kleftiko jagnięcina

Kleftiko to popularne w Grecji danie, którego bazą jest jagnięcina. Nazwa dania wywodzi się od greckiego słowa kleftes, które przetłumaczyć można jako „złodzieje”. Podczas okupacji tureckiej w Grecji partyzanci aby się pożywić kradli z pasącego się stada jagnię. Aby je upiec umieszczali mięso w wykopanych w ziemi dołach. Na dnie dołu rozpalali polana, a dół przysypywali ziemią. Przez noc mięso piekło się powoli, a dzięki takiemu zabiegowi Turcy nie byli w stanie wyczuć zapachu piekącego się mięsa, a tym samo namierzyć partyzantów. Uwierzcie, że warto.


KLEFTIKO JAGNIĘCINA PO ZBÓJNICKU

SKŁADNIKI

kilogram jagnięciny

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 9,99 PLN

lub

⇒Wykup abonament z dostępem do blisko 1000 sprawdzonych przepisów kulinarnych i całej zawartości strony na 90 dni za 24,99 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 9,99 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp teraz

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 24,99 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT teraz
Anuluj

16. Po wyjęciu z pieca pozwól mięsu kilka minut odpocząć.

kleftiko jagnięcina


KLEFTIKO JAGNIĘCINA PO ZBÓJNICKU SPOSÓB PODANIA

Serwuj w naczyniu, w którym kleftiko zostało przygotowane. Na stole możesz położyć również pitę ze szpinakiem według przepisu <<TUTAJ>>.

kleftiko jagnięcina


dorsz z warzywami składniki Previous post DORSZ z WARZYWAMI po hiszpańsku
curry wegańskie Next post CURRY WEGAŃSKIE co każdy polubi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *