Obejrzano: 102
0 0
Czas czytania:1 Minuty, 38 Sekundy

Krewetki koktajlowe smażone to prawdziwy przysmak. Mam na myśli krewetki surowe, dostępne w całości. Nie te mrożone, które zwykle okazują się mało jadalną papką. Wiem, że bardzo trudno w Polsce kupić krewetki koktajlowe w całości. Ale czasy szybko się zmieniają i pewnie któregoś pięknego dnia i one dotrą do kraju. Póki co możecie poniższy przepis wykorzystać również do usmażenia np. mieszanki owoców morza po rozmrożeniu. Czemu nie. Będzie smakować.


KREWETKI KOKTAJLOWE SMAŻONE

SKŁADNIKI

dwie garści surowych krewetek koktajlowych w całości[FMP]
mąka pszenna
cytryna
sól


KREWETKI KOKTAJLOWE SMAŻONE PRZEPIS

1. Zdobądź w jakikolwiek sposób surowe, świeże krewetki koktajlowe w całości.

Krewetki koktajlowe

2. Krewetki umyj pod bieżącą wodą na durszlaku i dobrze odcedź. Umyte i odcedzone krewetki przełóż na ręczniki papierowe, aby te wchłonęły całą wodę.

krewetki na durszlaku

3. Na Krecie takie krewetki smaży się w całości. Wyglądają niezwykle efektownie, a turyści uwielbiają spędzać czas na obieraniu ich przed jedzeniem. Na co dzień jednak zwykle nie ma czasu na takie zabawy, dlatego lepiej jest usunąć głowy i obrać krewetki z pancerzyków jeszcze przed smażeniem. Pozostałości z krewetek możesz przeznaczyć np. na pyszny WYWAR przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.

obieranie krewetek z pancerzyków

4. Obrane krewetki obtocz w mące, a następnie przenieś krewetki na durszlak i dobrze otrzep nadmiar mąki.

krewetki obsypane mąką

5. Na patelni albo w rondelku rozgrzej oliwę z oliwek. Oliwa powinna być bardzo gorąca, ale nie może dymić. Gdy oliwa osiągnie właściwą temperaturę wrzuć krewetki. Krewetek nie może być za dużo na patelni, bo temperatura oliwy gwałtownie się obniży i zamiast smażyć się krewetki zaczną się gotować. Nie o to chodzi.

na patelni na oliwie smażą się krewetki

6. Krewetki koktajlowe smażone winny być na gorącym tłuszczu około 2 minut, co jakiś czas mieszaj je. Usmażone krewetki koktajlowe wyłóż na ręczniki papierowe, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu.

Krewetki koktajlowe smażone w oliwie[/FMP]


KREWETKI KOKTAJLOWE SMAŻONE SPOSÓB PODANIA

Szybko zdejmij krewetki z ręczników papierowych i przełóż je na talerz. Całość posól i podawaj z cząstkami cytryny. Już na talerzu skrop krewetki święto wyciśniętym sokiem z cytryny. Boska przekąska, którą można zajadać się przez pół dnia.

Krewetki koktajlowe smażone w oliwie


Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.