Kuchnia iberyjska Owoce morza

KREWETKI po HISZPAŃSKU z oliwą i czosnkiem

krewetki po hiszpańsku

Krewetki po hiszpańsku to jeden z moich ulubionych sposobów serwowania krewetek, ponieważ wymagają jedynie dobrej oliwy, czosnku i natki pietruszki. Ich przygotowanie jest błyskawiczne, a czosnkowy sos oliwny jest naprawdę super. Tak przygotowane krewetki podawaj z kromką białego pieczywa, którą po zjedzeniu krewetek należy „wyczyścić” talerz. Mój przepis różni się nieco od oryginalnego hiszpańskiego, gdzie krewetki podawane są w casuelach (gliniane naczynia do zapiekania i podawania tapas) i „pływają” w oliwie. U mnie oliwy jest mniej, a i sposób przyrządzenia krewetek nieco inny. W obu przypadkach gwarantuję jednak niepowtarzalny smak krewetek.


PRZEPIS NA KREWETKI PO HISZPAŃSKU

SKŁADNIKI

12 surowych, średnich krewetek
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
natka pietruszki
sól morska


KREWETKI PO HISZPAŃSKU SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Jeżeli masz możliwość używaj zawsze krewetek surowych, ponieważ są znacznie smaczniejsze od tych różowych. Krewetki różowe to krewetki już wstępnie podgotowane, przez co tracą swój unikalny smak już na wstępie. Oczywiście te surowe krewetki mogą być mrożone. W takim jednak przypadku należy je najpierw rozmrozić.

2. Przygotuj 12 krewetek. Możesz je przyrządzić w całości, możesz obrać z pancerzyków, wszystko według woli. Dla mnie idealnym rozwiązaniem jest pozostawienie głów, ale obranie krewetek z pancerzyków pozostawiając jedynie ogonek. Tak przygotowane krewetki oddadzą swój smak, a zarazem ich konsumpcja będzie łatwiejsza dzięki pozbawieniu ich pancerzyków właśnie w tej fazie.

surowe krewetki

3. Grzbiet każdej krewetki natnij wzdłuż ostrym nożykiem i wyjmij przewód pokarmowy.

usuwanie przewodu pokarmowego z krewetek

4. Rozgrzej oliwę na patelni do średniej temperatury i wrzuć krewetki. Smaż skorupiaki 2 minuty.

na patelni smażą się krewetki

5. Posiekaj garść natki pietruszki, a następnie obierz i drobno posiekaj czosnek.

PORADA-> Jeżeli nie chcesz konsumować czosnku w oliwie pokrój go w plasterki, zamiast drobno siekać. Dzięki temu bez problemu usuniesz go z Twojego talerza po przyrządzeniu dania.

posiekana natka pietruszki i czosnek

6. Gdy krewetki zaczną zmieniać od spodu kolor na różowy wrzuć na patelnię czosnek.

krewetki po hiszpańsku

7. Obróć krewetki na drugą stronę i smaż je kolejną minutę. Ogień pod patelnią musi być dość mocny.

krewetki po hiszpańsku

8. Gdy krewetki po hiszpańsku są gotowe wyłącz ogień pod patelnią i wrzuć natkę pietruszki. Danie jest gotowe.

krewetki po hiszpańsku


KREWETKI PO HISZPAŃSKU PROPOZYCJA PODANIA

Wyłóż na talerz, skrop oliwą extra vergine i podawaj ze świeżą bagietką.

krewetki po hiszpańsku


A co powiesz na niesamowite <<krewetki w galarecie>>. Super przepis, a jeszcze lepszy smak.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.