Klopsy drobiowe podane w pysznym i delikatnym sosie koperkowym to danie, do którego zawsze chętnie wracam. Pośród wszystkich dań o charakterze europejskim, azjatyckim, czy „ogólnoświatowym”, jakie zdarza mi się nierzadko gotować, coraz częściej jednak goszczą na moim stole smaki polskie. Proste, pyszne polskie jedzenie. Cudów nie ma, oryginalności zero – za to smak przedni. I tylko zamiast zwykłego ryżu do klopsów dodaję ryżu arborio (tego do risotto). Bo jego konsystencja zapewnia świetną kleistość i poprawia smak klopsików. No i sos jest jak trzeba, na zasmażce, po polsku.


KLOPSY DROBIOWE

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów kurczaka;
  • 60 gramów ryżu arborio;
  • pęczek świeżego koperku;
  • 1 litr domowego bulionu drobiowego;
  • 1 cebula;
  • mąka pszenna;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • sól, pieprz;

KLOPSY DROBIOWE PRZYGOTOWANIE:

1. Zmiel 300 gramów kurczaka (piersi albo jeszcze lepiej mięso z wyluzowanych udek) i wrzuć do miski. Dodaj 60 gramów ugotowanego ryżu arborio (pół szklanki ryżu wrzuć do garnka, zalej 1 szklanką wrzącej wody, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu 10 minut, aż woda prawie wyparuje. Następnie zdejmij garnek z ognia, przykryj i pozostaw na 4 minuty, aż ryż zrobi się kleisty i smaczny). Dodaj garść posiekanego świeżego koperku. Posól, popierz.

w misce znajduje się mięso mielone ryż i posiekany koperek

2. Masę kurczakowo – ryżową dobrze wymieszaj. W razie potrzeby wlej odrobinkę wody, aby masa lepiej się połączyła.

Klopsy drobiowe

3. Zmocz w wodzie ręce i szybko formuj klopsiki. Nie muszą być równiutkie – nie idą na wystawę, tylko do garnka.

Klopsy drobiowe

4. Do garnka wlej 1 litr domowego bulionu drobiowego, zagotuj i włóż klopsiki. Gotuj na wolnym ogniu około 20 minut.

gotowanie klopsików w wywarze drobiowym


KLOPSY DROBIOWE W SOSIE KOPERKOWYM

Zrób zasmażkę. Na maśle zeszklij cebulkę, dodaj 1-2 łyżki mąki pszennej i lekko ją zrumień. Następnie rozprowadź bulionem, w którym gotują się klopsy. Dodaj pęczek posiekanego koperku, sól, pieprz. Gotuj 2 minuty i dopraw śmietaną. (szczegółowy przepis na SOS KOPERKOWY znajdziesz <<TUTAJ>>). Podawaj od razu.

Klopsy drobiowe w sosie koperkowym

Spróbuj również azjatyckich KLOPSIKÓW jagnięcych – przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *