Kotlety z indyka w sosie paprykowym to świetne danie nie tylko na lato. To na danie idealne zarówno na wiosnę, lato, jak i jesień. Delikatne mięso z indyka w aromatycznym paprykowym sosie, zbudowanym poprzez dodanie (oprócz papryki słodkiej) również papryki wędzonej. Do tego oczywiście koniecznie ziemniaki i na przykład fasolka szparagowa. Najlepiej kupić już wykrojone kotlety z indyka, dzięki czemu oszczędza się czas. I żadne ziemniaki cypryjskie itp., tylko polskie gwarantują idealny smak i podkreślają aromat i kolor sosu. Oto przed Wami obiad, za który dałbym się pokroić.


KOTLETY Z INDYKA W SOSIE PAPRYKOWYM

SKŁADNIKI:

  • 400 gramów kotletów z indyka;
  • słodka, mielona papryka;
  • ostra, mielona papryka;
  • słodka, mielona wędzona papryka;
  • smalec wieprzowy (najlepszy z mangalicy);
  • około 500 ml domowego bulionu drobiowego;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • mąka pszenna;
  • sól, pieprz;

KOTLETY Z INDYKA W SOSIE PAPRYKOWYM PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Kotlety z indyka w sosie paprykowym składniki

2. Kotlety z indyka rozłóż na desce, przykryj folią spożywczą i bardzo delikatnie rozbij (tylko, jeżeli to konieczne). Po rozbiciu powinny być dość cienkie, ale nie na tyle, aby się rozpadły podczas smażenia, czy później duszenia.

rozbijanie kotleta

3. Kotlety posól i popieprz. Oczywistym jest, że pieprz powinien być świeżo mielony, a sól najlepiej morska. Następnie oprósz mięso mąką – jej nadmiar strzep. Zrób to bezpośrednio przed smażeniem, nie wcześniej.

rozbite kotlety obsypane mąką

4. Na patelni rozgrzej 2 łyżki smalcu wieprzowego najlepiej z mangalicy. Oczywiście zamiast smalcu możesz użyć dowolnego oleju, ale tylko smalec nada daniu niepowtarzalnego, wyjątkowego smaku.

roztapianie na patelni smalcu

5. Smaż kotlety na bardzo mocnym ogniu na rozgrzanym smalcu po około 1-2 minuty z każdej strony (uwaga – będzie mocno pryskać).

smażenie kotletów wieprzowych

6. Przesmażone kotlety przełóż do garnka i wlej do nich szklankę lub nieco więcej bulionu drobiowego (oczywiście najlepiej domowego).

duszenie kotletów

7. Wsyp 2 kopiate łyżeczki mielonej, słodkiej papryki.

Kotlety z indyka w sosie paprykowym

8. Wsyp pół łyżeczki ostrej, mielonej papryki.

Kotlety z indyka w sosie paprykowym

9. Wsyp 1 łyżeczkę mielonej, słodkiej papryki wędzonej.

Kotlety z indyka w sosie paprykowym

10. Przykryj garnek pokrywką, zmniejsz gaz i duś na wolnym ogniu około 15-20 minut.

Kotlety z indyka w sosie paprykowym

11. Do szklanki wsyp płaską łyżkę mąki, wlej odrobinę zimnej wody i rozmieszaj całość bardzo dokładnie. Dodaj 1 łyżkę kwaśnej 18 % śmietany i zamieszaj. Zahartuj odrobiną sosu z garnka i wlej całość do sosu. Gotuj minutę, wyłącz i odstaw.

Kotlety z indyka w sosie paprykowym


KOTLETY Z INDYKA W SOSIE PAPRYKOWYM

Podawaj najlepiej z młodymi, polskimi ziemniakami i świeżą, ugotowaną fasolką szparagową.

Kotlety z indyka w sosie paprykowym

Spróbuj również KOTLETÓW z KALAFIORA przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *