Krewetki koktajlowe smażone na oliwie

Małe krewetki koktajlowe obsypane mąką, a następnie smażone w oliwie i podane z cytryną.

Krewetki koktajlowe smażone to prawdziwy przysmak. Mam na myśli krewetki surowe, dostępne w całości. Nie te mrożone, które zwykle okazują się mało jadalną papką. Wiem, że bardzo trudno w Polsce kupić krewetki koktajlowe w całości. Ale czasy szybko się zmieniają i pewnie któregoś pięknego dnia i one dotrą do kraju. Póki co możesz poniższy przepis wykorzystać również do usmażenia np. mieszanki owoców morza po rozmrożeniu. Czemu nie. Będzie smakować.

Składniki

dwie garści surowych krewetek koktajlowych w całości
mąka pszenna
cytryna
sól

Przepis na krewetki koktajlowe smażone

Zdobądź w jakikolwiek sposób surowe, świeże krewetki koktajlowe w całości. Krewetki umyj pod bieżącą wodą na durszlaku i dobrze odcedź. Umyte i odcedzone krewetki przełóż na ręczniki papierowe, aby te wchłonęły całą wodę.

Na Krecie takie krewetki smaży się w całości. Wyglądają niezwykle efektownie, a turyści uwielbiają spędzać czas na obieraniu ich przed jedzeniem. Na co dzień jednak zwykle nie ma czasu na takie zabawy, dlatego lepiej jest usunąć głowy i obrać krewetki z pancerzyków jeszcze przed smażeniem. Pozostałości z krewetek możesz przeznaczyć np. na pyszny wywar rybny (zobacz przepis na wywar rybny z krewetkami). Obrane krewetki obtocz w mące, a następnie przenieś krewetki na durszlak i dobrze otrzep nadmiar mąki.

Na patelni albo w rondelku rozgrzej oliwę z oliwek. Oliwa powinna być bardzo gorąca, ale nie może dymić. Gdy oliwa osiągnie właściwą temperaturę wrzuć krewetki. Skorupiaków nie może być za dużo na patelni, bo temperatura oliwy gwałtownie się obniży i zamiast smażyć się zaczną się one gotować. Nie o to chodzi. Krewetki smażone winny być na gorącym tłuszczu około 2 minut, od czasu do czasu mieszaj je. Usmażone skorupiaki wyłóż na ręczniki papierowe, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu.

Krewetki koktajlowe smażone

Szybko zdejmij krewetki z ręczników papierowych i przełóż je na talerz. Całość posól i podawaj z cząstkami cytryny. Już na talerzu skrop krewetki święto wyciśniętym sokiem z cytryny. Boska przekąska, którą można zajadać się przez pół dnia.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *