Krewetki grillowane to kolejny prosty przepis na „szybkie” krewetki. Świetne nadają się na grilla, ale równie dobrze smakować będą z patelni grillowej. Kilkunastominutowe zaledwie marynowanie w orientalnych przyprawach daje naprawdę świetny efekt. Pamiętaj, aby krewetki smażyć bardzo krótko, w przeciwnym razie szybko staną się gumiaste. Od Ciebie również zależy, czy pozostawisz na krewetkach całą marynatę, czy po prostu dokładnie oczyścisz krewetki z niej.
PRZEPIS NA KREWETKI GRILLOWANE
SKŁADNIKI
14 sztuk surowych, średniej wielkości krewetek;[FMP]
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego;
1 zmiażdżony ząbek czosnku;
nieco ostrej papryczki (tutaj suszone płatki chili);
1 łyżeczka mielonej kolendry;
pół łyżeczki mielonej kurkumy;
1 cytryna;
świeża kolendra;
sól, pieprz;
KREWETKI GRILLOWANE SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Najlepsze są oczywiście krewetki surowe, mogą być mrożone. Przygotuj 14 sztuk tych większych – koktajlowe się nie nadają. Jeżeli masz krewetki mrożone przełóż je z zamrażalnika do lodówki odpowiednio wcześniej i w taki sposób je rozmrażaj.
2. Przygotuj marynatę; do miski daj 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego, jeden zmiażdżony ząbek czosnku, nieco ostrej papryczki (tutaj suszone płatki chili), łyżeczkę mielonej kolendry, pół łyżeczki mielonej kurkumy, sól, pieprz.
3. Marynatę dobrze wymieszaj – spróbuj i w razie potrzeby dopraw jeszcze według własnego uznania.
4. Krewetki możesz marynować w całości, albo je pozbawić głów, obrać ze skorupek i wyjąć przewód pokarmowy. Wszystko tak, jak Ty lubisz. Włóż krewetki do miski z marynatą, owiń ją folią spożywczą i marynuj krewetki w lodówce 15-20 minut.
5. Zamarynowane krewetki nieco oczyść z marynaty (jeśli wolisz pozostaw ją w całości) i smaż niewielkiej ilości oliwy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej – maksymalnie po 1-2 minuty z każdej strony, w zależności od wielkości krewetek.
[/FMP]
KREWETKI GRILLOWANE SPOSÓB PODANIA
Podawaj skropione sokiem z cytryny i ozdobione listkami świeżej kolendry.
Poznaj genialny <<przepis na krewetki z chorizo>>.