Klopsiki z dorsza według poniższego przepisu to kolejna już wersja klopsów rybnych. Jako głównej przyprawy użyłem mielonego curry oraz przyprawy tandoori. Klopsy serwuję z ryżem szafranowym. Zachęcam do wypróbowania. Jeżeli nie masz przyprawy tandoori użyj samego curry, klopsy i tak będą smaczne. Oczywiście zachęcam do eksperymentowania z różnymi przyprawami, użyj swoich ulubionych. Bo tak naprawdę to przesmażony por jest tutaj istotą smaku.


KLOPSIKI Z DORSZA

SKŁADNIKI:

  • 400 gramów fileta z dorsza;
  • 1 mały por;
  • 200 gramów ryżu;
  • szafran lub mielona kurkuma;
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej;
  • wiejskie jajko;
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru;
  • łyżeczka przyprawy curry;
  • 1 łyżeczka przyprawy tandoori (lub innej, indyjskiej);
  • olej arachidowy;
  • sól, pieprz;

KLOPSIKI Z DORSZA PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj 400 gramowy filet z dorsza – dobrze go opłucz, osusz i wyjmij ości. Pokrój rybę na kawałki i zmiel w maszynce.

KLOPSIKI Z DORSZA z porem i ryżem

2. Zmieloną rybę przełóż do miski. Dodaj: 2 łyżki mąki kukurydzianej, 1 jajko, 1 łyżkę świeżo startego imbiru, 1 łyżeczkę przyprawy curry, 1 łyżeczkę przyprawy tandoori, sól, pieprz. Całość zamieszaj.

KLOPSIKI Z DORSZA z porem i ryżem

3. Jednego średniego pora posiekaj bardzo drobno i przesmaż na oleju arachidowym tak, aby lekko zmiękł, ale pozostał jędrnym.

KLOPSIKI Z DORSZA z porem i ryżem

4. Dodaj pora do masy, ostatecznie dopraw, wymieszaj. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

KLOPSIKI Z DORSZA z porem i ryżem

5. Trzy duże liście kapusty pekińskiej umyj pod bieżącą wodą.

KLOPSIKI Z DORSZA z porem i ryżem

6. Gotuj 200 gramów ryżu we wrzącej, osolonej wodzie. W połowie gotowania dodaj szczyptę szafranu. Dzięki temu ryż nabierze pięknego koloru i specyficznego smaku.

KLOPSIKI Z DORSZA z porem i ryżem

7. Wyjmij miskę z lodówki i formuj z masy klopsy. Obtocz je lekko w mące kukurydzianej.

KLOPSIKI Z DORSZA z porem i ryżem

8. Liście kapusty pekińskiej blanszuj przez 3 minuty we wrzącej wodzie, a następnie osusz je ręcznikiem papierowym.

KLOPSIKI Z DORSZA z porem i ryżem

9. Smaż klopsy z dorsza na oleju arachidowym po kilka minut z każdej strony. Odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

KLOPSIKI Z DORSZA z porem i ryżem


KLOPSIKI Z DORSZA Z POREM I RYŻEM

Podawaj na liściach kapusty pekińskiej i ryżu szafranowym, polane tajskim sosem słodko pikantnym.

xKLOPSIKI Z DORSZA z porem i ryżem

A może KLOPSIKI RYBNE na kwaśno? Przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *