Knedle z morelami skradzionymi w Dolinie Wachau

Knedle z morelami przyrządzone zostało z ciasta z twarogu i mąki pszennej. Rozpłaszczone kawałki ciasta wypełnione zostały najpierw dojrzałymi morelami bez pestek, a następnie uformowane w knedle, gotowane i podawane w bułce tartej z cukrem pudrem.

Knedle z morelami jadam tylko jeden raz w roku. W lipcu. Właśnie wtedy przypada sezon zbioru tych doskonałych owoców. Odwiedzając zwykle w tym czasie Wiedeń jadę te kilkadziesiąt kilometrów na zachód od stolicy Austrii w okolice Krems (Dolina Wachau), aby zakupić bezpośrednio u sadowników najlepsze morele w Europie. To taka moja mała tradycja. Morele kupione na miejscu są bardzo świeże. Trzeba je w dniu zakupu przywieźć do Polski i wykorzystać niezwłocznie, aby się nie zepsuły. Zwykle robię z nich roster morelowy na zimę (przepis na roster morelowy) oraz oczywiście knedle z morelami, które zjadam z namaszczeniem w rodzinnym gronie. To wielkie święto w moim domu.

Składniki

15 do 20 dojrzałych, niemączystych moreli;
250 gramów mąki pszennej;
2 łyżki oleju roślinnego lub masła;
pół łyżeczki soli;
450 gramów tłustego twarogu;
1 jajko;
tyle kostek cukru, ile moreli;
likier morelowy (opcja);
3 łyżki bułki tartej;
1 łyżka cukru;

Przepis na knedle z morelami

Przygotuj 15 do 20 dojrzałych, możliwie równej wielkości moreli, po 3 na osobę wystarczy. Morele poprzecinaj wzdłuż z jednej strony i wypestkuj. Odłóż na bok.

Przygotuj ciasto: do miski przesiej 250 gramów mąki pszennej, dodaj 2 łyżeczki oleju lub masła i pół łyżeczki soli. Dodaj również 450 gramów tłustego twarogu i wbij 1 duże jajko. Zagnieć ciasto. Ciasto jest wyrobione, gdy nie klei się do rąk, nie powinno to zająć więcej niż kilka minut. Gdy jest gotowe odłóż je na bok, a do małej miseczki włóż kilkanaście małych kostek cukru i zalej je likierem morelowym. Oczywiście jest to opcja, bowiem kupienie w Polsce likieru morelowego jest trudne. Alternatywnie możesz cukier zamoczyć w brandy, cytrynówce lub czymkolwiek innym. Oczywiście możesz w ogóle nie namaczać cukru. Jeżeli namaczasz musisz działać szybko, aby cukier nie rozpuścił się.

Podziel ciasto na kawałki, a każdy z nich rozpłaszcz. Do środka moreli wkładaj namoczoną w alkoholu kostkę cukru, a następnie owijaj kawałkiem ciasta. Kulaj knedle. Z podanych ilości powinno wyjść 13-16 knedli, wszystko zależy od wielkości moreli i grubości Twojego ciasta.

Knedle z morelami wrzuć na gotującą się wodę i gotuj je 10 do 15 minut w zależności od ich wielkości na niezbyt mocnym ogniu. Pod koniec gotowania knedli rozgrzej na patelni trochę masła i wsyp 3 łyżki bułki tartej oraz 1 łyżkę cukru, zrumień, ale nie przypal. Wrzuć na patelnię z bułka tartą odcieknięte z wody knedle z morelami i delikatnie obtocz je bułką tartą, aby się nią oblepiły.

Knedle z morelami sposób podania

Wyłóż knedle z morelami na talerz, a gdy lekko przestygną posyp je cukrem pudrem i ewentualnie zmielonymi migdałami. Jeśli nie podobają Ci się na zewnątrz, to zajrzyj w ich wnętrze. Pyszności !


Wypróbuj również przepis na knedle ze śliwkami. Równie łatwo i równie pysznie. Wykorzystaj też przepis na chutney morelowy z imbirem i ciesz się dobrym smakiem moreli!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *