Kiszone cytryny nie są u nas popularne; nie spotkałem jak do tej pory żadnego sklepu, który oferował by takowe. Ale na szczęście ich przygotowanie we własnym zakresie nie jest żadną sztuką. Kiszenie cytryn powoduje, iż z kwaśnych stają się łagodne i bardzo aromatyczne. Stosuje się je jako przyprawę najczęściej do duszonych mięs i do przybrania potraw. Są wspaniałym dodatkiem do tradycyjnego, marokańskiego tagine (czytaj tażin) z kurczaka.


KISZONE CYTRYNY

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram cytryn BIO (niewoskowanych);
  • sól;

KISZONE CYTRYNY PRZYGOTOWANIE:

1. Cytryny sparz wrzątkiem, dokładnie wyszoruj pod ciepłą, bieżącą wodą, następnie opłucz zimną wodą i wytrzyj do sucha. Dobrze by było, gdyby cytryny były BIO z uwagi właśnie na fakt, że potrzebne są wraz ze skórkami. Takie ekologiczne cytryny nie kosztują majątku, a kisisz ich jedynie kilka więc myślę, że warto w nie zainwestować.

cytryny na stole

2. Ponacinaj cytryny na krzyż, ale nie do końca. Do każdej naciętej cytryny wsyp po dwie łyżeczki drobnej soli.

cytryny nacięte na krzyż

3. Umieść cytryny w szczelnie zamykanym słoiku – cytryny powinny być ulokowane dość ciasno. Wyciśnij do słoika sok z dodatkowej cytryny i posyp cytryny dodatkowo solą.

Kiszone cytryny

4. Całość zalej ciepłą wodą (cytryny powinny na tyle przylegać do siebie, aby pod wpływem wody nie podniosły się – muszą pozostać przykryte), zamknij szczelnie słoik i pozostaw w ciemnym, ciepłym miejscu na minimum 30 dni.

Kiszone cytryny


KISZONE CYTRYNY

Kiszone cytryny można przechowywać w ciemnym miejscu w tym samym słoiku przez około jeden miesiąc. Po tym czasie zaczynają ciemnieć i zmieniać swój smak. To obowiązkowy składnik dań kuchni marokańskiej, np. tażin.

Kiszone cytryny

Z kiszonymi cytrynami zrób marokański TAŻIN – przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *