Krewetki po hiszpańsku w oliwie i czosnku

Duże krewetki przygotowane po hiszpańsku, czyli smażone krótko w dużej ilości oliwy z dodatkiem czosnku i natki pietruszki podawane ze świeżym pieczywem.

Krewetki po hiszpańsku to jeden z moich ulubionych sposobów serwowania krewetek, ponieważ wymagają jedynie dobrej oliwy, czosnku i natki pietruszki. Ich przygotowanie jest błyskawiczne, a czosnkowy sos oliwny jest naprawdę super. Tak przygotowane krewetki podawaj z kromką białego pieczywa, którą po zjedzeniu krewetek należy „wyczyścić” talerz. Mój przepis różni się nieco od oryginalnego hiszpańskiego, gdzie krewetki podawane są w casuelach (gliniane naczynia do zapiekania i podawania tapas) i „pływają” w oliwie. U mnie oliwy jest mniej, a i sposób przyrządzenia krewetek nieco inny. W obu przypadkach gwarantuję jednak niepowtarzalny smak krewetek.

Składniki

12 surowych, średnich krewetek
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
natka pietruszki
sól morska

Przepis na krewetki po hiszpańsku

Jeśli masz możliwość używaj zawsze krewetek surowych, ponieważ są znacznie smaczniejsze od tych różowych. Krewetki różowe to krewetki już wstępnie podgotowane, przez co tracą swój unikalny smak już na wstępie. Oczywiście te surowe krewetki mogą być mrożone. W takim jednak przypadku należy je najpierw rozmrozić.

Przygotuj 12 krewetek. Możesz je przyrządzić w całości, możesz obrać z pancerzyków, wszystko według woli. Dla mnie idealnym rozwiązaniem jest pozostawienie głów, ale obranie krewetek z pancerzyków pozostawiając jedynie ogonek. Tak przygotowane krewetki oddadzą swój smak, a zarazem ich konsumpcja będzie łatwiejsza dzięki pozbawieniu ich pancerzyków właśnie w tej fazie.

Grzbiet każdej krewetki natnij wzdłuż ostrym nożykiem i wyjmij przewód pokarmowy.

Rozgrzej oliwę na patelni do średniej temperatury i wrzuć krewetki. Smaż skorupiaki 2 minuty. Podczas gdy krewetki się smażą, posiekaj garść natki pietruszki, a następnie obierz i drobno posiekaj czosnek.

Porada-> jeśli nie chcesz konsumować czosnku w oliwie pokrój go w plasterki, zamiast drobno siekać.

Dzięki temu bez problemu usuniesz go z Twojego talerza po przyrządzeniu dania.

Gdy krewetki zaczną zmieniać od spodu kolor na różowy wrzuć na patelnię czosnek. Obróć krewetki na drugą stronę i smaż je kolejną minutę. Ogień pod patelnią musi być dość mocny. Gdy krewetki po hiszpańsku są gotowe wyłącz ogień pod patelnią i wrzuć natkę pietruszki. Danie jest gotowe. Wyłóż krewetki na talerz, skrop oliwą extra vergine i podawaj ze świeżą bagietką.


A co powiesz na niesamowite krewetki w galarecie. Super przepis, a jeszcze lepszy smak. Wypróbuj również krewetki z czosnkiem w oliwie, coś fantastycznego!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *