Obejrzano: 65
0 0
Czas czytania:2 Minuty, 27 Sekundy

Kotlety wieprzowe duszone z warzywami to kolejny przykład na to, że kotlety można przyrządzić na wiele sposobów. I że nie tylko te tradycyjne, panierowane smakują dobrze. W moim przepisie mięso duszę z warzywami, a dzięki dodaniu na koniec do sosu soku z cytryny całość staje się lekka i przyjemna w konsumpcji. Spokojnie może stanowić obiad zarówno latem, jak i zimą. Zimą możecie liczyć niestety jedynie na karczochy mrożone, jednak w takiej formie są fantastycznym gotowcem do tego dania. Dzięki ich mrożonej wersji nie trzeba męczyć się ze żmudnym obieraniem świeżych karczochów.


KOTLETY WIEPRZOWE DUSZONE

SKŁADNIKI

dwa duże kotlety wieprzowe koniecznie z kością
kilka serc karczochów[FMP]
dwie garści zielonego groszku
mała marchewka pokrojona w plasterki
1-2 ziemniaki sałatkowe
500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
dymka
koperek
suszone oregano
suszone płatki chilli
mąka kukurydziana lub pszenna
sól, pieprz


KOTLETY WIEPRZOWE DUSZONE PRZEPIS

1. Przygotuj wszystkie składniki. Jak widzisz ja mam ten komfort, że w Grecji można kupić fajną mieszkankę mrożonego groszku, karczochów cebuli i marchewki. Oczywiście świeże wskazane, ale taka paczka znacznie upraszcza sprawę. Jak obrać świeże karczochy dowiesz się <<TUTAJ>>.

Kotlety wieprzowe duszone z karczochami i groszkiem składniki

2. Wieprzowinę posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć kotlety. Smaż je z obu stron na mocnym ogniu (tłuszcz jednak nie może dymić!), aż pięknie się zrumienią. Na ostatnie 30 sekund smażenia kotletów wrzuć posieką dymkę. Smaż ją często mieszając, aby nie przypaliła się.

na patelni smaży się mięso

3. Przesmażone kotlety wyłóż na tez i odłóż na bok. Następnie na patelnię, na której smażyło się mięso wrzuć wszystkie warzywa.

na patelni smażą się warzywa

4. Z pęczka koperku odetnij łodygi i także wrzuć je na patelnię. Nadadzą fantastycznego smaku daniu.

pęczek świeżego koperku

5. Smaż warzywa krótko na średnim ogniu, a następnie wsyp do nich 1 kopiatą łyżeczkę mąki. Smaż około 1 minuty.

na patelni smażą się warzywa

6. Dodaj do warzyw sól, pieprz, suszone oregano i płatki chili do smaku. Następnie wlej gorący bulion.

dolewanie bulionu do warzyw na patelni

7. Włóż na patelnię wcześniej przesmażone kotlety wieprzowe. Zmniejsz gaz po patelnią do minimum, przykryj patelnię pokrywką i duś kotlety wieprzowe duszone 30-45 minut. Czas obróbki cieplnej uzależniony jest od elementu wieprzowiny który zastosujesz, a w związku z tym jak długo należało będzie mięso poddawać obróbce aby zmiękło.

UWAGA: Jeżeli masz kawałek wieprzowiny, co do którego uważasz że będzie wymagał dość długiego czasu duszenia to po przesmażeniu mięsa duś je bez dodawania warzyw. Te dodaj dopiero po około 30 minutach duszenia mięsa.

Kotlety wieprzowe duszone z karczochami i groszkiem

8. W międzyczasie obierz i pokrój w dużą kostkę ziemniaki. Powinny to być ziemniaki sałatkowe, aby nie rozpadły się po ugotowaniu. Po upływie wskazanego powyżej czasu wrzuć ziemniaki na patelnię. Całość ponownie przykryj pokrywką i duś do miękkości wszystkich składników.

Kotlety wieprzowe duszone z karczochami i groszkiem

9. Gdy kotlety wieprzowe duszone z karczochami i groszkiem są gotowe wciśnij do sosu sok z cytryny. Ile? Według uznania, ale raczej nie za dużo. Na koniec dopraw danie do smaku oraz posyp świeżo posiekanym koperkiem.

Kotlety wieprzowe duszone z karczochami i groszkiem[/FMP]


KOTLETY WIEPRZOWE DUSZONE SPOSÓB PODANIA

Podawaj od razu z cząstkami cytryny oraz posypane świeżym koperkiem. Super pyszne danie na każdą okazję, uwierz.

Kotlety wieprzowe duszone z karczochami i groszkiem


Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.