Klopsy w sosie koperkowym na śmietanie

Klopsy z mielonego mięsa cielęcego i wieprzowego z dodatkiem śmietanki i papryki ugotowane w bulionie i podane w wyjątkowym sosie koperkowym.

Klopsy w sosie koperkowym nie są zwykłymi klopsami. Choć nie, może same klopsy nie są czymś wyjątkowym. To sos, w którym są skąpane jest niezwykły. Powstał on na bazie domowego wywaru drobiowego, jednak jego smak przeszedł papryką, która wydobywała się podczas gotowania klopsów z ich wnętrza. Taka baza uzupełniona została dość sporą ilością gęstej, słodkiej śmietanki. Gdy na drugi dzień tak przyrządzony sos koperkowy zintegrował wszystkie smaki stał się po prostu cudowny. Zachęcam, bo warto.

Składniki

600 gramów łopatki cielęcej;
400 gramów łopatki wieprzowej;
1 litr domowego wywaru drobiowego lub wołowego;
1 duża bułka np. grahamka;
mleko;
2 wielkie pęczki koperku lub 4 gdy niezbyt duże;
1 duża cebula;
50 gramów wędzonego boczku;
300 ml gęstej, słodkiej 30 % śmietanki;
3 duże wiejskie jajka;
2 duże ząbki czosnku;
słodka mielona papryka;
sól, pieprz;

Przepis na klopsy w sosie koperkowym

Mięso pokrój w grubą kostkę, bułkę namocz w mleku, czosnek obierz z łupinek. Na patelni rozgrzej trochę oliwy i masła. Wrzuć drobno posiekaną cebulę oraz równie drobno posiekany boczek. Smaż krótko, aby boczek się wytopił, a cebula zeszkliła.

Mięso zmiel w maszynce wraz z odciśniętą z mleka bułką oraz czosnkiem. Do zmielonego mięsa dodaj przesmażony boczek z cebulą, 2 łyżki mielonej słodkiej papryki, sól, pieprz, wbij duże jajko, a także wlej około 100 ml słodkiej śmietanki. Dodatek śmietanki poprawi smak i soczystość Twoich klopsów. Do mięsa warto dodać również pół pęczka posiekanego drobno koperku, który wzmocni smak klopsów. Wymieszaj wszystko na gładką masę, a następnie zwilżonymi wodą dłońmi formuj klopsy wielkości orzecha włoskiego. Z podanych ilości wyszło 45 klopsów o wadze 30 gramów każdy.

W garnku zagrzej wywar drobiowy i wrzuć do niego posiekane, odkrojone z pęczków łodygi koperku. Nadadzą one koperkowego smaku wywarowi. Gotuj klopsy 10 minut. Ugotowane klopsy wyjmij z garnka, odłóż na talerz i gotuj ich kolejną partię.

Gdy wszystkie klopsy są już ugotowane pora przygotować sos. W tym celu dolej wody do pozostałego po gotowaniu klopsów wywaru tak, aby zachować jego smak (wody powinno być tyle, aby jedynie rozcieńczyć skoncentrowany smak wywaru). Następnie przecedź wywar przez durszlak, zagotuj i wlej do niego około 200 ml słodkiej, gęstej śmietanki. Najlepiej takiej wiejskiej z pewnego źródła. Uwierz, że poczujesz różnicę. Doprowadź powstały sos do wrzenia i gotuj go 2-3 minuty.

Porada-> jeżeli uważasz, że Twój sos jest za rzadki możesz go zagęścić

Sos możesz zagęścić łyżeczką skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w minimalnej ilości zimnej wody.

Zdejmij garnek z sosem z gazu. Do miski włóż dwa żółtka jajek, zahartuj je niewielką ilością sosu, a następnie wlej do sosu. Zamieszaj. Twój unikatowy sos koperkowy jest prawie gotowy. Twoje klopsy w sosie koperkowym będą boskie. Na koniec dodaj do sosu posiekany koperek. Im więcej, tym lepiej. Tak przygotowany sos przelej do garnka z wcześniej ugotowanymi klopsami.

Smakują najlepiej dzień po ich przygotowaniu, kiedy sos nabierze niezwykłego smaku dzięki zintegrowaniu się jego składników. W dniu serwowania dania całość posyp dodatkowo świeżym koperkiem. Podawaj np. z makaronem orzo (w kształcie ryżu).


Wypróbuj uwielbiany przepis na klopsy z łososia podawane z groszkiem i ryżem. Zobacz również klasyczny przepis na łosoś zapiekany.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *