Klopsy w sosie koperkowym na śmietanie nie są zwykłymi klopsami. Choć nie, może same klopsy nie są czymś wyjątkowym. To sos, w którym są skąpane jest niezwykłym. Powstał on na bazie domowego wywaru drobiowego, jednak jego smak przeszedł słodką mieloną papryką, która wydobywała się podczas gotowania klopsów z ich wnętrza. Taka baza uzupełniona została dość sporą ilością gęstej, słodkiej śmietanki. Gdy na drugi dzień tak przyrządzony sos koperkowy zintegrował wszystkie smaki stał się po prostu cudowny. Zachęcam, bo warto.


KLOPSY W SOSIE KOPERKOWYM

SKŁADNIKI:

  • 600 gramów łopatki cielęcej;
  • 400 gramów łopatki wieprzowej;
  • 1 litr domowego wywaru drobiowego lub wołowego;
  • 1 duża bułka np. grahamka;
  • mleko;
  • 2 wielkie pęczki koperku lub 4 gdy niezbyt duże;
  • 1 duża cebula;
  • 50 gramów surowego wędzonego boczku;
  • 300 ml gęstej, słodkiej 30 % śmietanki;
  • 3 duże wiejskie jajka;
  • 2 duże ząbki czosnku;
  • słodka mielona papryka;
  • sól, pieprz;

KLOPSY W SOSIE KOPERKOWYM PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

klopsy w sosie koperkowym składniki

2. Mięso pokrój w grubą kostkę, bułkę namocz w mleku, czosnek obierz z łupinek.

pokrojone w grubą kostkę mięso obrane dwa ząbki czosnku w misce moczy się w mleku bułka

3. Na patelni rozgrzej trochę oliwy i masła. Wrzuć drobno posiekaną cebulę oraz równie drobno posiekany boczek. Smaz krótko, aż boczek się wytopi, a cebula zeszkli.

na patelni smaży się drobno posiekana cebula i boczek

4. Mięso zmiel w maszynce wraz z odciśniętą z mleka bułką oraz czosnkiem.

mielenie mięsa wraz z namoczoną bułką tartą

5. Do zmielonego mięsa dodaj przesmażony boczek z cebulą, 2 łyżki mielonej słodkiej papryki, sól, pieprz, wbij duże jajko i wlej około 100 ml słodkiej śmietanki. Dodatek śmietanki poprawi smak i soczystość Twoich klopsów.

klopsy w sosie koperkowym

6. Do mięsa warto dodać również pół pęczka posiekanego drobno koperku, który wzmocni smak klopsów.

klopsy w sosie koperkowym

7. Wymieszaj wszystko na gładką masę, a następnie zwilżonymi wodą dłoniami formuj klopsy wielkości orzecha włoskiego. Z podanych ilości wyszło 45 klopsów o wadze 30 gramów każdy.

uformowane okrągłe klopsiki

8. W garnku zagrzej wywar drobiowy i wrzuć do niego posiekane odkrojone z pęczków koperku łodygi. Nadadzą one koperkowego smaku wywarowi. Gotuj klopsy 10 minut.

klopsy w sosie koperkowym

9. Ugotowane klopsy wyjmij z garnka, odłóż na talerz i gotuj ich kolejną partię.

klopsy w sosie koperkowym

10. Gdy wszystkie klopsy są już ugotowane pora przygotować sos. W tym celu dolej wody do pozostałego po gotowaniu klopsów wywaru tak, aby zachować jego smak (wody powinno być tyle, aby jedynie rozcieńczyć skoncentrowany smak wywaru; do wywaru gotujące się klopsy oddały część swojego smaku, m.in. słodkiej papryki). Następnie przecedź wywar przez durszlak.

klopsy w sosie koperkowym

11. Zagotuj wywar i wlej do niego około 200 ml słodkiej, gęstej śmietanki. Najlepiej takiej wiejskiej z pewnego źródła. Uwierz, że poczujesz różnicę. Doprowadź powstały sos do wrzenia i gotuj go 2-3 minuty.

UWAGA: Jeżeli uważasz, że Twój sos jest za rzadki możesz go zagęścić łyżeczką skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w minimalnej ilości zimnej wody. Kwestia indywudualna.

klopsy w sosie koperkowym

12. Zdejmij garnek z sosem z gazu. Do miski włóż dwa żółtka jajek, zahartuj je niewielką ilością sosu, a następnie wlej do sosu. Zamieszaj. Twój unikatowy sos koperkowy jest gotowy.

klopsy w sosie koperkowym

13. Na koniec dodaj do sosu posiekany koperek. Im więcej, tym lepiej.

domowy sos koperkowy

14. Tak przygotowany sos przelej do garnka z wcześniej ugotowanymi klopsami.

klopsy w sosie koperkowym


KLOPSY W SOSIE KOPERKOWYM

Smakują najlepiej dzień po ich przygotowaniu, kiedy sos nabierze nezwykłego smaku dzięki zintegrowaniu się jego składników. W dniu serwowania dania całość posyp dodatkowo świeżym koperkiem. Podawaj np. z makaronem orzo (w kształcie ryżu).

klopsy w sosie koperkowym

Wypróbuj także KLOPSY z ŁOSOSIA przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *