Jagnięcina Na grilla Wielkanoc

KOTLETY JAGNIĘCE z grilla super soczyste

kotlety jagnięce z grilla

Kotlety jagnięce z grilla to jedne z najsmaczniejszych grillowanych elementów mięsa, jakie można sobie wyobrazić. Jagnięcina sama w sobie jest tak delikatna, że grzechem byłoby ją marynować w zbyt intensywnych przyprawach. Z tego samego powodu nie jadam jej również z żadnymi sosami. No i najlepsza jest albo pieczona, albo właśnie z grilla. Oto przed Wami grillowane, delikatne kotleciki jagnięce w absolutnie minimalistycznej marynacie. Ten smak pozwoli Wam przetrwać całą zimę.


PRZEPIS NA KOTLETY JAGNIĘCE Z GRILLA

SKŁADNIKI

800 gramów tzw. organków, czyli kotletów jagnięcych;[FMP]
po kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu;
2 ząbki czosnku;
3 łyżki oliwy extra vergine;
sól;


KOTLETY JAGNIĘCE Z GRILLA SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Oto 800 gramów tzw. organków, czyli kotletów jagnięcych. Najlepsza według mnie w tej chwili to jagnięcina z firmy Połonina z Leska (Bieszczady). Można ją kupić świeżą (rzadko) lub mrożoną (często) w większych sklepach. Takie „organki” umyj i osusz ręcznikiem papierowym.

surowe kotleciki jagnięce w jednym całym kawałku

2. Niech prędzej Wam ręka uschnie zanim zdecydujecie się odciąć niewielki tłuszczyk znajdujący się zwykle po drugiej stronie kotlecików. Podczas grillowania ten właśnie tłuszczyk wspaniale wytopi się i nada mięsu fenomenalnego smaku.

kotlety jagnięce

3. Nacinaj „organki” pomiędzy „żeberkami” tak, by powstały kotlety.

krojenie jagnięciny na kotlety

4. Kotleciki włóż do dużej miski, włóż po kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu. Dodaj obrane i pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku.

marynowanie kotletów jagnięcych

5. Wlej 3 łyżki oliwy extra vergine, zamieszaj, przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na bok na około 2 godziny, co jakiś czas mieszając mięso.

jagnięcina po marynowaniu

6. Po upływie wskazanego czasu zdejmij folię z miski i wyjmij zioła oraz kawałeczki czosnku. Gdy je pozostawisz mogą spalić się na grillu i zepsują smak mięsa.

przygotowanie do grillowania mięsa

7. Przygotuj grilla, to ważna czynność. Żar musi być naprawdę duży, taki nad którym nie dasz rady utrzymać ręki dłużej niż kilka sekund. Grill jest gotowy, gdy węgle mają biały osad. Gdy tak się stanie rozłóż kotleciki na ruszcie i grilluj 2 minuty.

kotlety jagnięce z grilla

8. Odwróć kotlety jagnięce na drugą stronę, nieco posól i grilluj jeszcze 1 minutę. Nie przepiecz, bo mięso zrobi się „gumowe” i suche.

kotlety jagnięce z grilla[/FMP]


KOTLETY JAGNIĘCE Z GRILLA SPOSÓB PODANIA

Podawaj od razu z ulubionymi sałatkami.

leżące na talerzu kotleciki jagnięce z grilla


Jeżeli wolisz możesz upiec <<kawał jagnięciny>>.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.