpiecznie spowszedniało? Każdy z Was ma swój sposób i na barszcz, i na krokiety. W tym miejscu podaję Wam mój przepis na krokiety z mięsem. Na barszcz przepis również znajdziecie na mojej stronie (link poniżej). Jestem przekonany, że moje krokiety z mięsem Wam zasmakują.


KROKIETY Z MIĘSEM

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram łopatki wieprzowej;
  • 400 gramów surowego, wędzonego boczku;
  • warzywa korzeniowe, jak na rosół;
  • 2 duże cebule;
  • 3 duże; wiejskie jajka;
  • bułka tarta;
  • sól, pieprz;

KROKIETY Z MIĘSEM PRZYGOTOWANIE:

1. Opłucz pod bieżącą wodą 1 kilogram łopatki wieprzowej, a następnie pokrój mięso w dużą kostkę. Przełóż mięso do garnka, zalej gorącą wodą, dodaj niedużą ilość warzyw korzeniowych (farsz ma mieć smak mięsny, a nie warzywny). Dodaj również sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie. Gotuj do miękkości (około 1 godziny).

mięso wieprzowe w misce

2. W drugim garnku gotuj 400 gramowy kawałek surowego, wędzonego boczku.

w garnku gotuje się surowy wędzony boczek

3. Ugotowany boczek pokrój w sporą kostkę i pozostaw do przestygnięcia. Pokrój w drobną kostkę 2 cebule.

pokrojony w kostke ugotowany boczek i cebula

4. Pokrojone cebule przesmaż, aby były dość mocno rumiane (chyba, że wolisz mniej przesmażone).

smażenie drobno osiekanej cebuli

5. Mięso zmiel w maszynce dodając do niego przesmażoną cebulę. W tym momencie warto wlać do mięsa pół szklanki wywaru, który powstał podczas gotowania mięsa. Wywar nada farszowi smaku, ale i sklei go, jak należy.

zmielone ugotowane mięso z przesmażoną cebuką

6. Jeżeli pomimo dolania wywaru z mięsa farsz nadal jest Twoim zdaniem zbyt luźny wbij dodatkowo 1 jajko. Całość dobrze posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

gotowy farsz mięsny do krokietów

7. Wyrabiaj rękami na gładką masę i odstaw na bok.

farsz do krokietów z mięsem

8. Na patelni usmaż <<NALEŚNIKI>> (potrzebne będzie około 12 sztuk z dużej patelni). Teraz pora przystąpić do formowania krokietów. Przygotuj zatem naleśniki i farsz.

farsz do krokietów z mięsem i usmażone naleśniki

9. Na środek naleśnika nałóż słuszną porcję farszu (z podanych ilości mięsa wyszło 12 dużych krokietów każdy o zawartości farszu 85 gramów…).

UWAGA: Naleśniki o średnicy patelni 28 centymetrowej pomieszczą 85 gramów farszu.

Krokiety z mięsem

10. Zawijaj boki naleśnika w kopertę (jak na zdjęciu) i i formuj krokieta.

Krokiety z mięsem

11. Postępuj tak samo z resztą naleśników. Z podanych ilości powinno wyjść 12 sporych krokietów z mięsem (moja teściowe zrobiłaby z tej ilości farszu pewnie drugie tyle…).

Krokiety z mięsem

12. Każdego z krokieta z mięsem obtaczaj w roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Krokiety z mięsem

13. Smaż krokiety z mięsem na patelni na wolnym ogniu. Odwróć krokiety i smaż z drugiej strony. Na koniec smaż również ich boki. W sumie krokiety z mięsem usmażysz w ciągu około 15 minut.

Krokiety z mięsem


KROKIETY Z MIĘSEM

Podawaj z gorącym barszczem czerwonym przyrządzonym na bazie wywaru, który powstał z gotowania boczku (jak go przyrządzić dowiesz się <<TUTAJ>>).

Krokiety z mięsem


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *