Kotlety z indyka w sosie kurkowym na śmietance

Kotlety z indyka smażone saute, a następnie duszone w aromatycznym sosie kurkowym, na koniec doprawione słodką śmietanką.

Kotlety z indyka w sosie kurkowym zawsze proponuję na początek każdego sezonu grzybowego. To kotlety z indyka smażone saute, a następnie duszone w aromatycznym sosie kurkowym, na koniec doprawione słodką śmietanką. Aromatyczny sos kurkowy, a do niego delikatne kotlety z indyka plus młode ziemniaki z koperkiem. Brzmi chyba nieźle, prawda? Grzyby najpierw oczyszczam nożykiem lub pędzelkiem, by tuż przed ich obróbką przelać je bieżącym strumieniem zimnej wody przez max 3 sekundy. To wszystko wystarcza, by pozbyć się nieczystości. Tak skomponowane danie, czyli kotlety z indyka w sosie to kwintesencja smaku lata, ale i do odtworzenia zimą z zastosowaniem mrożonych kurek.

Składniki

400 gramów kotletów z indyka;
250 gramów świeżych kurek;
1 cebula;
masło klarowane;
oliwa;
150 ml śmietany kremówki;
sól, pieprz;

Przepis na kotlety z indyka w sosie kurkowym

250 gramów świeżych kurek oczyść pędzelkiem lub nożykiem z nieczystości. Nie krój grzybów, pozostawiając je w całości nacieszysz oko ich kształtem podczas jedzenia.

Kotlety z indyka delikatnie rozbij tak, aby miały równą grubość. Następnie rozbijaj je poprzez rozłożoną na nich folię spożywczą, dzięki czemu mięso nie zostanie uszkodzone. Kotlety posól i popierz.

Na patelni rozgrzej oliwę, smaż kotlety na mocnym ogniu po 2 minuty z każdej strony. Przesmażone kotlety przełóż do rondelka, wlej szklankę gorącej wody, przykryj garnek pokrywką i duś kotlety na małym ogniu 10 minut.

Na nieoczyszczoną po smażeniu kotletów patelnię wrzuć nieco masła klarowanego, a następnie smaż pokrojoną w drobną kostkę jedną cebulę. Gdy cebula zeszkli się przelej kurki przez 3 sekundy mocnym strumieniem wody, otrzep szybko z wody i przełóż na patelnię. Smaż grzyby na średnim ogniu 5 minut aby zmiękły i delikatnie się przyrumieniły.

Kotlety z indyka w sosie sposób podania

Wlej na patelnię 150 ml śmietany kremówki, posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i duś całość kilka minut. Sos jest gotowy, gdy zredukuje się i zgęstnieje. Wyłóż kotlety na talerz i nałóż na nie sos kurkowy. Najlepiej smakują z młodymi ziemniakami z masłem oraz np. z fasolką mamut.


Wypróbuj pyszne kotlety z indyka w sosie paprykowym oraz przepis na comber jagnięcy w sosie kurkowym. Super pysznie!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *