Kuchnia grecka Wieprzowina

KLOPSY w SOSIE cytrynowym z Grecji

youvarlakia avgolemono

Klopsy w sosie cytrynowym to bardzo popularne greckie danie znane pod nazwą Youvarlakia avgolemono. Tak naprawdę zwykle jest to gęsta zupa z klopsami mięsnymi, ale danie dorobiło się już chyba tyle mutacji, co nasz bigos. W każdym domu przyrządza się je nieco inaczej. Nie należy zrażać się cytrynowym sosem, bowiem danie wcale nie jest kwaśne. Sok z cytryny doskonale odświeża to dość sycące danie, a jednocześnie wymieszany z żółtkami nadaje sosowi aksamitności. Całość smakuje genialnie.


KLOPSY W SOSIE CYTRYNOWYM PRZEPIS

SKŁADNIKI

250 gramów mięsa mielonego[FMP]
¾ szklanki ryżu do risotto
czerwona cebula
natka pietruszki
świeży koperek
oliwa extra vergine
duży ziemniak
marchewka
seler naciowy lub korzeniowy
mały por lub dymka
3 wiejskie jajka
mąka kukurydziana
cytryna
sól, pieprz


KLOPSY W SOSIE CYTRYNOWYM SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki. Mięso najlepiej, gdy będzie mieszane, wołowe z wieprzowym. W ostateczności może to być sama wieprzowina.

youvarlakia avgolemono

2. Mięso włóż do dużej miski. Wbij do niego małe jajko oraz wsyp ryż. Powinien to być ryż do risotto, który sklei klopsy.

klopsy w sosie cytrynowym

3. Do mięsa dodaj również po łyżce posiekanej natki pietruszki i koperku. Całość posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem, a także dodaj startą cebulę. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę. Miskę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.

klopsy w sosie cytrynowym

4. Dymkę pokrój w kilkucentymetrowe kawałki, a marchewkę, ziemniaki i seler w drobną kostkę.

PORADA-> Zamiennie użyć możesz selera korzeniowego zamiast naciowego i pora zamiast dymki. Wywar na klopsy w sosie cytrynowym będzie równie pyszny.

pokrojone warzywa leżą na desce kuchennej

5. Z pęczków natki pietruszki i koperku odkrój ich łodygi. Umieść je w gazie, którą następnie owiń nicią kuchenną. Odłóż na bok.

pęczek koperku i natki

6. Na patelnię wlej nieco oliwy i wrzuć warzywa. Smaż na średnim ogniu 5-7 minut często mieszając. Warzywa nie mogą się zrumienić, a jedynie drobinę zmięknąć.

ma patelni smażą się pokrojone w kostkę warzywa

7. Przesmażone warzywa przełóż do niedużego garnka. Wlej do niego tyle gorącej wody, aby prawie przykryła klopsy. Dodaj łyżeczkę soli. Wrzuć do garnka owinięte w gazę łodygi ziół. Wzmocnią smak Twojego wywaru.

blank

8. Wyjmij mięso z lodówki i formuj małe klopsy wielkości orzecha włoskiego. Następnie klopsy wrzuć na gotującą się wodę z przesmażonymi wcześniej warzywami. Gotuj youvarlakia około 30 minut na małym ogniu.

klopsy w sosie cytrynowym

9. Podczas gdy klopsy się gotują przygotuj sos avgolemono. To sos, który nadaje ton całej kuchni greckiej. Jego przygotowanie jest banalne, a efekt znakomity. Na początek do filiżanki wsyp kopiatą łyżeczkę mąki kukurydzianej i wciśnij doń sok z jednej cytryny. Całość dobrze wymieszaj.

blank

10. Oddziel żółtka ob białek dwóch jajek. Białka dobrze rozkłóć w misce. Następnie dodaj do nich ich żółtka. Wymieszaj. Dzięki takiemu zabiegowi masa będzie bardziej puszysta, dzięki czemu sos dodatkowo zyska na aksamitności. Do puszystej masy z jajek wlej rozmieszaną w soku z cytryny mąkę. Zamieszaj, by połączyć całość.

blank

11. Gdy klopsy są miękkie zahartuj przygotowaną masę jajeczną 2-3 chochelkami wywaru, w którym gotują się klopsy. Pamiętaj, by robić to powoli i cały czas mieszać, aby masa jajeczna nie ścięła się pod wpływem wysokiej temperatury. Zdejmij garnek z daniem z palnika, a następnie wlej do niego sos cytrynowy.

PORADA-> Klopsy w sosie cytrynowym nie mogą się zagotować, bo wtedy sos zetnie się i rozwarstwi.

klopsy w sosie cytrynowym

12. Delikatnie ruchem kulistym poruszaj garnkiem, aby masa jajeczna równomiernie rozprowadzona została w całym wywarze. Po kilkudziesięciu sekundach takiej czynności wywar powinien zgęstnieć i stworzyć aksamitny sos cytrynowy.

klopsy w sosie cytrynowym[/FMP]


KLOPSY W SOSIE CYTRYNOWYM SPOSÓB PODANIA

Podawaj w głębokim talerzu razem ze świeżym pieczywem, którym należy pomagać sobie wychłeptywać pyszny sos z warzywami.

klopsy w sosie cytrynowym


Przygotuj także pyszny <<przepis na zapiekankę z kurczakiem i brokułem>>.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.