Kotleciki warzywne to danie, którego rodzajów można stworzyć tyle, ile pomysłów w głowie każdego z nas. Dzisiaj proponuję kotleciki warzywne z dodatkiem mielonej wędzonej papryki i świeżej kolendry. Dzięki nim ich smak jest niezwykle oryginalny i dość intensywny. Jasne, że takie gotowe puree można zjeść z wielkim apetytem i bez smażenia. Jednak krótkie smażenie nadaje masie pięknego koloru i nieco wzmacnia smak. Dlatego warto. Kotleciki przygotowałem z puree z gotowanych ziemniaków, marchewki i groszku. Doprawione, jak pisałem powyżej po prostu „zwalają” z nóg.


KOTLECIKI WARZYWNE Z KOLENDRĄ SKŁADNIKI:

600 gramów ziemniaków;
1 duża marchewka;
garść mrożonego, zielonego groszku;
300 gramów pieczarek;
1 czerwona papryczka chilli;
świeża kolendra;
pół łyżeczki mielonej, wędzonej papryki;
1 łyżeczka kurkumy;
mąka pszenna;
sól, pieprz;


KOTLECIKI WARZYWNE Z KOLENDRĄ PRZYGOTOWANIE:

1. Do garnka włóż 600 gramów obranych ziemniaków i jedną większą marchewkę pokrojoną w plasterki. Warzywa zalej wodą, dodaj łyżeczkę soli i gotuj, aż warzywa będą „al dente”.

gotowanie marchewki i ziemniaków

2. Dorzuć garść mrożonego, zielonego groszku i gotuj 3 minuty, aż groszek zmięknie.

w garnku gotują się warzywa

3. W międzyczasie na grubych oczkach tarki zetrzyj 300 gramów surowych pieczarek.

ścieranie pieczarek na tarce

4. Ugotowane warzywa odcedź i lekko przestudź. Następnie ugnieć na niezbyt gładkie puree. Dodaj garstkę posiekanej świeżej kolendry i drobno posiekaną papryczkę chili.

Kotleciki warzywne z kolendrą

5. Do masy dodaj starte pieczarki, pół łyżeczki mielonej, wędzonej papryki, łyżeczkę kurkumy, sól, pieprz.

Kotleciki warzywne z kolendrą

6. Masę warzywną dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na 30 minut.

Kotleciki warzywne z kolendrą

7. Formuj niewielkie kotleciki, obtocz w małej ilości mąki i smaż na niewielkiej ilości oleju.

Kotleciki warzywne z kolendrą

8. Kotleciki powinny smażyć się krótko na średnim ogniu do zrumienienia.

Kotleciki warzywne z kolendrą


KOTLECIKI WARZYWNE Z KOLENDRĄ

Podawaj np. z domowymi frytkami (jak je zrobić dowiesz się <<TUTAJ>>) i sałatą z wiejską śmietaną.

Kotleciki warzywne z kolendrą


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *