Cześć,

Mam na imię Tomek. Gotuję od 10 roku życia, a zatem już 40 lat. Jasne, że na początku była to raczej zabawa w kucharza, tym niemniej „gary” są mi bliskie od dzieciństwa. Nigdy nie parałem się gotowaniem zawodowo, bo nie starczyło mi determinacji do podjęcia tak ciężkiej pracy. Z drugiej strony to właśnie dzięki temu wciąż odnajduję radość z gotowania. Kocham gotować, bo … nie muszę tego robić zawodowo.

Przez blisko 40 lat „z garami za Pan brat” ugotowałem niezliczoną ilość potraw. Każda następna wersja potrawy była jeszcze bardziej udoskonalona, tak jak doskonaliły się z czasem moje umiejętności gotowania. Uważam, że na eksperymenty kulinarne można pozwolić sobie tylko i wyłącznie wtedy, gdy ma się opanowane podstawy rzemiosła w kuchni. Trudno robić wymyślne wersje schabowego czy bigosu, jeśli nie potrafi się zrobić ich podstawowej, klasycznej wersji.

W mojej kuchni nie znajdziesz ziemi jadalnej i kwiatów na talerzu. Wciąż uważam, że jedzenie mimo wszystko ma przede wszystkim wyglądać i smakować, jak jedzenie. Wszelkie dziwactwa na talerzu uważam za całkowicie zbędne. Smaczne danie obroni się samo, choć oczywiście musi być podane estetycznie i przede wszystkim smakowicie. To oczywiste. Uważam, że naszym obowiązkiem jest dbałość i pielęgnowanie naszych kulinarnych tradycji i historii. Dlatego tak często, jak tylko się da odgrzebuję przepisy naszych babek i dziadków. By przetrwały dla następnych pokoleń.

Życie spędzam na walizkach, nie jest typem domatora. Podczas swoich podróży podglądam lokalsów i staram się gotować tak, jak oni. Cały czas poszerzam swoje kulinarne spektrum. Dzięki temu wciąż gotuję i jem coś nowego, a przepisy zamieszczam właśnie tutaj. Po to, byście mieli dostęp do najlepszego, prawdziwego jedzenia. Nigdy, przenigdy nie ugotuję czegokolwiek tylko dlatego, aby mieć kolejny przepis do zamieszczenia na stronie internetowej. To właśnie tym różnię się od większości dzisiejszych blogerów kulinarnych.

Jeżeli akurat nie jestem w podróży czas dzielę pomiędzy Kraków, a Chanię – urocze miasto na słonecznej, greckiej wyspie Kreta. Na mojej stronie poza przepisami kulinarnymi znajdziesz sporo informacji o mojej ukochanej wyspie.

Zapraszam Was do mojej kuchni.

Tomek.