Knedle ze śliwkami takie, jak robiła babcia zadowolą każde podniebienie. Większość z nas lubi dania z dzieciństwa i darzy je sentymentem. Jednym z takich dań są właśnie knedle ze śliwkami. Przepis na nie jest banalny, ale w tak tradycyjnych potrawach nie ma co eksperymentować. I chyba nie odkryję Ameryki, że jeśli knedle, to tylko z krajowymi śliwkami, najlepiej takimi z własnego sadu lub ogródka. W sezonie nasze śliwki mają głęboki smak i odpowiednią strukturę, nie zastąpi ich żadna śliwka zagraniczna. Zatem, delikatne ciasto, do tego pyszne śliwki z polskich sadów i omasta z przesmażonej bułki tartej. Któż z nas choć raz w roku nie zje knedli ze śliwkami.


KNEDLE ZE ŚLIWKAMI

SKŁADNIKI

1 kilogram dobrych, dojrzałych, polskich śliwek;

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 7 dni za 10 PLN

lub

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 20 PLN

lub

⇒Zakup abonament z dostępem do wszystkich przepisów kulinarnych na 90 dni za 50 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 7 dni za 10,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu.

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 50,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy
Anuluj

11. W międzyczasie na patelnię wrzuć 2 łyżki masła, a gdy się już prawie całkiem roztopi dodaj jedną łyżkę bułki tartej. Na małym ogniu podsmażaj bułkę tartą, aż się zrumieni. Wrzuć dobrze odsączone z wody knedle i obtocz je w bułce tartej.

na patelni smaży się bułka tarta na maśle


KNEDLE ZE ŚLIWKAMI

Wyłóż na talerz, posyp cukrem i niewielką ilością mielonego cynamonu. Dodatkowo możesz wokół rozłożyć nieco ROSTERA śliwkowego. Jak go zrobić dowiesz się <<TUTAJ>>.

knedle ze śliwkami


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *