Kotlet po bolońsku to jedno z kluczowych dań Bolonii, stolicy położonego na północy Włoch regionu Emilia Romania. Region ten słynie z wielu znanych na całym świecie wyrobów, takich jak m.in. ser parmezan (parmigiano reggiano), czy szynka parmeńska (prosciutto di parma). I właśnie te dwa składniki wzbogacają panierowanego i smażonego kotleta cielęcego kształtując całe danie pod nazwą kotlet po bolońsku. Bolonia nosi przydomek „la grassa”, co oznacza tłusta. I takie jest to danie: konkretne, sycące, ale też, a może przede wszystkim pełne doskonałego smaku – cielęciny, parmezanu i szynki parmeńskiej. Danie ze wszech miar godne wypróbowania – ten jeden raz nie liczcie kalorii i rozkoszujcie się smakiem.


KOTLET PO BOLOŃSKU

SKŁADNIKI:

  • 2 spore plastry kotletów cielęcych;
  • 100 gramów szynki parmeńskiej;
  • 100-150 gramów parmezanu;
  • 1-2 jajka (w zależności od ich wielkości);
  • bułka tarta;
  • szklanka bulionu mięsnego;

KOTLET PO BOLOŃSKU PRZYGOTOWANIE:

1. Składniki: 2 spore plastry kotletów cielęcych, 100 gramów szynki parmeńskiej, 100-150 gramów parmezanu, 1-2 jajka (w zależności od ich wielkości), bułka tarta. Potrzebna też będzie szklanka bulionu mięsnego.

Kotlet po bolońsku

2. Do kotleta po bolońsku znakomicie pasować będą smażone ziemniaki i cukinia. Potrzebne zatem są ugotowane ziemniaki typu sałatkowego, czyli gwarantujące, że się nie rozpadną po jakiejkolwiek obróbce (najlepiej takie z dnia poprzedniego) oraz 1 duża cukinia. Przyda się też trochę suszonego rozmarynu.

ziemniaki w dużej misce

3. Ziemniaki i cukinię pokrój w kostkę o równej wielkości.

w jednej misce pokrojone ziemniaki, w drugiej pokrojona cukinia

4. Kotlety obłóż folią spożywczą i delikatnie, acz stanowczo rozbij na bardzo cienkie plastry. Jeżeli kotlety wskutek ich rozbijania staną się za duże, przekrój je na połowę i uformuj na dwa odrębne kotlety.

UWAGA: Nie musisz przyprawiać kotletów, ponieważ zarówno ser, jak i szynka mają swój charakter i zawierają dość sporo soli.

rozbijanie kotletów cielęcych

5. Na duży talerz wsyp bułkę tartą, a w drugim talerzu rozbij 1-2 jajka i rozkłuć je widelcem. Parmezan strugaj z większego kawałka na cienkie plasterki.

panierowanie kotletów

6. Kotlety obtaczaj dokładnie w jajku, a następnie w bułce tartej dobrze ją w nie wklepując.

panierowanie kotletów

7. Na patelni rozgrzej oliwę i spory kawałek masła. Włóż kotlety i smaż je na średnim ogniu.

na patelni smażą się kotlety cielęce

8. Odwróć kotlety na drugą stronę i smaż jeszcze 2-3 minuty. Kotlety są cienkie, więc powinny się usmażyć dość szybko.

na patelni smażą się kotlety cielęce

9. Na drugiej patelni rozgrzej dość sporo oliwy (oliwy powinny być tyle, by dobrze przykryła dno; ziemniaki będą się smażyć lepiej i szybciej). Wrzuć 2-3 ząbki czosnki i smaż, aż się lekko zrumienią, ale nie przypalą. Czosnek wyjmij i wyrzuć – oddał już smak do oliwy. Na patelnię wrzuć pokrojone ziemniaki; smaż je potrząsając co jakiś czas patelnią, aby je wymieszać i pokryć oliwą podczas smażenia.

smażenie na patelni ziemniaków

10. Usmażone kotlety wyłóż na ręczniki papierowe, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Na każdym kotlecie rozłóż po kilka plasterków szynki parmeńskiej.

rozkładanie na usmażonych kotletach plastrów szynki parmeńskiej

11. Na kotlety nałóż plasterki parmezanu – ilość sera zależy od Ciebie.

Kotlet po bolońsku

12. Tak przygotowane kotlety włóż na czystą patelnię – polej je dużą szklanką gorącego bulionu mięsnego. Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz gaz pod nią do minimum i duś kotlety przez chwilę, aż ser się rozpuści.

Kotlet po bolońsku

13. W międzyczasie ziemniaki powinny być juz ładnie zarumienione – wrzuć do nich pokrojoną cukinię. Wszystko posól i posyp suszonym rozmarynem. Smaż chwilę, aż całość pięknie się przyrumieni.

smażenie warzyw na patelni


KOTLET PO BOLOŃSKU Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

Każdy kotlet wyłóż na talerz, obok wyłóż smażone ziemniaki i cukinię.

KOTLET PO BOLOŃSKU z szynką parmeńską

Gdy wolisz oryginalny WIENER SCHNITZEL kliknij <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *