Krewetki z brokułem w sosie mocno czosnkowym

Krewetki z brokułem podane z wyrazistym w smaku sosem czosnkowym to prawdziwa petarda smakowa. To danie przygotujesz błyskawicznie, ale pamiętaj aby krewetki były jak najświeższe.

Krewetki z brokułem podane z wyrazistym w smaku sosem czosnkowym to prawdziwa petarda smakowa. Jest to klasyczne połączenie bardzo charakterystyczne dla kuchni azjatyckich. I jak to w tamtych kuchniach bywa przygotowanie posiłku jest błyskawiczne. Warunkiem udanego dania są oczywiście świeże surowe krewetki. Nie te koktajlowe, a te większe. Ten zrównoważony posiłek z dodatkiem brokuła spaja sos czosnkowy o wyrazistym smaku, który nadaje krewetkom z brokułem dość intensywny smak. Jeśli lubisz czosnek będziesz w siódmym niebie, ale jeżeli czosnku nie lubisz wylądujesz w piekle.

Składniki

5 sporych surowych krewetek
nieduży brokuł
główka czosnku
dymka
sos sojowy
sos rybny
olej sezamowy z prażonego sezamu
mąka kukurydziana
sól

Przepis na krewetki z brokułem

Krewetki obierz z pancerzyków i przemyj pod bieżącą wodą. Następnie ostrym nożykiem natnij grzbiet każdej krewetki wzdłuż i usuń przewód pokarmowy. Krewetki posól i odłóż na bok.

Posiekaj drobno dymkę, zarówno białe jak i zielone jej części. Czosnek obierz i posiekaj byle jak. Tylko i wyłącznie od Ciebie zależy, ile użyjesz ząbków czosnku w tym daniu.

Przygotuj sos.

W tym celu do miski wrzuć posiekaną dymkę oraz większość posiekanego czosnku. Wlej łyżkę sosu sojowego, łyżkę sosu rybnego, a także małą łyżeczkę oleju sezamowego z prażonego sezamu. Ten ostatni ma fenomenalny smak, jednak jest bardzo intensywny w smaku. Uważaj zatem z jego dozowaniem. Wsyp do miski łyżeczkę mąki kukurydzianej (taką z lekką kopką), a następnie wlej do miski ze składnikami około 1⁄3 szklanki zimnej wody. Wymieszaj składniki, aż powstanie sos o wyraźnym smaku i zapachu czosnku. Gotowy sos czosnkowy odstaw na bok.

Porada-> jeżeli chcesz finalnie zachować żywe kolory składników użyj jasnego sosu sojowego zamiast ciemnego.

Podziel brokuła na zgrabne różyczki. Wlej na patelnię wlej nieco gorącej wody, wrzuć różyczki brokuła, przykryj patelnię pokrywką i gotuj warzywo 2 minuty. Po tym czasie odcedź je, przelej krótko zimną wodą i pozostaw na durszlaku.

Na średnim ogniu rozgrzej na patelni odrobinę oleju i wrzuć posiekany czosnek. Następnie wrzuć krewetki i smaż wszystko 2 minuty często mieszając uważając przy tym, aby nie przypalić czosnku. Gdy krewetki zrobią się różowe dodaj wcześniej podgotowane różyczki brokuła.

Zwiększ ogień pod patelnią i wlej przygotowany na początku sos czosnkowy. Gotuj wszystko 2 minuty mieszając często, aby sos oblepił każdy składnik. W tym czasie sos powinien również odpowiednio zgęstnieć. Podawaj od razu po przygotowaniu.


Przygotuj również pyszne kruche ciasto z dżemem czyli włoską crostatę.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *