Obejrzano: 152
2 0
Czas czytania:1 Minuty, 44 Sekundy

Konfitura z pomarańczy przyrządzona w szczycie sezonu cytrusowego (który przypada w Europie zimą) to prawdziwy skarb. Te soczyste, dojrzałe i uwielbiane przez wszystkich owoce to jedne z symboli Bożego Narodzenia. Trudno wyobrazić sobie świąteczny okres bez aromatu cytrusów wypełniający cały dom. Do mojej konfitury oprócz miąższu dodałem całe mnóstwo pokrojonej skórki z pomarańczy. Przełamuje ona słodycz owocu czyniąc konfiturę nieco bardziej wytrawną. To prawdziwy smakołyk.


KONFITURA Z POMARAŃCZY

SKŁADNIKI

16 dojrzałych soczystych pomarańczy[FMP]
2 cytryny
1,5 szklanki cukru
szklanka wody


KONFITURA Z POMARAŃCZY PRZEPIS

1. Przygotuj wspaniale soczyste, słodkie pomarańcze. Warto skupić się na doborze dojrzałych owoców, bo to właśnie zadecyduje o jakości i pełni smaków Twojej konfitury. Przygotowane pomarańcze sparz gorącą wodą, bowiem czyste skórki będą Ci potrzebne do przygotowania konfitury. Następnie dokładnie osusz owoce.

pomarańcze

2. Obieraczką do warzyw zestrugaj skórkę z pomarańczy. Postaraj się, aby była to jak najcieńsza, najlepiej bez albedo. Następnie pokrój skórki na cienkie paseczki jak na zdjęciu.

skórki z pomarańczy

3. Pokrojoną skórkę pomarańczową umieść w garnuszku i zalej zimną wodą. Postaw garnek na palnik i pozostaw całość do zagotowania. W tym czasie każdą z pomarańczy obierz dokładnie z błonek.

konfitura z pomarańczy

4. Wycinaj fileciki z pomarańczy, a następnie pokrój każdy z nich na mniejsze kawałki według uznania. Całość umieść w dużym garnku.

obrane cząstki pomarańczy

5. Gdy woda w garnku ze skórkami pomarańczowymi zagotuje się odcedź je, a następnie ponownie zalej zimną wodą. Postępuj identycznie jeszcze dwa razy, a na koniec odcedź przegotowane w sumie trzy razy skórki.

w garnku gotują się pokrojone skórki pomarańczowe

6. Do garnka z kawałkami pomarańczy dodaj przegotowane skórki pomarańczy. Następnie wsyp cukier oraz wlej szklankę wody.

konfitura z pomarańczy

7. Dla wzbogacenia smaku konfitury z pomarańczy wyciśnij sok z dwóch cytryn i również dodaj go do pomarańczy w garnku.

świeżo wyciśnięty sok z cytryn

8. Gotuj pomarańcze przez około 1,5 godziny na średnim ogniu.

konfitura z pomarańczy

9. Gdy konfitura z pomarańczy jest gotowa nakładaj ją gorącą do wyparzonych słoiczków, a następnie pasteryzuj. Jak to robić dowiesz się <<TUTAJ>>.

konfitura z pomarańczy[/FMP]

10. Pasteryzowaną konfiturę z pomarańczy możesz przechowywać przez parę miesięcy w spiżarni.

konfitura z pomarańczy


KONFITURA Z POMARAŃCZY JAK SERWOWAĆ

Idealna do jogurtu, na pieczywo, do herbaty, naleśników, ciasta czekoladowego i wszystkiego, czego sobie zamarzysz.

ciasto czekoladowe z konfiturą pomarańczową


Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.