Krewetki z chorizo czosnkiem i kolendrą

Krewetki smażone z czosnkiem razem z plastrami paprykowanej kiełbasy chorizo podane ze świeżą kolendrą.

Krewetki z chorizo to raj smakowy dla amatorów krewetek. Jeśli je lubisz to nie wyobrażam sobie, aby ta przystawka nie wywarła na Tobie piorunującego wrażenia. Mieszają się w niej moje ulubione smaki i aromaty czosnku, pikantnego, mocno paprykowego chorizo i kolendry. Czy trzeba Cię zachęcać dłużej do wypróbowania tej przystawki? Do tego dania najlepiej użyć mocno pikantnej kiełbasy. Jeśli użyjesz łagodnej koniecznym stanie się dodanie na patelnię wraz z czosnkiem połowy łyżeczki suszonych płatków chili. Pamiętaj jednak, aby nie było „zbyt ostro” na talerzu. Tu smak ma być zrównoważony.

Składniki

20 sztuk średnich krewetek;
20 plasterków pikantnej kiełbasy chorizo;
4 lub 5 ząbków czosnku;
1 limonka;
listki świeżej kolendry;
oliwa z oliwek;
sól, pieprz;

Przepis na krewetki z chorizo

Zacznijmy od przygotowania krewetek. Przygotuj 20 sztuk średnich krewetek, pozbaw je pancerzy pozostawiając „ogonek”, następnie pozbaw przewodu pokarmowego, umyj i osusz ręcznikiem papierowym.

Z laski pikantnego chorizo odkrój 20 plasterków kiełbasy, kiełbasy powinno być tyle samo, ile krewetek. Jeśli kiełbasa ma grubą skórkę usuń ją najpierw.

W woku lub na zwykłej patelni rozgrzej nieco oliwy i wrzuć 4 lub 5 obranych i tylko lekko przygniecionych ząbków czosnku. Smaż czosnek około 1 minuty, aby lekko zbrązowiał. Po tym czasie usuń go z patelni. Wrzuć na patelnię krewetki i mieszając od czasu do czasu smaż je przez max 2 minuty. Usmażone krewetki wyłóż na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Przykryj je miską, aby nie przestygły.

Na pozostały na patelni tłuszcz wrzuć kiełbasę. Smaż około 2 minut (po 1 minutce z każdej strony), aż będzie lekko chrupiące. Wyłóż chorizo na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Wyłóż na talerz, delikatnie wymieszaj, polej odrobiną sosu czosnkowo paprykowego z patelni, polej sokiem z limonki. Na koniec posyp wszystko listkami świeżej kolendry. Zajadaj rękoma obtaczając w sosie kawałki bagietki.


Brukselka z chorizo przepis unikalny i pyszny jak żaden inny.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *