Klopsiki drobiowe podane w młodej kapuście duszonej powinny smakować nawet najbardziej wybrednym amatorom jedzenia. Same klopsiki przygotowałem z kurczaka, ale z dwóch jego elementów. Z delikatnych, chudych piersi oraz z mięsa z wyluzowanej ćwiartki z kurczaka. Takie połączenie delikatności z mięsem bardziej soczystym i nieco tłustym zoptymalizowało strukturę i smak klopsików. Natomiast dodanie mojego sekretnego składnika uczyniło je absolutnie wyjątkowymi. To prawdziwy skarb. O zaletach młodej kapusty zasmażanej rozpisywać się chyba nie muszę.
Składniki
ćwiartka (całe udko) z kurczaka o wadze 300 gramów;
piersi z kurczaka o wadze 350 gramów;
1 surowa wieprzowa mocno paprykowana kiełbaska węgierska;
słodka, mielona papryka;
młoda, biała kapusta o wadze około 1 kilograma;
duży pęczek koperku;
1-2 liście laurowe;
4-5 ziaren ziela angielskiego;
gęsta, kwaśna śmietana;
mąka pszenna;
smalec wieprzowy najlepiej z mangalicy;
1 cebula;
sól, pieprz;
Przepis na klopsiki drobiowe
Piersi z kurczaka pokrój w mniejsze kawałki, ćwiartkę wyluzuj, natomiast kiełbaskę wyjmij z osłonki. Całe mięso zmiel razem w maszynce. Zmielone mięso dopraw solą, pieprzem oraz słodką, mieloną papryką. Wyrób mięso na gładką, zwartą, jednolitą masę. W garnku zagotuj bulion drobiowy lub wodę. W tym drugim przypadku możesz dodać do wody np. suszone warzywa lub domowe kostki bulionowe, aby smak był jak najlepszy.
Z masy mięsnej formuj klopsiki drobiowe wielkości orzecha włoskiego. Wrzuć klopsiki do gotującej się wody i gotuj je na małym ogniu około 5 minut. Ugotowane klopsiki zdejmij z gazu.
Białą kapustę przesiekaj, a następnie włóż do garnka i zalej wrzącą wodą. Dodaj 1-2 liście laurowe, 4-5 ziaren ziela angielskiego i gotuj kapustę do miękkości. Młoda biała kapusta ugotuje się bardzo szybko, przeważnie wystarczy kilka minut, nie przegap, bo się rozpadnie i będzie niejadalna. Ugotowaną kapustę odcedź zachowując duży kubek wody z jej gotowania, a następnie dodaj do niej posiekany koperek.
Porada-> uważaj, żeby nie rozgotować kapusty
Na małej patelni rozgrzej 2 łyżki smalcu i wrzuć cebulę. Smaż, aż się zaszkli. Do zeszklonej cebuli dodaj 2 łyżki mąki pszennej. Od razu mieszaj wszystko, aby połączyć mąkę z tłuszczem. Smaż całość około 2 minut mieszając od czasu do czasu, aż zasmażka lekko się zrumieni (tzw. jasna zasmażka). Do zasmażki wlej szklankę wody z gotowania kapusty. Mieszaj intensywnie, aby powstała jednolita masa bez grudek.
Duś wszystko około 1 minuty, aż zasmażka zgęstnieje, a następnie wlej zasmażkę do kapusty i wymieszaj dokładnie całość. Jeśli uznasz, że płynu w kapuście jest za mało dolej jeszcze trochę wody z gotowania kapusty. Białą kapustę dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj do kapusty gęstą, kwaśną śmietanę. Mniej więcej 1-2 łyżki według własnego uznania. Zamieszaj. Do kapusty włóż teraz odcedzone klopsiki drobiowe.
Smakują najlepiej podane w głębokim talerzu tak, aby pyszny sos z młodej kapusty dało się jeść łyżką.
Wypróbuj prawdziwy gravlax z burakiem i chrzanem, czyli łososia marynowanego. Coś pysznego. Zasmakować Ci może także potrawka z młodej kapusty z boczkiem.