Kleftiko to popularne w Grecji danie, którego bazą jest jagnięcina. Nazwa dania wywodzi się od greckiego słowa kleftes, które przetłumaczyć można jako „złodzieje”. Podczas okupacji tureckiej w Grecji partyzanci aby się pożywić kradli z pasącego się stada jagnię. Aby je upiec umieszczali mięso w wykopanych w ziemi dołach. Na dnie dołu rozpalali polana, a dół przysypywali ziemią. Przez noc mięso piekło się powoli, a dzięki takiemu zabiegowi Turcy nie byli w stanie wyczuć zapachu piekącego się mięsa, a tym samo namierzyć partyzantów. Uwierzcie, że warto.
KLEFTIKO JAGNIĘCINA PO ZBÓJNICKU
SKŁADNIKI
kilogram jagnięciny
Kuchnia Tomka
Tylko sprawdzone przepisy
⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 9,99 PLN
lub⇒Wykup abonament z dostępem do blisko 1000 sprawdzonych przepisów kulinarnych i całej zawartości strony na 90 dni za 24,99 PLN
16. Po wyjęciu z pieca pozwól mięsu kilka minut odpocząć.
KLEFTIKO JAGNIĘCINA PO ZBÓJNICKU SPOSÓB PODANIA
Serwuj w naczyniu, w którym kleftiko zostało przygotowane. Na stole możesz położyć również pitę ze szpinakiem według przepisu <<TUTAJ>>.