Kołocz śląski z makiem to jedno z dwóch najważniejszych ciast na Śląsku. To mające wielowiekowe tradycje ciasto pieczone i podawane jest obowiązkowo na Śląsku chyba na każdą okazję. Urodziny, imprezy okolicznościowe, czy Święta nie mogą obyć się bez kołocza śląskiego z makiem i/lub serem. Często piecze się oba te kołocze jednocześnie i serwuje pokrojone na jednym talerzu. Spód kołocza zawsze jest drożdżowy, na nim zaś spoczywa aromatyczna masa makowa. Na wierzchu zwykle obowiązkowa występuje posypka, ewentualnie druga warstwa ciasta drożdżowego. Kołocz śląski z makiem to sycące, ale naprawdę pyszne ciasto, którym zachwyceni będą wszyscy fani makowych wypieków.


KOŁOCZ ŚLĄSKI Z MAKIEM

SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE

250 gramów mąki pszennej
25 gramów świeżych drożdży

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 9,99 PLN

lub

⇒Wykup abonament z dostępem do blisko 1000 sprawdzonych przepisów kulinarnych i całej zawartości strony na 90 dni za 24,99 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 9,99 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp teraz

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 24,99 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT teraz
Anuluj


KOŁOCZ ŚLĄSKI Z MAKIEM PROPOZYCJA PODANIA

Podawaj pokrojony na nieduże kawałki na talerzu razem z kołoczem śląskim z serem i innymi łakociami, które muszą obowiązkowo zdobić śląski stół podczas każdej uroczystości.

kołocz śląski z makiem i posypką


Zjedz niesamowity SUFLET WARZYWNY przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *