Klopsiki rybne w zalewie octowej, czyli na kwaśno to znakomita zakąska szczególnie na tzw. domówki. W niniejszym przepisie proponuję klopsiki rybne ze śledzia z dodatkiem wędzonej makreli i surowego dorsza. Takie zestawienie ryb gwarantuje całkowicie unikalny smak klopsików. Po ich uformowaniu należy je usmażyć, a następnie zalać kwaśną zalewą. Klopsiki rybne na kwaśno to doskonała przekąska na zimno. Zamiast zajadać się chipsami i innymi niezdrowymi paskudztwami pogryzajcie „kulki rybne”. Trochę dłubaniny przy nich jest, ale robiąc ją z podanych przeze mnie ilości otrzymacie klopsiki, którymi będziecie się zajadać kilka dni. O ile oczywiście nie zjecie ich wcześniej.


KLOPSIKI RYBNE W ZALEWIE OCTOWEJ

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów surowego, niesolonego śledzia;
  • 200 gramów fileta z dorsza;
  • 1 nieduża makrela wędzona;
  • 2 spore cebule;
  • 1 jajko;
  • 2 łyżki mąki pszennej;
  • 2 łyżki bułki tartej;
  • 1 litr oleju rzepakowego do smażenia;

ZALEWA:

  • 1 szklanka octu spirytusowego;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 łyżeczka cukru;
  • 4 ziela angielskie;
  • 1-2 liście laurowe;
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry;
  • 1 łyżeczka białej ziaren gorczycy;
  • sól, pieprz;

KLOPSIKI RYBNE W ZALEWIE OCTOWEJ PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj ryby. Pamiętaj, że śledź ma stanowić bazę, dorsz uzupełnienie, a ryba wędzona ma stanowić o charakterystycznym posmaku. Oczywiście proporcje użytych ryb kształtuj według własnego upodobania (równie dobrze można użyć jedynie śledzi i makreli).

płaty śledziowe i inne ryby

2. Zdejmij skórę ze śledzi, dorsza pokrój w mniejsze kawałki, a z makreli usuń skórę i ości. Obierz 2 średnie cebule i pokrój na kawałki. Wszystko zmiel razem w maszynce.

obrana i grubo krojona cebula oraz posiekane grubo ryby

3. Zrób zalewę; do garnka wlej: 1 niepełną szklankę octu spirytusowego, 3 szklanki zimnej wody, wrzuć 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry, 1 łyżeczkę cukru, 4 ziela angielskie, liść laurowy, sól i pieprz „po dwie szczypty”. Dodatkowo wrzuć po jednej łyżeczce ziaren kolendry i białej gorczycy. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut (otwórz okna – zapach octu będzie bardzo intensywny!). Następnie pozostaw do przestygnięcia.

przygotowywanie zalewy octowej

4. Do wcześniej zmielonych ryb i cebul dodaj: 1 jajko, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki bułki tartej, dużo soli i świeżo zmielonego pieprzu. Dobrze wymieszaj masę i uformuj niewielkie klopsiki.

doprawianie zmielonych ryb

5. Klopsiki rybne obtaczaj w bułce tartej i smaż w głębokim, nie za gorącym tłuszczu przez kilka minut, aż do uzyskania złocistego koloru. Odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

smażenie klopsików rybnych

6. Pokrój w piórka dwie cebule, następnie zalej je wrzątkiem. Po minucie odcedź cebule i pozostaw na durszlaku. Dzięki temu zabiegowi cebula nieco skruszeje i nie będzie zbyt ostra w smaku.

sparzona pokrojona w piórka cebula

7. W naczyniu układaj po kolei warstwy kulek i cebuli. Całość zalej wcześniej przygotowaną, ciepłą, ale nie gorącą zalewą. Odstaw do lodówki na minimum 12 godzin.

KLOPSIKI RYBNE na kwaśno


KLOPSIKI RYBNE NA KWAŚNO

Podawaj na zimno obowiązkowo z marynowaną z klopsikami cebulką.

KLOPSIKI RYBNE na kwaśno

Wypróbuj również ŚLEDZIE OPIEKANE – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *