Knedle z morelami jadam tylko jeden raz w roku. W lipcu. Właśnie wtedy przypada sezon zbioru tych doskonałych owoców. Odwiedzając zwykle w tym czasie Wiedeń jadę te kilkadziesiąt kilometrów na zachód od stolicy Austrii w okolice Krems (Dolina Wachau), by zakupić bezpośrednio u sadowników najlepsze morele w Europie (Wachauer Marillen – więcej dowiesz się <<TUTAJ>>). To taka moja mała tradycja. Morele kupione na miejscu są bardzo świeże. Trzeba je w dniu zakupu przywieźć do Polski i wykorzystać niezwłocznie, by się nie zepsuły. Zwykle robię z nich roster morelowy na zimę (przepis znajdziesz <<TUTAJ>>) oraz oczywiście knedle z morelami, które zjadam z namaszczeniem w rodzinnym gronie. To wielkie święto w moim domu.


KNEDLE Z MORELAMI

SKŁADNIKI

15-20 dojrzałych, niemączystych moreli;[FMP]
250 gramów mąki pszennej;
2 łyżki oleju roślinnego lub masła;
pół łyżeczki soli;
450 gramów tłustego twarogu;
1 jajko;
tyle kostek cukru, ile moreli;
likier morelowy (opcja);
3 łyżki bułki tartej;
1 łyżka cukru;


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj 15-20 dojrzałych, możliwie równej wielkości moreli, po 3 na osobę wystarczy – uwierz.

dojrzałe morele w kartonie

2. Morele poprzecinaj wzdłuż z jednej strony i wypestkuj. Odłóż na bok.

pestkowanie moreli

3. Przygotuj ciasto: do miski przesiej 250 gramów mąki pszennej, dodaj 2 łyżeczki oleju lub masła i 1 pół łyżeczki soli.

przyrządzanie ciasta na knedle

4. Dodaj 450 gramów tłustego twarogu i wbij 1 duże jajko. Zagniataj ciasto.

przyrządzanie ciasta na knedle

5. Ciasto jest wyrobione, gdy nie klei się do rąk – nie powinno to zająć więcej niż kilka minut. Gdy jest gotowe odłóż je na bok, a do małej miseczki włóż kilkanaście małych kostek cukru i zalej je likierem morelowym. Oczywiście jest to opcja, bowiem kupienie w Polsce likieru morelowego jest trudne. Alternatywnie możesz cukier zamoczyć w brandy, cytrynówce lub czymkolwiek innym. Oczywiście możesz w ogóle nie namaczać cukru. Jeżeli namaczasz musisz działać szybko, aby cukier nie rozpuścił się.

namaczanie kostek cukru w likierze

6. Podziel ciasto na kawałki, a każdy z nich rozpłaszcz na okrąg. Do środka moreli wkładaj namoczoną w alkoholu kostkę cukru, a następnie owijaj kawałkiem ciasta. Kulaj knedle.

knedle z morelami

7. Z podanych ilości powinno wyjść 13-16 knedli – wszystko zależy od wielkości moreli i grubości Twojego ciasta.

knedle z morelami skradzionymi w Wachau

8. Knedle z morelami wrzuć na gotującą się wodę i gotuj je 10-15 minut w zależności od ich wielkości na niezbyt mocnym ogniu.

knedle z morelami skradzionymi w Wachau

9. Pod koniec gotowania knedli rozgrzej na patelni trochę masła i wsyp 3 łyżki bułki tartej oraz 1 łyżkę cukru – zrumień, ale nie przypal. Wrzuć na patelnię z bułka tartą odcieknięte z wody knedle z morelami i delikatnie obtocz je bułka tartą, aby się nią oblepiły.

podsmażanie bułki tartej [/FMP]


KNEDLE Z MORELAMI

Wyłóż knedle z morelami na talerz, a gdy lekko przestygną posyp je cukrem pudrem i ewentualnie zmielonymi migdałami. Jeżeli nie podobają Ci się na zewnątrz, to zajrzyj w ich wnętrze … Pyszności !

knedle z morelami skradzionymi w Wachau


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *