Kotleciki z dorsza są świetnym daniem o delikatnym, ale charakterystycznym smaku. Jego podstawą jest świeży dorsz, dodatkami zaś surowy, wędzony boczek, który nie tylko poprawia konsystencję kotlecików, ale przede wszystkim nadaje im smak oraz cebula i czosnek. Kotleciki z dorsza podaję w delikatnym, lekko śmietanowym sosie kaparowym. Jeżeli nie przepadasz za kaparami to jest szansa, że po spróbowaniu tego dania polubisz. Nie są one bowiem nachalne tutaj, lecz mają wysublimowany smak. Kotleciki z dorsza według tego przepisy to proste, szybkie, naprawdę smaczne danie.


KOTLECIKI Z DORSZA W SOSIE KAPAROWYM

SKŁADNIKI:

  • 400 gramów świeżego dorsza bez skóry;
  • 1 większa cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 100 gramów surowego, wędzonego boczku;
  • 1 jajko;
  • bułka tarta;
  • suszony majeranek;
  • masło;
  • 2-3 łyżki kaparów;
  • kieliszek białego, wytrawnego wina;
  • szklanka bulionu warzywnego;
  • 150 ml słodkiej śmietanki;
  • sól, pieprz;

KOTLECIKI Z DORSZA W SOSIE KAPAROWYM PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Kotleciki z dorsza w sosie kaparowym składniki

2. Rybę i boczek zmiel w maszynce do mielenia. Wbij jajko, dodaj sól, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżkę suszonego majeranku 2 kopiate łyżki bułki tartej.

mielony dorsz z przyprawami

3. Na patelni rozgrzej nieco oliwy i zeszklij na niej posiekaną w drobną kostkę cebulę. Na koniec dodaj zmiażdżony czosnek i przesmaż z cebulą kilkadziesiąt sekund.

smażenie siekanej cebuli i czosnku

4. Przesmażoną cebulę i czosnek wrzuć do miski z pozostałymi składnikami. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę doprawiając w razie potrzeby brakującą przyprawą.

gotowa masa na kotlety z dorsza

5. Masę rybną przełóż do małej miski; owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na czas przygotowania sosu kaparowego.

gotowa masa na kotlety z dorsza

6. Na patelni rozgrzej nieco oliwy i masło, a następnie wrzuć kapary (jeżeli są duże przesiekaj je, małe pozostaw w całości).

przyrządzanie sosu kaparowego

7. Smaż kapary około 1-2 minut, po czym wlej wino.

przyrządzanie sosu kaparowego

8. Podkręć gaz pod patelnią i odparuj alkohol.

sos kaparowy

9. Wlej na patelnię wywar jarzynowy.

sos kaparowy

10. Wlej również na patelnię słodką śmietankę.

sos kaparowy

11. Całość lekko posól (uważaj, bo kapary są już dość słone) i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Odparowuj sos na średnim ogniu przez kilka minut.

sos kaparowy

12. Wyjmij masę rybną z lodówki, uformuj małe kotleciki z dorsza i smaż na średnim ogniu.

Kotleciki z dorsza w sosie kaparowym

13. Usmażone z obu stron kotleciki z dorsza odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

Kotleciki z dorsza w sosie kaparowym

14. Sos kaparowy powinien być już w tym momencie zredukowany, gęsty i bardzo pyszny. Jeśli tak jest znaczy to, że jest gotowy.

redukcja sosu kaparowego


KOTLECIKI Z DORSZA W SOSIE KAPAROWYM

Podawaj np. z gotowaną soczewicą i ogórkiem konserwowym.

Kotleciki z dorsza w sosie kaparowym

Lubisz dorsza? Spróbuj moich kotlecików z dorsza po tajsku – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *