Knedle z morelami jadam tylko jeden raz w roku. W lipcu. Właśnie wtedy przypada sezon zbioru tych doskonałych owoców. Odwiedzając zwykle w tym czasie mój ukochany Wiedeń jadę te kilkadziesiąt kilometrów na zachód od stolicy Austrii w okolice Krems (Dolina Wachau), by zakupić bezpośrednio u sadowników najlepsze morele w Europie (Wachauer Marillen – więcej dowiesz się <<TUTAJ>>). To taka moja mała tradycja. Morele kupione na miejscu są bardzo świeże. Trzeba je w dniu zakupu przywieźć do Polski i wykorzystać niezwłocznie, by się nie zepsuły. Zwykle robię z nich roster morelowy na zimę (przepis znajdziesz <<TUTAJ>>) oraz oczywiście knedle z morelami, które zjadam z namaszczeniem w rodzinnym gronie. To wielkie święto w moim domu.


KNEDLE Z MORELAMI

SKŁADNIKI:

  • 15-20 dojrzałych, niemączystych moreli;
  • 250 gramów mąki pszennej;
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub masła;
  • pół łyżeczki soli;

    Kuchnia Tomka

    Tylko sprawdzone przepisy
    • Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 7 dni za 10 PLN
    • Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 20 PLN
    • Zakup abonament z dostępem do wszystkich przepisów kulinarnych na 90 dni za 50 PLN
    Zaloguj się lub Wykup
    Sprawdź Wykup
    Anuluj

    Kuchnia Tomka

    Tylko sprawdzone przepisy
    Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 7 dni za 10,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

    Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu.

    Sprawdź
    Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

    Kuchnia Tomka

    Tylko sprawdzone przepisy
    Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

    Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

    Sprawdź
    Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

    Kuchnia Tomka

    Tylko sprawdzone przepisy
    Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 50,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

    Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

    Sprawdź
    Kup ABONAMENT terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy
    Anuluj

    9. Pod koniec gotowania knedli rozgrzej na patelni trochę masła i wsyp 3 łyżki bułki tartej oraz 1 łyżkę cukru – zrumień, ale nie przypal. Wrzuć na patelnię z bułka tartą odcieknięte z wody knedle z morelami i delikatnie obtocz je bułka tartą, aby się nią oblepiły.

    podsmażanie bułki tartej


    KNEDLE Z MORELAMI

    Wyłóż knedle z morelami na talerz, a gdy lekko przestygną posyp je cukrem pudrem i ewentualnie zmielonymi migdałami. Jeżeli nie podobają Ci się na zewnątrz, to zajrzyj w ich wnętrze … Pyszności !

    knedle z morelami skradzionymi w Wachau


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *