Knedle ze śliwkami takie, jak robiła babcia zadowolą każde podniebienie. Większość z nas lubi dania z dzieciństwa i darzy je sentymentem. Jednym z takich dań są właśnie knedle ze śliwkami. Przepis na nie jest banalny, ale w tak tradycyjnych potrawach nie ma co eksperymentować. I chyba nie odkryję Ameryki, że jeśli knedle, to tylko z krajowymi śliwkami, najlepiej takimi z własnego sadu lub ogródka. W sezonie nasze śliwki mają głęboki smak i odpowiednią strukturę, nie zastąpi ich żadna śliwka zagraniczna. Zatem, delikatne  ciasto ziemniaczane, do tego pyszne śliwki z polskich sadów i omasta z przesmażonej bułki tartej. Któż z nas choć raz w roku nie zje knedli ze śliwkami.


KNEDLE ZE ŚLIWKAMI

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram dobrych, dojrzałych, polskich śliwek;
  • 1 kilogram mączystych ziemniaków;
  • mąka pszenna;
  • 2 wiejskie jajka;
  • mąka ziemniaczana;
  • gałka muszkatołowa;
  • cukier trzcinowy w małych kostkach;
  • bułka tarta;
  • masło;
  • sól, pieprz;

KNEDLE ZE ŚLIWKAMI PRZYGOTOWANIE:

1. Dobre śliwki to podstawa smacznych knedli. Jeżeli masz możliwość użyj takich z własnego sadu lub z wiadomego źródła. Ja użyłem śliwek z ogródka moich teściów – były duże, dorodne i bardzo soczyste.

śliwki na trawie

2. Obierz i ugotuj 1 kg mączystych ziemniaków.

w garnku gotują się ziemniaki

3. Śliwki dobrze umyj, osusz i wypestkuj tak, aby owoc pozostał jedynie nieco „otwarty”.

wypestkowane śliwki

4. Ugotowane ziemniaki odcedź i przepuść przez praskę do miski. Pozostaw do przestygnięcia.

przepuszczanie ugotowanych ziemniaków przez praskę

5. Do miski z przestudzonym puree ziemniaczanym dodaj mąkę pszenną. Ile? Najlepiej podziel puree na 3 części, jedną z nich przełóż na pozostałe ziemniaki, a w uzyskany dołek wsyp mąkę pszenną.

przygotowanie ciasta na knedle

6. Dodaj jedno jajko i jedno żółtko, 1 kopiatą łyżkę mąki ziemniaczanej, sól, pieprz, nieco świeżo startej gałki muszkatołowej.

ciasto na knedle ze śliwkami

7. Wyrabiaj ciasto krótko (około 3 minut).

zagniatanie ciasta

8. Oderwij niewielki kawałek ciasta, rozpłaszcz go na dłoni. Do śliwki włóż małą kostkę brązowego lub trzcinowego cukru. Śliwkę połóż na cieście i formuj okrągłego knedla. Postępuj tak ze wszystkimi śliwkami, aż do wyczerpania zapasu ciasta.

formowanie knedli

9. Ponieważ moje śliwki były naprawdę sporych rozmiarów z podanych ilości na ciasto wyszło mi 15 knedli gigantów.

Knedle ze śliwkami

10. Wrzuć knedle na wrzącą, osoloną wodę i gotuj na małym ogniu max 5 minut od ponownego zawrzenia wody.

Knedle ze śliwkami

11. W międzyczasie na patelnię wrzuć 2 łyżki masła, a gdy się już prawie całkiem roztopi dodaj jedną łyżkę bułki tartej. Na małym ogniu podsmażaj bułkę tartą, aż się zrumieni. Wrzuć dobrze odsączone z wody knedle i obtocz je w bułce tartej.

na patelni smaży się bułka tarta na maśle


KNEDLE ZE ŚLIWKAMI

Wyłóż na talerz, posyp cukrem i niewielką ilością mielonego cynamonu. Dodatkowo możesz wokół rozłożyć nieco ROSTERA śliwkowego. Jak go zrobić dowiesz się <<TUTAJ>>.

knedle ze śliwkami


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *