Klopsiki cielęce w sosie to kapitalne danie, które łączy w sobie delikatność cielęciny z pysznym sosem koperkowym. Oczywiście od dodatków zależy wzmocnienie smaku klopsików. Tym razem do mięsa cielęcego dodałem trochę kiełbasy z ziołami oraz dosłownie odrobinę tajemniczego składnika. Efekt przeszedł moje oczekiwania zwłaszcza, że klopsiki cielęce w sosie podaję tutaj z młodymi ziemniakami i mizerią z wiejską, kwaśną śmietaną. W okresie zimowym takie klopsy można wypełnić i podawać z innymi dodatkami i warzywami przynależnymi tej porze roku.


KLOPSIKI CIELĘCE W SOSIE

SKŁADNIKI

400 gramów cielęciny;[FMP]
200 gramów surowej, białej kiełbasy;
30 gramów wędzonej słoniny;
2 duże pęczki koperku;
1 jajko;
słodka mielona papryka;
1 łyżka bułki tartej;
2 duże łyżki masła;
dwie łyżki mąki;
2 szklanki bulionu warzywnego (najlepiej odlanego z gotujących się klopsików);
1 duża łyżka kwaśnej śmietany;
sól, pieprz;


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Klopsiki cielęce w sosie koperkowym składniki

2. Wyjmij z jelita kiełbasę, mięso pokrój w grubą kostkę, pokrój słoninę. Wszystko zmiel w maszynce do mięsa i przełóż do dużej miski. Z pęczka koperku odkrój niewielką garstkę zioła.

posiekany koperek i zmielone mięso

3. Do mięsa dodaj posiekany koperek, wbij jajko, dodaj 1 łyżkę bułki tartej, 1 łyżeczkę słodkiej, mielonej papryki, sól, pieprz. Wyrabiaj mięso przez około 5 minut, aż uzyskasz gładką, lepką masę. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

Klopsiki cielęce

4. Z masy mięsnej formuj małe klopsiki cielęce i układaj je na folii spożywczej – z mojej masy uformowałem 42 klopsiki.

Klopsiki cielęce

5. W dużym garnku zagotuj domowy bulion warzywny i wrzucaj klopsiki. Gotuj je na małym ogniu 10 minut (czas gotowania uzależniony jest od wielkości klopsików).

gotowanie klopsów

6. Podczas, gdy klopsiki się gotują przygotuj sos koperkowy. Potrzebne będą: 2 duże łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 szklanki bulionu warzywnego (najlepiej odlanego z gotujących się klopsików), sól, wielki pęczek koperku.

posiekany koperek

7. Masło wrzuć do niewielkiego rondelka i pozwól, aby się rozpuściło – nie może się zrumienić.

w rondelku roztapia się masło

8. Ledwie, gdy masło się rozpuści wsyp mąkę i ciągle mieszając rozpuść ją w maśle.

przyrządzanie zasmażki

9. Przesmaż chwilę na małym ogniu, aby zasmażka lekko się zrumieniła (1-2 minuty).

przyrządzanie zasmażki

10. Wlej bulion warzywny i rozmieszaj, aż uzyskasz gładki sos.

przyrządzanie zasmażki

11. Wrzuć posiekany duży pęczek koperku.

przyrządzanie sosu koperkowego

12. Dopraw sos do smaku solą i pieprzem.

domowy sos koperkowy

13. Na koniec wlej do sosu 1 dużą łyżkę kwaśnej śmietany i zagotuj sos.

domowy sos koperkowy [/FMP]


KLOPSIKI CIELĘCE W SOSIE

Podawaj z młodymi ziemniakami i mizerią z kwaśną, wiejską śmietaną.

klopsiki cielęce w sosie koperkowym


A może pyszna RYBA w KOPERKU? Przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


2 thoughts on “KLOPSIKI CIELĘCE w sosie koperkowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *