Klopsiki drobiowe podane w młodej kapuście duszonej powinny smakować nawet najbardziej wybrednym amatorom jedzenia. Same klopsiki przygotowałem z kurczaka, ale z dwóch jego elementów. Z delikatnych, chudych piersi oraz z mięsa z wyluzowanej ćwiartki z kurczaka. Takie połączenie delikatności z mięsem bardziej soczystym i nieco tłustym zoptymalizowało strukturę i smak klopsików. Dodanie niesamowicie aromatycznej, mocno paprykowanej i solidnie doprawionej, surowej wieprzowej kiełbasy węgierskiej dodało klopsikom drobiowym niewiarygodnego kopa. Jeżeli mieszkacie w Krakowie zaglądnijcie do Węgierskich Specjałów na Stary Kleparz. Po tą kiełbaskę właśnie. To prawdziwy skarb. O zaletach młodej kapusty zasmażanej rozpisywać się chyba nie muszę.


KLOPSIKI DROBIOWE

SKŁADNIKI:

  • ćwiartka (całe udko)  z kurczaka o wadze 300 gramów;
  • piersi z kurczaka o wadze 350 gramów;
  • 1 surowa wieprzowa mocno paprykowana kiełbaska węgierska;
  • słodka, mielona papryka;
  • młoda, biała kapusta o wadze około 1 kilograma;
  • duży pęczek koperku;
  • 1-2 liście laurowe;
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • mąka pszenna;
  • smalec wieprzowy najlepiej z mangalicy;
  • 1 cebula;
  • sól, pieprz;

KLOPSIKI DROBIOWE PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Klopsiki drobiowe z młodą kapustą składniki

2. Piersi z kurczaka pokrój w mniejsze kawałki, ćwiartkę wyluzuj, kiełbaskę wyjmij z osłonki. Całe mięso zmiel razem w maszynce.

mielenie mięsa

3. Zmielone mięso dopraw solą, pieprzem oraz słodką, mieloną papryką. Wyrób mięso na gładką, zwartą, jednolitą masę.

doprawianie zmielonego mięsa

4. W garnku zagotuj bulion drobiowy lub wodę. W tym rugim przypadku możesz dodać do wody np. suszone warzywa lub domowe kostki bulionowe, aby smak był jak najlepszy.

domowy wywar zamrożony w kostkach

5. Z masy mięsnej formuj klopsiki drobiowe wielkości orzecha włoskiego. Wrzuć klopsiki do gotującej się wody i gotuj je na małym ogniu około 5 minut.

Klopsiki drobiowe

6. Białą kapustę przesiekaj.

siekanie młodej kapusty

7. Do przygotowania zasmażki do białej kapusty potrzebne będą: mąka pszenna, posiekana w drobną kostkę cebula oraz smalec wieprzowy.

przyrządzanie kapusty zasmażanej

8. Posiekaną kapustę włóż do garnka i zalej wrzącą wodą. Dodaj 1-2 liście laurowe, 4-5 ziaren ziela angielskiego i gotuj kapustę do miękkości. Młoda biała kapusta ugotuje się bardzo szybko, przeważnie wystarczy kilka minut – nie przegap, bo się rozpadnie i będzie niejadalna. Ugotowaną kapustę odcedź zachowując duży kubek wody z jej gotowania. Ugotowane klopsiki zdejmij z gazu.

UWAGA: Uważaj, żeby nie rozgotować kapusty.

Klopsiki drobiowe z młodą kapustą

9. Na małej patelni rozgrzej 2 łyżki smalcu i wrzuć cebulę. Smaż, aż się zaszkli. W międzyczasie do odcedzonej białej kapusty wrzuć posiekany koperek.

młoda kapusta zasmażana

10. Do zeszklonej cebuli dodaj 2 łyżki mąki pszennej. Od razu mieszaj wszystko, aby połączyć mąkę z tłuszczem. Smaż całość około 2 minut często mieszając, aż zasmażka lekko się zrumieni (tzw. jasna zasmażka). Białą kapustę dopraw solą i pieprzem.

przyrządzanie zasmażki

11. Do zasmażki wlej szklankę wody z gotowania kapusty. Mieszaj intensywnie, aby powstała jednolita masa bez grudek. Duś wszystko około 1 minuty, aż zasmażka zgęstnieje.

przyrządzanie zasmażki

12. Wlej zasmażkę do kapusty i wymieszaj dokładnie całość. Jeżeli uznasz, że płynu w kapuście jest za mało dolej jeszcze trochę wody z gotowania kapusty.

młoda kapusta zasmażana

13. Na koniec dodaj do kapusty gęstą, kwaśną śmietanę. Mniej więcej 1-2 łyżki według własnego uznania. Zamieszaj.

kapusta zasmażana

14. Do kapusty włóż odcedzone klopsiki drobiowe.

Klopsiki drobiowe z młodą kapustą


KLOPSIKI DROBIOWE Z MŁODĄ KAPUSTĄ

Smakują najlepiej podane w głębokim talerzu tak, aby pyszny sos z młodej kapusty dało się jeść łyżką.

Klopsiki drobiowe z młodą kapustą

Wypróbuj prawdziwego GRAVLAXA przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *