Obejrzano: 83
0 0
Czas czytania:1 Minuty, 58 Sekundy

Kotlety baranie z grilla to nie lada przysmak dla mięsożerców. Jeżeli uwielbiasz soczystą karkówkę prosto z rusztu i nie jest Ci obca dobra kiełbasa z grilla to pokochasz także moje kotlety baranie. Kluczem do dobrego smaku jest oczywiście dobre mięso. Mięso oczywiście z owcy, a nie z barana (wbrew nazwie). Takie ze sporą ilością tłuszczu. Nie szukaj mięsa w marketach, szukaj dobrego rzeźnika. To jedyne wyjście. Dobre, świeże mięso baranie nie wymaga marynaty ani kilkudniowego macerowania. Wymaga jedynie soli i pieprzu. I umiejętnego grillowania.


KOTLETY BARANIE Z GRILLA

SKŁADNIKI

4 kotlety baranie z tłuszczem
sól, pieprz


KOTLETY BARANIE Z GRILLA PRZEPIS

1. Dobądź w jakikolwiek sposób jak najlepsze kotlety z dorodnej owcy, nie z żylastego starego barana. Tylko dobry rzeźnik załatwić Ci może takie mięso. Takie czasy. Gwoli ścisłości – kotlety baranie powinny pochodzić z combra i być wykrojone ze skórą i tłuszczem. I nie mówimy tutaj o delikatesowych kotlecikach jagnięcych z kostką. Mówimy o porządnym kawałku mięsa z tłuszczem z dojrzałego zwierzęcia.

kotlety baranie[FMP]

2. Mięso dobrze umyj i osusz ręcznikami papierowymi. Warstwę tłuszczu ponacinaj co centymetr jak na zdjęciu. Dzięki temu Twoje kotlety pięknie się upieką zachowując swój kształt.

przygotowanie mięsa na grill

3. Mięso dobrze posól i posyp świeżo zielonym pieprzem.

na talerzu leżą przyprawione kawałki mięsa

4. Przyprawione kotlety baranie włóż na ruszt. Żar powinien być bardzo mocny, jednak pod żadnym pozorem nie kładź mięsa tuż nad nim. Przy mocnym żarze z węgla drzewnego właściwym miejscem dla kotletów baranich jest środkowa część paleniska. Tam upieką się bardzo szybko, ale nie spalą się z zewnątrz.

kotlety baranie z grilla

5. Po około 10 minutach odwróć kotlety na drugą stronę. Czas grillowania mięsa zależy od wielkości i grubości kotletów oraz od temperatury i stopnia rozpalenia węgli. Nie ma złotej metody. Świeża baranina to delikatne mięso, więc pilnuj go cały czas podczas grillowania.

kotlety baranie z grilla

6. Dym powstający z kapiącego tłuszczu doda Twoim kotletom fantastycznego aromatu. Uważaj, by kapiący tłuszcz nie spowodował zapalenia się węgli, bo kotlety szybko się spalą.

mięso na ruszcie

7. Oznaką, że mięso jest właściwie upieczone jest zmiana koloru tłuszczu z białego na przeźroczysty. Generalizując kotlety baranie nie powinny spędzić na grillu dłużej niż 15 minut.

kotlety baranie z grilla[/FMP]


KOTLETY BARANIE Z GRILLA SPOSÓB PODANIA

Podawaj od razu z sałatką i grillowanymi kromkami pieczywa. Uwierz, że nie będzie potrzeba musztardy, keczupu, chrzanu ani żadnych sosów. Mięso smakować będzie wybornie, a wytopiony tłuszcz będzie chrupiący i wspaniale doda mu smaku.

kotlety baranie z grilla


Przygotuj także pyszne kleftiko jagnięce przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.