Knedle z morelami jadam tylko jeden raz w roku. W lipcu. Właśnie wtedy przypada sezon zbioru tych doskonałych owoców. Odwiedzając zwykle w tym czasie mój ukochany Wiedeń jadę te kilkadziesiąt kilometrów na zachód od stolicy Austrii w okolice Krems (Dolina Wachau), by zakupić bezpośrednio u sadowników najlepsze morele w Europie (Wachauer Marillen – więcej dowiesz się <<TUTAJ>>). To taka moja mała tradycja. Morele kupione na miejscu są bardzo świeże. Trzeba je w dniu zakupu przywieźć do Polski i wykorzystać niezwłocznie, by się nie zepsuły. Zwykle robię z nich roster morelowy na zimę (przepis znajdziesz <<TUTAJ>>) oraz oczywiście knedle z morelami, które zjadam z namaszczeniem w rodzinnym gronie. To wielkie święto w moim domu.
KNEDLE Z MORELAMI
SKŁADNIKI:
- 15-20 dojrzałych, niemączystych moreli;
- 250 gramów mąki pszennej;
- 2 łyżki oleju roślinnego lub masła;
- pół łyżeczki soli;
Kuchnia Tomka
Tylko sprawdzone przepisy
- Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 7 dni za 10 PLN
- Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 20 PLN
- Zakup abonament z dostępem do wszystkich przepisów kulinarnych na 90 dni za 50 PLN
Zaloguj się lub WykupSprawdź WykupAnulujAnuluj9. Pod koniec gotowania knedli rozgrzej na patelni trochę masła i wsyp 3 łyżki bułki tartej oraz 1 łyżkę cukru – zrumień, ale nie przypal. Wrzuć na patelnię z bułka tartą odcieknięte z wody knedle z morelami i delikatnie obtocz je bułka tartą, aby się nią oblepiły.
KNEDLE Z MORELAMI
Wyłóż knedle z morelami na talerz, a gdy lekko przestygną posyp je cukrem pudrem i ewentualnie zmielonymi migdałami. Jeżeli nie podobają Ci się na zewnątrz, to zajrzyj w ich wnętrze … Pyszności !