Kotlety z marchewki to kolejna propozycja dla tych, którzy chcą spróbować czegoś nowego, bezmięsnego, ale nie bardzo mają pomysł. Kotlety z marchewki przyrządza się szybko, a smakują zaskakująco dobrze. Oczywiście ich ostateczny smak nadacie sami używając swoich ulubionych przypraw. Proporcje kaszy i marchwi również zależą od Ciebie. Możesz oczywiście użyć kilku warzyw, możesz też dodać zioła. Pamiętaj, Twoja kuchnia to Twój wybór.


KOTLETY Z MARCHEWKI

SKŁADNIKI

150 gramów kaszy jaglanej;[FMP]
1-2 duże marchewki;
mała pietruszka;
1 nieduża cebula;
wiejskie jajko;
1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki;
1 łyżeczka mielonej kurkumy;
sól, pieprz;


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Kaszę jaglaną przepłucz pod bieżącą wodą, wsyp do garnka i zalej 2 szklankami wrzącej wody. Dodaj szczyptę soli i gotuj na średnim ogniu, aż woda niemal całkowicie wyparuje (zajmie to mniej niż 10 minut). Następnie wyłącz gaz pod garnkiem, przykryj go pokrywką i zostaw na około 15 minut, aż kasza wchłonie resztę wody i ostatecznie zmięknie.

w garnku gotuje się kasza jaglana

2. Gotową kaszę jaglaną wyłóż do dużej miski, spulchnij widelcem i pozostaw, aż nieco przestygnie. Przygotuj marchewkę, cebulę, pietruszkę, mieloną kurkumę i swoją ulubioną przyprawę (głównym składnikiem powinna być marchewka; pozostałe warzywa stanowią drobny dodatek). Warzywa obierz i umyj.

warzywa korzeniowe i ugotowana kasza jaglana

3. Zetrzyj pietruszkę i cebulę na drobnych oczkach tarki. Marchewkę zetrzyj po połowie: na drobnych i dużych oczkach tarki, dzięki czemu kotleciki będą miały ładną strukturę (ziarenka kaszy jaglanej z grubymi listkami marchwi).

starte na tarce warzywa

4. Do kaszy jaglanej dodaj starte warzywa, 1 łyżeczkę mielonej, słodkiej papryki, 1 łyżeczkę mielonej kurkumy, sól, pieprz oraz wbij 1 jajko.

5. Dodaj 1-2 łyżeczki ulubionej przyprawy (u mnie turecka mieszanka baharat). Wymieszaj dobrze masę.

[/FMP]

6. Formuj niewielkie kotleciki i smaż na oleju arachidowym z obu stron po kilka minut na średnim ogniu. Odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

na patelni smażą się kotlety z marchewki


KOTLETY Z MARCHEWKI

Podawaj np. z dipem jogurtowym z tuńczyka, z ostrą nutą zielonego pieprzu.

Kotlety z marchewki


Jak zrobić DIP JOGURTOWY Z TUŃCZYKIEM dowiesz się <<TUTAJ>>.


2 thoughts on “KOTLETY z MARCHEWKI z kaszą jaglaną”

  1. @Kom w sumie dość słuszna uwaga, ale z drugiej strony w opisie jest napisane, że proporcje kaszy i marchwi to sprawa indywidualna 😉 Tak, czy siak skorygowałem nieco zapis ilości składników 🙂 Dzięki za uwagi i pozdrawiam 🙂

  2. Jeśli podajesz w przepisie ze głównym składnikiem powinna być marchewka proponowałbym użyć około 5 sztuk ☺

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *