Klopsy cielęce w sosie grzybowym można przyrządzić na kilka sposobów. Począwszy od wyboru rodzaju cielęciny (łopatka, karczek, udziec) po dodatki do niej i wreszcie sam sos grzybowy. Jesienią, gdy świeżych grzybów leśnych pod dostatkiem sos grzybowy zawsze winien być robiony właśnie z nich. W pozostałym okresie pozostaje nam korzystać z grzybów mrożonych lub np. przetworów grzybowych. Jednim z nich, który mogę z czystym sumieniem polecić jest pasta ze świeżych podgrzybków przygotowana na maśle z dodatkiem cebuli. Pomimo, iż jest to tzw. „gotowiec” skład ma bez zarzutu i smakuje naprawdę świetnie. W paście wyczuwalne są duże kawałki grzybów. Polecam zarówno tę pastę z podgrzybków, jak i moje klopsy cielęce w sosie grzybowym. Nie będziecie zawiedzeni.


KLOPSY CIELĘCE W SOSIE GRZYBOWYM

SKŁADNIKI:

  • 400 gramów cielęciny bez kości;
  • 150 gramów ryżu basmati;
  • jarzyny na wywar;
  • liść laurowy, ziele angielskie;
  • dymka;
  • 1 wiejskie jajko;
  • słodka papryka mielona;
  • Twoja ulubiona przyprawa do mięsa;
  • 2-3 łyżki pasty grzybowej;
  • kwaśna śmietana 18% tłuszczu;
  • skrobia ziemniaczana;
  • sól, pieprz;

KLOPSY CIELĘCE W SOSIE GRZYBOWYM PRZYGOTOWANIE.

1. Przygotuj wszystkie składniki. Na wywar najlepszą będą jarzyny, jak do rosołu. Gdy jednak nie masz włoszczyzny użyj takich warzyw, które masz. Dodatkowo użyć możesz suszonych warzyw, jeśli nimi dysponujesz, o ile oczywiście nie zawierają żadnej chemii.

Klopsy cielęce w sosie grzybowym składniki

2. Sos grzybowy do tego dania przygotuję z pasty przyrządzonej ze świeżych podgrzybków. Jest ogólnodostępna, skład ma bardzo dobry, a przede wszystkim smakuje świetnie. Polecam Wam ten produkt. Dwie łyżki takiej pasty nadadzą sosowi intensywnego, grzybowego smaku.

słoiczki z pastą ze świeżych grzybów

3. Do ugotowania klopsów, a potem do zrobienia sosu potrzebny nam będzie wywar jarzynowy. Obierz warzywa, dopraw, zalej zimną wodą i gotuj 30-40 minut na wolnym ogniu.

gotowanie wywaru jarzynowego

4. Mięso zmiel. Ryż ugotuj i odcedź. Oba składniki przełóż do miski.

zmielone mięso cielęce i ugotowany ryż

5. W moździerzu utłucz przyprawę i wsyp ją do miski z mięsem i ryżem.

przyprawy w moździerzu

6. Do farszu dodaj posiekaną dymkę, sól, pieprz, słodką mielona paprykę oraz wbij jajko.

gotowy farsz mięsny z ryżem na klopsy

7. Wymieszaj dokładnie składniki na jednolitą masę, a następnie przykryj miskę folią spożywczą i wstaw ją do lodówki na 30 minut.

gotowy farsz na klopsy

8. Gdy wywar jarzynowy jest gotowy odcedź go pozostawiając w garnku wrzący, czysty bulion.

gotowanie wywaru jarzynowego

9. Wyjmij farsz z lodówki i formuj małe klopsy o wielkości orzecha włoskiego.

UWAGA: Im większe klopsy zrobisz, tym dłużej musisz je gotować. To oczywiste, ale lepiej o tym pamiętać.

formowanie pulpetów mięsnych z ryżem

10. Wrzuć klopsy cielęce do gorącego wywaru jarzynowego i gotuj je na wolnym ogniu około 10 minut.

gotowanie klopsików mięsnych

11. Wyjmij ugotowane klopsy i odłóż na talerz. W garnku pozostaw trochę wywaru, w którym klopsy się gotowały. Dodaj do niego 2 łyżki pasty grzybowej. Wymieszaj i zagotuj całość.

przyrządzanie sosu grzybowego

12. W szklance rozpuść płaską łyżeczkę skrobi ziemniaczanej i wymieszaj ją z 1-2 łyżkami śmietany. Zamieszaj dokładnie, wlej do sosu i mieszaj chwilkę, aż sos zgęstnieje.

Klopsy cielęce w sosie grzybowym

13. Gdy sos grzybowy jest gotowy włóż do garnka ugotowane wcześniej klopsy cielęce. Przykryj garnek pokrywką i odczekaj kilka minut, aż klopsy zagrzeją się od sosu.

Klopsy cielęce w sosie grzybowym


KLOPSY CIELĘCE W SOSIE GRZYBOWYM

Podawaj z dowolnymi dodatkami. Kasza pęczak i gotowany na parze brokuł będą jak najbardziej na miejscu.

Klopsy cielęce w sosie grzybowym

Wypróbuj koniecznie świetne KOTLETY WEGETARIAŃSKIE przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *