Klopsy drobiowe podane w pysznym i delikatnym sosie koperkowym to danie, do którego zawsze chętnie wracam. Pośród wszystkich dań o charakterze europejskim, azjatyckim, czy „ogólnoświatowym”, jakie zdarza mi się nierzadko gotować, coraz częściej jednak goszczą na moim stole smaki polskie. Proste, pyszne polskie jedzenie. Cudów nie ma, oryginalności zero – za to smak przedni. No i sos jest jak trzeba, na zasmażce, po polsku.


KLOPSY DROBIOWE

SKŁADNIKI

300 gramów kurczaka;[FMP]
60 gramów ryżu arborio;
pęczek świeżego koperku;
1 litr domowego bulionu drobiowego;
1 cebula;
mąka pszenna;
gęsta, kwaśna śmietana;
sól, pieprz;


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Zmiel 300 gramów kurczaka (piersi albo jeszcze lepiej mięso z wyluzowanych udek) i wrzuć do miski. Dodaj 60 gramów ugotowanego ryżu arborio (pół szklanki ryżu wrzuć do garnka, zalej 1 szklanką wrzącej wody, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu 10 minut, aż woda prawie wyparuje. Następnie zdejmij garnek z ognia, przykryj i pozostaw na 4 minuty, aż ryż zrobi się kleisty i smaczny). Dodaj garść posiekanego świeżego koperku. Posól, popierz.

w misce znajduje się mięso mielone ryż i posiekany koperek

2. Masę kurczakowo – ryżową dobrze wymieszaj. W razie potrzeby wlej odrobinkę wody, aby masa lepiej się połączyła.

Klopsy drobiowe

3. Zmocz w wodzie ręce i szybko formuj klopsy drobiowe. A w zasadzie klopsiki… Nie muszą być równiutkie, nie idą przecież na wystawę, tylko do garnka.

Klopsy drobiowe

4. Do garnka wlej 1 litr domowego bulionu drobiowego, zagotuj i włóż klopsiki. Gotuj na wolnym ogniu około 20 minut.

gotowanie klopsików w wywarze drobiowym[/FMP]


KLOPSY DROBIOWE

Zrób zasmażkę. Na maśle zeszklij cebulkę, dodaj 1-2 łyżki mąki pszennej i lekko ją zrumień. Następnie rozprowadź bulionem, w którym gotują się klopsy. Dodaj pęczek posiekanego koperku, sól, pieprz. Gotuj 2 minuty i dopraw śmietaną. (szczegółowy przepis na SOS KOPERKOWY znajdziesz <<TUTAJ>>). Podawaj od razu.

Klopsy drobiowe w sosie koperkowym


Spróbuj również azjatyckich KLOPSIKÓW jagnięcych – przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *