Obejrzano: 85
0 0
Czas czytania:1 Minuty, 38 Sekundy

Krewetki po hiszpańsku to jeden z moich ulubionych sposobów serwowania krewetek, ponieważ wymagają jedynie dobrej oliwy, czosnku i natki pietruszki. Ich przygotowanie jest błyskawiczne, a czosnkowy sos oliwny jest naprawdę super. Tak przygotowane krewetki podawaj z kromką białego pieczywa, którą po zjedzeniu krewetek należy „wyczyścić” talerz. Mój przepis różni się nieco od oryginalnego hiszpańskiego, gdzie krewetki podawane są w casuelach (gliniane naczynia do zapiekania i podawania tapas) i „pływają” w oliwie. U mnie oliwy jest mniej, a i sposób przyrządzenia krewetek nieco inny. W obu przypadkach gwarantuję jednak niepowtarzalny smak krewetek.


KREWETKI PO HISZPAŃSKU

SKŁADNIKI

12 surowych, średnich krewetek;[FMP]
4 ząbki czosnku;
oliwa z oliwek;
natka pietruszki;
sól;


KREWETKI PO HISZPAŃSKU PRZEPIS

1. Jeżeli masz możliwość używaj zawsze krewetek surowych, są znacznie smaczniejsze od tych różowych, które są po prostu już wstępnie podgotowane, przez co tracą swój unikalny smak już na wstępie. Oczywiście te surowe krewetki mogą być mrożone. W takim jednak przypadku należy je najpierw rozmrozić.

2. Przygotuj 12 krewetek. Możesz je przyrządzić w całości, możesz obrać z pancerzyków, wszystko według woli. Dla mnie idealnym rozwiązaniem jest pozostawienie głów, ale obranie krewetek z pancerzyków pozostawiając jedynie ogonek. Tak przygotowane krewetki oddadzą swój smak, a zarazem ich konsumpcja będzie łatwiejsza dzięki pozbawieniu ich pancerzyków właśnie w tej fazie.

surowe krewetki

3. Grzbiet każdej krewetki natnij wzdłuż ostrym nożykiem i wyjmij przewód pokarmowy.

usuwanie przewodu pokarmowego z krewetek

4. Rozgrzej oliwę na patelni do średniej temperatury i wrzuć krewetki. Smaż 1-2 minuty.

na patelni smażą się krewetki

5. Posiekaj garść natki pietruszki; obierz i grubo posiekaj czosnek.

posiekana natka pietruszki i czosnek

6. Gdy krewetki zaczną zmieniać od spodu kolor na różowy wrzuć na patelnię posiekany czosnek.

krewetki po hiszpańsku

7. Obróć krewetki na drugą stronę i smaż kolejną minutę. Gaz pod patelnią musi być dość mocny.

krewetki po hiszpańsku

8. Gdy krewetki po hiszpańsku są gotowe wyłącz gaz pod patelnią i wrzuć natkę pietruszki. Danie jest gotowe.

krewetki po hiszpańsku[/FMP]


KREWETKI PO HISZPAŃSKU PROPOZYCJA PODANIA

Wyłóż na talerz, skrop oliwą extra vergine i podawaj ze świeżą bagietką.

krewetki po hiszpańsku


A co powiesz na KREWETKI w GALARECIE? Przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.