Kluski śląskie są podstawowym i obowiązkowym dodatkiem do obiadu w każdym śląskim domu w niedzielne popołudnie. Z kluskami podaje się oczywiście śląskie rolady w ciemnym sosie pieczeniowym i zwykle modrą kapustę. Właśnie z powodu serwowania rolady śląskiej w całkiem sporej ilości sosu w kluskach śląskich koniecznie należy zrobić kciukiem delikatne wgłębienie na środku, by sos zbierał się klusce. Aby kluski wyszły jak najlepsze potrzeba dobrych, mączystych ziemniaków. Z tego względu oczywiście najlepsze kluski robi się jesienią i zimą. Młode ziemniaki (tzw. wczesne) lub ziemniaki sałatkowe nie nadają się na kluski.


KLUSKI ŚLĄSKIE

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram mączystych ziemniaków;
  • około 250 gramów mąki ziemniaczanej, ale tak naprawdę tyle, ile „zabierze”;

KLUSKI ŚLĄSKIE PRZYGOTOWANIE:

1. Obierz i ugotuj 1 kilogram mączystych ziemniaków.

w garnku gotują się ziemniaki

2. Gdy ziemniaki są ugotowane (miękkie) odcedź je.

przeciskanie ugotowanych ziemniaków przez praskę

3. Jeszcze gorące ziemniaki przepuść przez praskę do dużej miski.

przepuszczanie ziemniaków przez praskę

4. Przepuszczone przez praskę ziemniaki powinny być wspaniale puszyste. Pozostaw je, aż nieco przestygną, a następnie delikatnie ugnieć otwartą dłonią.

Kluski śląskie

5. Ziemniaki „podziel” na cztery części – jedną część ziemniaków wyjmij z ćwiartki i połóż na pozostałych ziemniakach. W zwolnione miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną.

Kluski śląskie

6. Wlej do ciasta trochę bardzo ciepłej wody (ale nie gorącej, bo nie włożysz do miski rąk…) – na wyczucie. Na taką ilość ziemniaków zwykle wystarcza ćwierć szklanki, czasem potrzeba pół szklanki.

Kluski śląskie

7. Wyrabiaj krótko ciasto na gładką, plastyczną masę, aż całość dobrze się połączy (dobrze jest mieć czasem pomocnika do takich czynności…).

Kluski śląskie

8. Gotowe na kluski śląskie ciasto winne być gładkie i elastyczne.

Kluski śląskie

9.  Formuj kluski, a na koniec kciukiem zrób w każdej z nich niewielkie wgłębienie (aby mógł w nim zbierać się sos).

Kluski śląskie

10. Kluski gotuj w osolonej wodzie około 4-5 minut od momentu wypłynięcia.

w dużym garnku gotują się kluski śląskie


KLUSKI ŚLĄSKIE PRZEPIS ORYGINALNY

To znakomity dodatek do dań głównych, zwłaszcza do dań z sosami np. <<SOSEM GRZYBOWYM>>. Do rolady śląskiej i modrej kapusty zaś są obowiązkowe (na zdjęciu).

Kluski śląskie przepis oryginalny

Kluski śląskie to idealny dodatek do ROLADY ŚLĄSKIEJ – przepis na nią znajdziesz <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *