Kołocz śląski z makiem to jedno z dwóch najważniejszych ciast na Śląsku. To mające wielowiekowe tradycje ciasto pieczone i podawane jest obowiązkowo na Śląsku chyba na każdą okazję. Urodziny, imprezy okolicznościowe, czy Święta nie mogą obyć się bez kołocza śląskiego z makiem i/lub serem. Często piecze się oba te kołocze jednocześnie i serwuje pokrojone na jednym talerzu. Spód kołocza zawsze jest drożdżowy, na nim zaś spoczywa aromatyczna masa makowa. Na wierzchu zwykle obowiązkowa występuje posypka, ewentualnie druga warstwa ciasta drożdżowego. Kołocz śląski z makiem to sycące, ale naprawdę pyszne ciasto, którym zachwyceni będą wszyscy fani makowych wypieków.


KOŁOCZ ŚLĄSKI Z MAKIEM SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE

250 gramów mąki pszennej
25 gramów świeżych drożdży

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 7 dni za 10 PLN

lub

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 20 PLN

lub

⇒Zakup abonament z dostępem do wszystkich przepisów kulinarnych na 90 dni za 50 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 7 dni za 10,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu.

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 50,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy
Anuluj


KOŁOCZ ŚLĄSKI Z MAKIEM I POSYPKĄ

Podawaj pokrojony na nieduże kawałki na talerzu razem z kołoczem śląskim z serem i innymi łakociami, które muszą obowiązkowo zdobić śląski stół podczas każdej uroczystości.

kołocz śląski z makiem i posypką


Zjedz niesamowity SUFLET WARZYWNY przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *