Kieszonki z kurczaka to proste i bardzo smaczne danie. Przy przygotowaniu dań liczy się smak i udane zestawienie na talerzu różnych składników. W tym przypadku to zestawienie jest naprawdę fajne i idealne na każdą porę roku. Do przyrządzania piersi kurczaka mam tylko jedną uwagę – nie przesuszajcie tego mięsa. Ten kawałek kurczaka jest już sam w sobie mało wyrazisty i chudy, a pieczony bądź smażony zbyt długo staje się ponadto wysuszony. Takiego mięsa nie polecam. Gdy jednak dopilnujesz odpowiedniego czasu pieczenia kieszonki z kurczaka będą niezwykle soczyste, a dzięki ich zawartości niezwykle smaczne.


KIESZONKI Z KURCZAKA

SKŁADNIKI:

  • 3 piersi kurczaka;
  • 100 gramów twardego, dobrze rozpiekającego się sera żółtego;
  • kilka suszonych pomidorów w oliwie;
  • garść liści bazylii;
  • 400 gramów ciecierzycy z puszki;
  • 1-2 ząbki czosnku;
  • 1 cytryna;
  • 1 łyżeczka mielonej, ostrej papryki;
  • oliwa extra vergine;
  • natka pietruszki;
  • sól, pieprz;

KIESZONKI Z KURCZAKA PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Kieszonki z kurczaka składniki

2. Piersi kurczaka delikatnie rozbij tłuczkiem przez folię spożywczą, aby uzyskać kotlety o grubości około 1 centymetra. Posól je, popierz i posyp obficie swoimi ulubionymi przyprawami. Jeżeli używasz mieszanki przypraw sprawdź, czy zawiera sól – jeżeli tak, nie sól mięsa dodatkowo.

rozbite i przyprawione kotlety z kurczaka

3. Z boku każdego z kotletów rozłóż po dwa plastry sera oraz 1-2 duże kawałki suszonego pomidora, uprzednio odsączonego na ręczniku papierowym z nadmiaru oliwy.

nakładanie na kotlety z kurczaka sera i suszonych pomidorów

4. Na pomidory nałóż po kilka dużych listków świeżej bazylii.

kotlety drobiowe gotowe do zawijania

5. Kotlety złóż na pół, połącz brzegi ugniatając mięso, uformuj dłonią w rolady i lekko je spłaszcz. Tak uformowane kieszonki z kurczaka przełóż do żaroodpornego naczynia; posyp zastosowaną wcześniej przyprawą z wierzchu i dodatkowo skrop odrobiną oliwy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz 15-20 minut (zaglądaj, by nie przesuszyć mięsa).

Kieszonki z kurczaka

6. W międzyczasie przygotuj puree z ciecierzycy. W tym celu do miski malaksera wrzuć 400 gramów dobrze opłukanej pod bieżącą wodą ciecierzycy z puszki. Dodaj 1-2 ząbki czosnku, wyciśnięty sok z cytryny, kilka łyżek wody mineralnej.

wciskanie soku z cytryny do ciecierzycy w malakserze

7. Wsyp 1 łyżeczkę mielonej, ostrej papryki, szczyptę soli oraz wlej nieco oliwy extra virgin. Całość zmiksuj. W razie potrzeby dodaj któryś ze składników, aby uzyskać właściwy smak i konsystencję.

ciecierzyca z dodatkami przed miksowaniem

8. Puree przełóż do miseczki i posyp posiekaną natką pietruszki.

puree z ciecierzycy

9. Upieczonego kurczaka wyjmij z piekarnika i pozostaw na 3 minuty, aby po jego rozkrojeniu ser nie wylał się na wierzch.

kieszonki z kurczaka z puree z ciecierzycy


KIESZONKI Z KURCZAKA Z PUREE Z CIECIERZYCY

Przekrój kieszonki po skosie, ułóż na talerzu i podawaj z puree z ciecierzycy.

kieszonki z kurczaka z puree z ciecierzycy

A co powiesz na ROLADKI z CUKINI? Przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *