Klopsiki rybne w zalewie octowej to znakomita zakąska szczególnie na tzw. domówki. W niniejszym przepisie proponuję klopsiki rybne ze śledzia z dodatkiem makreli i dorsza. Takie zestawienie ryb gwarantuje całkowicie unikalny smak klopsików. Po ich uformowaniu należy je usmażyć, a następnie zalać zalewą octową. Klopsiki rybne na kwaśno to doskonała przekąska na zimno. Trochę dłubaniny przy nich jest, ale robiąc ją z podanych przeze mnie ilości otrzymacie klopsiki, którymi będziecie się zajadać kilka dni. O ile oczywiście nie zjecie ich wcześniej.


KLOPSIKI RYBNE NA KWAŚNO

SKŁADNIKI

300 gramów surowego, niesolonego śledzia[FMP]
200 gramów fileta z dorsza
1 nieduża makrela wędzona
2 spore cebule
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki bułki tartej
1 litr oleju rzepakowego do smażenia

ZALEWA OCTOWA

1 szklanka octu spirytusowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
4 ziela angielskie
1-2 liście laurowe
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka białej ziaren gorczycy
sól, pieprz


KLOPSIKI RYBNE NA KWAŚNO PRZEPIS

1. Przygotuj ryby. Pamiętaj, że śledź ma stanowić bazę, dorsz uzupełnienie, a ryba wędzona ma stanowić o charakterystycznym posmaku. Oczywiście proporcje użytych ryb kształtuj według własnego upodobania (równie dobrze można użyć jedynie śledzi i makreli).

płaty śledziowe i inne ryby

2. Zdejmij skórę ze śledzi, dorsza pokrój w mniejsze kawałki, a z makreli usuń skórę i ości. Obierz 2 średnie cebule i pokrój na kawałki. Wszystko zmiel razem w maszynce.

obrana i grubo krojona cebula oraz posiekane grubo ryby

3. Zrób zalewę; do garnka wlej: 1 niepełną szklankę octu spirytusowego, 3 szklanki zimnej wody, wrzuć 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry, 1 łyżeczkę cukru, 4 ziela angielskie, liść laurowy, sól i pieprz „po dwie szczypty”. Dodatkowo wrzuć po jednej łyżeczce ziaren kolendry i białej gorczycy. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut (otwórz okna – zapach octu będzie bardzo intensywny!). Następnie pozostaw do przestygnięcia.

przygotowywanie zalewy octowej

4. Do wcześniej zmielonych ryb i cebul dodaj: 1 jajko, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki bułki tartej, dużo soli i świeżo zmielonego pieprzu. Dobrze wymieszaj masę i uformuj niewielkie klopsiki.

klopsiki rybne na kwaśno w zalewie octowej

5. Klopsiki rybne obtaczaj w bułce tartej i smaż w głębokim, nie za gorącym tłuszczu przez kilka minut, aż do uzyskania złocistego koloru. Odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

smażenie klopsików rybnych

6. Pokrój w piórka dwie cebule, a następnie zalej je wrzątkiem. Po minucie odcedź cebulę i pozostaw na durszlaku. Dzięki temu zabiegowi cebula nieco skruszeje i nie będzie zbyt ostra w smaku. Następnie układaj w naczyniu po kolei warstwy kulek i cebuli. Całość zalej wcześniej przygotowaną ciepłą, ale nie gorącą zalewą. Przestudź, a następnie odstaw do lodówki na minimum 12 godzin.

klopsiki rybne na kwaśno w zalewie octowej


KLOPSIKI RYBNE NA KWAŚNO PROPOZYCJA PODANIA

Podawaj na zimno obowiązkowo z marynowaną z klopsikami cebulką.

klopsiki rybne na kwaśno w zalewie octowej


Wypróbuj również ŚLEDZIE OPIEKANE przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


2 thoughts on “KLOPSIKI RYBNE na kwaśno”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *