Klopsy rybne w sosie koperkowym na śmietanie

Klopsy rybne przygotowane z ugotowanej i zmielonej ryby połączonej w jednolitą masę z ryżem oraz przyprawami, a następnie gotowane w bulionie.

Klopsy rybne to niby nic odkrywczego. Mieszanie mielonej ryby z ugotowanym ryżem, formowanie klopsów i ugotowanie ich to „bułka z masłem”. I racja. Ale dzięki użyciu różnych przypraw oraz sposobie podania takie zwykłe klopsy rybne mogą stać się wyjątkowe. I tak jest w tym przypadku. Żółte klopsy rybne o delikatnym posmaku, tradycyjna młoda kapusta zasmażana i dodatkowo mocny sos koperkowy na wywarze rybnym i na śmietanie dla podkreślenia smaku pulpetów. Oto niesamowity mariaż smaków. Wypróbuj mój przepis, albo stwórz własny w oparciu o niego.

Składniki

1 duża świeża belona lub makrela;
50 gramów ryżu;
jarzyna, jak do rosołu;
liście laurowe, ziele angielskie;
mleko;
szafran;
mielona kurkuma;
harissa;
masło;
mąka pszenna;
duży pęczek koperku;
gęsta, kwaśna śmietana;
sól, pieprz;

Przepis na klopsy rybne

Główny składnik klopsów w tym przepisie to świeża belona, czyli ryba z Morza Bałtyckiego odławiana z niego w okresie maja i czerwca. Oczywiście możesz użyć innej, ale sugeruję albo belonę, albo po prostu świeżą makrelę. Warto. Ryba powinna ważyć około 450 gramów po wypatroszeniu.

W garnku podgrzej (ale nie doprowadź do wrzenia) pół litra mleka i rozpuść w nim szczyptę szafranu. Wiem, że jest drogi. Jeśli nie możesz sobie na niego pozwolić użyj mielonej kurkumy. Odstaw mleko, aby przestygło. Podczas gdy mleko się studzi wyfiletuj rybę. Filety z belony dobrze umyj, a następnie przełóż do miski i zalej przestudzonym mlekiem z szafranem. Miskę przykryj folią spożywczą i odstaw na około godzinę.

Z głowy, kręgosłupa i ości (bez skóry) wyfiletowanej belony zrób wywar rybny. W tym celu wymyte w/w części ryby włóż do garnka i zalej 700 ml zimnej wody. Gdy woda się zagotuje dodaj niewielką ilość warzyw (świeże marchew, pietruszka, seler lub po prostu łyżkę warzyw suszonych). Dodaj trochę soli, łyżeczkę ziaren pieprzu, kulki ziela angielskiego, liście laurowe (według uznania) i gotuj wywar na niewielkim ogniu około 40 minut, aż się wyklaruje i nabierze doskonałego smaku. W osobnym garnku ugotuj około 50 gramów ryżu z dodatkiem połowy łyżeczki kurkumy. Ryż przestudź.

Porada-> domowy wywar rybny zdecydowanie doda smaku Twojej rybie.

Rybę zmiel w maszynce, dodaj ryż, pół łyżeczki mielonej kurkumy, łyżeczkę ulubionej przyprawy (ja użyłem ras el hanout, czyli mieszanki z Afryki Północnej, do kupienia w niektórych sklepach i na bazarach), trochę harisy, czyli ostrej pasty z papryczek, odrobinę świeżego koperku. Wymieszaj dobrze masę i formuj niewielkie klopsy wielkości orzecha włoskiego.

Ugotowany wywar rybny odcedź. Odlej nieco do szklanki, a resztę wlej do garnka, uzupełnij wodą, zagotuj i włóż klopsy rybne. Gotuj je na małym ogniu około 10 minut. Podczas gdy klopsy się gotują przygotuj sos koperkowy (zobacz przepis na sos koperkowy). Podawaj z przygotowaną wcześniej młodą kapustą zasmażaną i sosem koperkowym.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *